Pretpostavimo kao da je već ostvareno

Imate cilj, tačno znate šta želite da postignete, a ne znate put do tamo? I kod svake ideje u vezi sa tim pomislite odmah: „Da lepo je to, ali…” i ne uspevate da se pokrenete? Da li vam je ovo poznato? Tako je bilo i sa jednom mojom klijentkinjom koja je došla kod mene na NLP Coaching.

Njen cilj je bio da napiše i izda svoju knjigu. Knjigu je već osmislila i korice je imala u glavi, kako sve to treba da izgleda kada je gotovo i već u knjižarama. No, nikako joj nije polazilo za rukom da krene sa pisanjem. Za mene kao Coacha ovo je jasan slučaj i odmah sam znala koja NLP strategija može ovde da pomogne. Kod te NLP strategije se sa jedne strane radi o tome da se stvori više atraktivnih mogućnosti izbora, znači da budu kreirane ideje, a s druge strane da se logično razmišljanje i sa tim povezane mentalne prepreke stave ad acta i to samo na kratko, za toliko koliko je potrebno da se ponovo pokrene kreativnost.

Moja klijentkinja, jedna izuzetna, kreativna, pametna i već uspešna i poznata mlada dama, je srećom pristala da primenimo ovu malo „luckastu” NLP metodu. I tako mi „odlazimo” na „mesto u budućnosti” koje smo simbolično postavili na drugi kraj prostorije sa pogledom na sadašnji trenutak, znači iz budućnosti gledamo u prošlost. To mesto u budućnosti je isti datum kao danas samo što je godinu dana kasnije nego sada. „Zamislite da je danas 10. april 2011. godine. Srele smo se i vi mi kažete da se osećate odlično. Kada smo se poslednji put srele imali ste pred sobom pomalo zamršen zadatak da napišete knjigu i da je izdate. U međuvremenu, zadatak ste odlično rešili i vaša knjiga je u knjižarama. Kako ste to postigli, šta ste tačno uradili…?”

Prvo me je pogledala sa vidljivim čuđenje na licu. Ipak, počela je zatim sasvim spontano da mi objašnjava kako je sebi odredila da piše svoju knjigu svaki dan najmanje sat vremena. Posle toga sam ja upotrebila separator (NLP izraz koji opisuje prekid stanja), tako što sam se zahvalila na odgovoru i intervenciju prekinula na kratko.

Pustite kreativnosti na volju

Zatim sam nastavila sa intervencijom. Ponovo sam upitala: „Zamislite da je danas 10. april 2011. godine i sve je funkcionisalo savršeno. Napisali ste i izdali knjigu. Šta ste uradili drugačije?” I ponovo nakon nekoliko kreativnih ideja klijentkinje prekinula sam na kratko intervenciju (separator). Kod sledećeg koraka pitanje je ponovo glasilo: „… i kako ste to uradili sada skroz drugačije?” Na kraju, kod četvrtog koraka: „Pod pretpostavkom da ste uradili nešto potpuno neočekivano i neobično, šta je to tačno bilo?” Mojoj klijentkinji nadolazile su mnoge ideje, čak i veoma neobične, i stvarno se vidljivo zabavljala zato što jednom može svojoj kreativnosti baš da pusti na volju i da „luduje”. Npr. ispričala mi je da je iznajmila divnu kuću na obali mora i da je tamo bila nedelju dana i sve vreme je pisala. To je bila jedna od ideja koju bi u procesu racionalnog razmišljanja odmah odbacila.

Ovo ponavljanje pitanja sa minimalnim promenama pomaže klijentkinji da istupi iz racionalnog načina razmišljanja u kreativni, i tako nađe mogućnosti za rešenja koja su u skladu sa njom. Ponekad nekome može teško da padne da se upusti u ovakav proces. Tada Coach može da pruži poneku inicijalnu ideju da bi pokrenuo proces kreativnog razmišljanja svog klijenta. Koristeći taj, u NLP-u takozvani „kao da” model, odnosno pitanja „pretpostavimo kao…” možemo da dođemo do mnoštva kreativnih ideja za svaki projekat. Te ideje mogu tek kasnije da budu testirane na izvodljivost. Najčešće se nove kreativne ideje pojave tek posle trećeg ili četvrtog pitanja. Znači, onda kada je racio potrošio svoje ideje i kada možemo da nastavimo da odgovaramo samo uz pomoć kreativnosti. Ovakav postupak generiše dodatnu energiju i motivaciju za izvršenje zadatka.

Nakon intervencije vraćamo se u sadašnjost. Kakvo je dejstvo imala ova vežba na moju klijentkinju? Ona mi reče kako se oseća oslobođena i puna enegrije i želje da odmah počne sa planiranjem.

Ohrabrujem Vas da i Vi isprobate ova pitanja na sebi li nekome ko Vam je drag, a negde se zaustavio i potrebne su mu kreativne ideje za realizaciju važnog cilja. Želim Vam mnogo uspeha i zabave dok primenjujete ovu jednostavnu NLP tehniku.

Slavica Squire
ilustracija Catrin Welz-Stein

Leave a Reply

Your email address will not be published.