fbpx

Reci mi šta jedeš i reći ću ti ko si

Dugi niz godina rada sa decom iz spektra autizma i drugim razvojnim poteškoćama, nametnula su mi velike znakove pitanja pored puta: „Zašto većina dece ima stalne promene na koži, svrab, iritaciju, ekceme?“, „Zašto imaju izgled i boju kao da im se spava, a naspavali su se ili zašto mnogi imaju poremećaj sna i spavaju tek nekoliko sati?“, „ Kako da utičem na to da se deca bolje osećaju, da me pogledaju, da udružimo igru i pažnju, da mi uzvrate kontakt, da osete da sam tu, da požele da zagrle…?“

Put su mi pokazala upravo ta ista deca, kada je sve više roditelja počelo da mi se obraća, tražeći pomoć i savete oko toga šta da ponude deci za obroke, a da bude raznovrsno, hranljivo, prijatno, privlačno, ukusno, da ne remeti san, da ne bude rafinisanog šećera, ne bi li povećali koncentraciju produktivnosti i sl…

Pitanje nad pitanjima: KAKO DA RITUAL PORODIČNOG OBROKA NE BUDE IZVOR STRESA? KAKO DA VOLIMO ONO ŠTO JEDEMO I DA ONO VOLI NAS?

Neka obrok bude obred gde god se nađeš. Ritual ( ili obred ) je jedan od načina da ljudi sagledaju svoj život, bilo da je u pitanju Purim, Advent ili crtanje Meseca. Hrana je ritual. Ritual priziva senke i spektre ljudskih života, razvrstava ih, utapa, sublimiše. Hrana koju unosimo u sebe ritualno priziva senke odbeglih biljaka, kostiju, semenki, ostataka, predaka svega onoga što pojedemo..And how you’re shadow look like?
Knjiga je pronašla put do mene, potreba za postojanjem iste je bila na značajnom nivou, da bih mogla ignorisati “dolazak ideje na moja vrata”. Knock-knock, Dr Spock!

 

Intenzivno sam počela da se bavim ovom temom, inspirisana i ohrabrena kako svetskim poduhvatima na temu ishrane kod dece iz spektra autizma, tako i u našoj zemlji i okruženju, počela sam da osmišljavam jela koja ne sadrže meso, gluten, kazein ni šećer. Sve recepte koje sam kreirala, momentalno sam isprobavala na deci kojom sam bila okružena. Donosila sam kolačiće, užinice i druge “primere” hrane sa sobom na posao i služila ih deci, pažljivo posmatrajući reakcije I čulnost nakon degustacije. U Indiji postoji čudnovata izreka:”Život je maja ( iluzija, varka ), meaning on: naša obična čula su prilagođena našoj potrebi za preživljavanjem, sve ostalo je varka. Posebna vrednost ovog kuvara je upravo u tome što je energetski ohrabrena čulnim odobravanjem dece i nije varka. Roditeljima sam poklanjala recepte za glavna jela da ih isprobaju, a zauzvrat sam dobijala iskrene reakcije onih kojima je ovaj kuvar i inspirisan. Neka jela su se svidela deci odmah, neka nisu, neke sam odbacila, neke izmenila, da bih napokon formirala hranljivu riznicu recepata koji dokazano pomažu deci i njihovim roditeljima u borbi koja je sastavni deo njihovih života.

Pitanje naše ishrane za kvalitet života nije samo egzistencijalno već i esencijalno. Pravilna ishrana ne znači samo pravilan fizički rast, već, često i značajnije, pravilan psihički i emotivan razvoj. To je posebno važno za decu sa razvojnim poteškoćama, a inicijalno za decu iz spektra autizma.

Dva najpoznatija proteina –peptida, koji imaju opoidnu aktivnost u našem telu su : kazein iz mleka prelazeći u kazeomorfin i gluten iz žitarica ( pšenice, raži i ječma ) dajući gluteomorfin i gliadinomorfin.Primere za intoleranciju na glutein i kazein imamo i kod osoba koje nisu iz autističnog spektra, ali biologija je takva da su metabolički procesi i sam organizam kod dece iz autističnog spektra tanji i slabiji i „dostupniji“ovakvim promenama i narušavanjima funkcija.

Naučnik Panskep zaključio je da opoidi izazivaju socijalnu izolaciju, stereotipnih aktivnosti i socijalne indiferentnosti . Don’t be soul eater…Eat for soul.

Kada je telo u pitanju, ne postoji „trebalo bi da bude”. Pitanje glasi, da li ovo telo oseća, da li je na pravilan način povezano sa zadovoljstvom, srcem, dušom divljine? Može li se na svoj način pokretati, plesati, skakati, grliti, širiti? Ništa drugo nije bitno.

Moje višegodišnje iskustvo kao specijalnog edukatora i reedukatora psihomotorike govori mi da su deca iz spektra autizma, kao i deca sa hiperkinetičkim poremećajem, disharmoničnim razvojem i drugim razvojnim poteškoćama, podvrgnuta ishrani baziranoj na bezglutenskoj i bezkazeinskoj ishrani, znatno poboljšala , odnosno, smanjila nivo stereotipija i nevoljnih pokreta, lepršanje rukama, poboljšan je kvalitet sna, crevna flora je stabilizovana, koncentracija kao i mogućnost usmerene pažnje su povećane, motivacija uključena i pročišćen organizam, spreman za dostizanje razvojnih nivoa i kvaliteta pred njima.

 

 

Jela koja donosimo u ovom kuvaru namenjena su pravilnoj ishrane svih nas, sve dece, ali posebno dece iz spektra autizma. U bajkama izvesni čarobni objekti imaju prenosne i čulne sposobnosti, koje su odgovarajuće metafore za telo, čarobni list, čarobni tepih, oblak, štitovi, šeširi i šlemovi daruju moć nevidljivosti, superiorne snage… svaki od njih fizičkom telu omogućava bolje uvide, sluh, let ili neku vrstu zaštite psihe i duše. Telo i duša su jedinstven “sistem”, kojem dugujemo celoviti backup. Potrudili smo se da bajkovitim ilustracijama, koje donosi ovaj kuvar i jedinstvenim alhemičarskim magijama recepata budemo deo vaše duše. Nahranimo dušu i ona će leteti nasmejano..Dragi Raša Popov je negde u slobodnom letu sada oko nas, sa svojom pesmom, koja je najemotivniji deo knjiškog kuvara koji vam predstavljamo.

Stay on trails, kako biste prepoznali divlju dušu i NAHRANILI JE. Odaberite slobodu u hrani. Brinite o sebi. Osetite šta hrani mokšu negde iznad vas.. ( mokša – „potpuna sloboda“, izraz koji su koristili Mahavira i Gautama Buda )

Bon appétit, Sunašca
Jasenka Lazić, autorka kuvara, reedukator, edukator, tui na terapeut, hvatač snova, ukusa i dečjih osmeha
Kuvar se još uvek ne može nabaviti u knjižarama jer traži izdavača. Dok ga ne pronadjemo, ili dok on ne pronadje nas, objavljivaćemo recepte ovde na soulfood sajtu.

ilustracije: Aleksandar Buncic, dipl.vajar, master crtanja i asistent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu

4 Comments

 1. Divno, svaka cast!!! Odusevljena sam idejom, izolovanom inspiracijom i ovim sto je predstavljeno. Sve cestitke i samo napred! 🙂

  1. Draga Biljana, knjiga je trenutno u predprodaji, prenumeranti mogu poslati svoje podatke na mail czpn.jasenka@gmail.com ( ime, prezime, broj telefona i adresu), a mi ćemo Vam naknadno javiti podatke za uplatu.
   Knjiga je u štampi, prenumerantska cena je 800,oo dinara.
   Šaljemo svežu knjigu na adresu 🙂
   Hvala na interesovanju
   Jasenka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *