Retrogradna Venera u Lavu – grandiozna ljubav prema sebi

Par puta godišnje, na portalima se pojave tekstovi koji upozoravaju da će Merkur ponovo biti retrogradan. A da li ste znali da i ostale planete mogu biti takve?

Venera je, recimo, retrogradna od 23. jula do 4. septembra ove godine. Šta uopšte znači da je planeta ovakva? To je kao kada krenemo negde i nismo sigurni da li smo zaključali stan, pa se vratimo da proverimo. Taj povratak, od parkinga do stana, bilo bi retrogradno kretanje. Vraćamo se da bismo utvrdili da li smo nešto uradili kako treba.

Planeta, naravno, ne ide zaista unazad. Ona uspori svoje kretanje, a pošto se Zemlja (o)kreće nepromenjenom brzinom, odavde deluje da se ta planeta kreće unazad. Sve planete se tako ponašaju – što su udaljenije od Sunca, to su periodi retrogradnog kretanja duži.  Na primer, pošto je Merkur najbliži Suncu, najbrže se okreće i, samim tim, više puta u toku godine možemo da pročitamo na šta treba obratiti pažnju u tim nedeljama. Retrogradni periodi su često na lošem glasu, a zapravo je reč o svojevrsnim slobodnim danima koje uzimamo od života, da se povučemo, odmorimo i razmislimo gde i kako ćemo nastaviti svoj put.

Retro zvezda ove godine je, ipak, Venera – planeta ljubavi, uživanja, lepote i novca. Dok se bude “vraćala” da proveri da li je naučila lekcije, boraviće u znaku Lava. Ovom horoskopskom znaku nisu strani nabrojani pojmovi – obožava luksuz, da voli i bude voljen. Kod Lava je sve prenaglašeno, pa ume da uživa i u egoističnim i razmaženim scenama. Ako ih on izvodi, naravno. Venera u Lavu je slika devojke koja je odrasla kao jedinica i princeza, pa očekuje da joj se i dečko divi i udovoljava joj. Ne samo on, već svako pored koga prođe.

Tejlor Svift je u pesmi Bejeweled sjajno opisala atmosferu u kojoj ćemo biti ovih par nedelja. Postajemo svesn(ij)e svoje vrednosti i ako nismo uvažavane tamo gde smo, same stavljamo krunu na glavu i odlučno koračamo ka svom prestolu.

Kada je Venera retrogradna, mogu se očekivati poruke od bivših partnera. To ne znači da se mora odgovoriti, zato što nam ova Venera traži da uporedimo kako sada želimo da budemo voljene, a kakva smo očekivanja od ljubavnika imali u prošlosti. Da li se to promenilo? Da li smo podigle standarde i odlučile da ne pristajemo na minimum? Tek onda stiže pitanje – da li se ta osoba uklapa u moju trenutnu viziju lepe, snažne i ispunjujuće ljubavi?

Ovo pitanje se ne odnosi samo na pokušaje bivših da se vrate u naš život – svi ljubavni odnosi će ovih mesec i po biti na proveri. Ako su izgrađeni na čvrstoj osnovi i obe strane u njega ulažu, sve će biti u redu. Ako je došlo do promene u potrebama, moraćemo da se uhvatimo za ruke, zagledamo u oči i srca i odlučimo da li želimo da koračamo i dalje zajedno.

Venera u Lavu poručuje da ljubav mora biti grandiozna. Sve ili ništa; ako ne daješ sve, zapravo si na potpuno suprotnoj strani spektra, jer sredina ne postoji. Svi smo kraljevi i kraljice u našim vezama-zamkovima; partnera treba posmatrati kao sebi ravnog, a ne kao podanika. To znači će opstati odnosi u kojima se oba partnera trude oko onog drugog i oko međusobne veze. Jezik ljubavi ove Venere su ekskluzivni pokloni.

Sada je vreme za razgovor o osećanjima i željama. Možda neće biti lako naći pravi način – mnogo je drame u vazduhu. No, važno je izraziti se, ali i saslušati drugu stranu; naći balans između davanja i primanja, zdravi sebičluk koji ne daje ljudima da nas tretiraju kao bižuteriju, ali ni nama da se vodimo samo sopstvenim interesima. Još jedna ravnoteža koju treba uspostaviti je ona između ljubavi koju dajemo same sebi i one koju razmenjujemo sa drugima. Majli Sajrus nas je ove godine podsetila da kupujemo same sebi cveće i hvala joj, zato što je u tom jednostavnom, a osnažujućem stihu sadržana bitna poruka – ne čekaj specijalnu priliku, ni osobu koja će se tad možda setiti da te obraduje buketom. Kupi sama mirišljavo šarenilo i učini svaki dan posebnim. Kako tretiramo same sebe pokazuje drugima šta očekujemo od njih. Oni su, ipak, samo naše ogledalo.

Venera ne govori samo o ljubavi – u ovom periodu je dobro preispitati i svoje finansijske odluke, pogotovo kada je reč o spontanim luksuzima. Treba ugađati sebi, ali jedno je kupiti masku za lice sa česticama zlata, a drugo svakog dana ručati u restoranu. Neće biti lako zaustaviti trošenje, ali treba pokušati da se ima u vidu raspodela budžeta. Sjajan primer je epizoda serije Seks i grad, u kojoj Keri Bredšo shvata koliko je novca potrošila na kolekciju cipela kada joj je potreban da kupi stan. Da, kupi ekstravagantne cipele. Zaslužuješ da uživaš u njima. Ali, nemoj kupiti deset pari.

Retrogradna Venera će najviše uticati na Lavove, ali evo kako različiti podznaci mogu reagovati na nju. Za preciznu analizu je, naravno, najbolje zakazati astrološku seansu.

Podznak Ovan čekaju ljubavne renesanse, čak i u postojećim odnosima. Ne morate uvek vi da lovite – neka malo osvajaju vas. Leto će biti uzbudljivo, a sve te avanture će moći i da vas inspirišu na stvaranje i probude uspavane talente.

Podznak Bik će biti fokusiran na temelje i ispitivati obrazac ljubavi koji je naučio od roditelja. Želite li da imate odnos i porodicu kakvu su oni imali? Možda kupite neku lepu sliku za dom, ali veće renoviranje treba odložiti za septembar.

Podznak Blizanci su, kao i obično, previše u svojoj glavi. Probajte da verbalizujete misli i posavetujte se sa sestrom ili bratom o ljubavnim dilemama, a možda se novi kandidat za flert nađe baš u komšiluku.

Podznak Rak će više morati da se pozabavi temom novca i podseti se da šoping nije jedini način popravljanja raspoloženja. Takođe, pojačana potreba za posedovanjem i zadovoljavanje iste neće doneti veću stabilnost.

Podznak Lav će zaista početi da poklanja ljubav sebi, proslavlja život i uživa u njemu. Na porast samopouzdanja uticaće preplanuli ten, a sa promenom frizure je ipak bolje sačekati malo, do početka septembra.

Podznak Devica će utonuti u introspekciju. Bolje je povući se, dok nismo sigurni šta želimo. Liste za i protiv su uvek dobra pomoć da se donese odluka o ostajanju u vezi, a singlići mogu da naprave drugu listu – šta sve žele u idealnom partneru i kako savršena veza izgleda.

Podznak Vaga će možda početi da gleda nekoga od prijatelja drugačijim očima ili se zaljubiti dok volontira, ali je za nju uvek glavna ljubavna lekcija razvijanje individualnosti i osećaja nezavisnosti.

Podznak Škorpija može očijukati na poslu, da se uteši što opet nema povišice koju traži – i zaslužuje. Ipak, možda se šefovi i smiluju, pa razmislite da li pristajete i na više posla koji obično ide uz dodatak na platu.

Podznak Strelac će na putovanju razmišljati da li je moguće imati i slobodu i ljubav, ali evo podsetnika od Paola Koelja, koji ima Veneru u Lavu – sloboda postoji jedino kad je prisutna i ljubav. Onaj ko se potpuno predaje, ko se oseća slobodnim, taj voli celim bićem. A ko voli celim bićem, oseća se slobodnim.

Podznak Jarac čeka transformacija. Šta vam je bitnije, ljubav ili pare? Možda u ovim nedeljama promenite mišljenje ili shvatite da su ovi pojmovi sličniji nego što smo naučeni. Razmislite i koji – i kakvi – ljudi su vredni da u njih emotivno investirate.

Podznak Vodolija super razume sebe, ali druge… Malo slabije. U ovom periodu, tema će baš biti odnosi i pitanje koliko se možemo približiti drugima, a da ostanemo netaknuta individua. Moguće je. Ali, morate se pomeriti sa trenutne tačke.

Podznak Ribe će osetiti potrebu da ulepša svoju svakodnevicu i u nju doda ritual koji će pomoći da se oseti kraljevski. Ako imate kadu, možete uvesti opuštajuće kupke sa kvalitetnim solima i omiljenom muzikom sa telefona koji je na bezbednoj udaljenosti od vode.

napisala Miljana Vidosavljević, alhemičarka koja pretvara život u uživanje uz pomoć intuicije, astrologije i tarota – za još magične prašine, svrati na Moj mali mesec

Leave a Reply

Your email address will not be published.