Dok je obilje tikvica i “povoljnih cijena” isprobajmo nešto drugačije. Pretvorimo tikvice u pastu. Da, kupile smo spiralizer, nismo se smirile dok ga nismo našle, a onda smo ga dva puta koristile. No, svaki pu je bio zgoditak. Na primer, spiralizer vam pretvori tikvicu u tagliatele. Onda je potrebno samo napraviti sos i jelo je gotovo.
Sve možete praviti sa sirovim tikvicama, no ovaj recept traži da se malo zapeku u rerni.
Potrebno je:
- 8 čenova belog luka, sa ljuskom
- 2 duže CHILLI papričice, presečene na pola
- 2 limuna, na polovine ili četvrtine
- 2 kašike EXTRA VIRGIN maslinovog ulja
- 600G BABY ili čeri paradajzića
- 1 kašičica morske soli, ili manje
- crni biber
- 1.2KG tikvica (belih ili zelenih), spiralizirane ili ako umete da ih isečete ovako uz neko drugo pomagalo
- 2 šolje (300G) maslina bez koštice
- 100G inćuna
- 1 šolja iseckanog peršuna
Priprema
- Zagrejte rernu na 180°C (350°F). Beli luk, chilli, limun i malo maslinovog ulja stavite na. Jedno 10-15 minuta dok beli luk ne omekša.
Potom dodajte "rajčice", šalim se, paradajziće, so, biber i preostalo ulje u pleh i kuvajte još 15–20 minuta ili dok paradajz ne postane mek, tj omekša. Iscedite beli luk iz ljuske i izgnječite viljuškom, bacite ljuske. Dodajte tikvice i masline u pleh, promešajte da se sjedine i vratite u rernu na 3 minuta da se zagreju. Dodajte inćune i peršun i promešajte da se sjedine. Poslužite. Navedena količina sastojaka je za 4 osobe, pa vi možete smanjiti po želji.