Restart

DVADESETE SU HAOS. GOVORILI SU DA JE NEMOGUĆE, PA ETO VIDIŠ, IPAK JE NAŠLO NAČIN DA SE DEŠAVA. SAMO SAM POMISLILA: UNIVERZUME?KOJA SI TI FACA.

O ČEMU GOVORI RESTART?

O životnom haosu u dvadesetim godinama, neophodnom razvoju koji nosi i dobre i teške dane, opraštanju, preispitivanju svega i potrazi za smislom, prihvatanju sebe i drugih, putovanjima i daljinama koje su ponekad blizine, i naravno, ljubavi.

ZAŠTO TAJ NASLOV KNJIGE?

Prvi put sam pomislila da će se knjiga tako zvati kada sam bila u izlasku u Crnoj Gori i čula poznatu pesmu Restart. Okrenula sam se ka sestri i iz nepoznatog razloga joj rekla: „Znam kako će se zvati knjiga.“ Ubrzo je naziv dobio višestruko značenje i postao zajednički moto. U knjizi se upravo o tome i radi, da često moramo da pritisnemo restart i da se pokrenemo ponovo. Da idemo dalje. Da dođemo sebi.

OSNOVNA MOTIVACIJA I NAMERA ZBOG KOJE JE RESTART NASTAO?

Spoznaja da smo tokom dvadesetih svi zbunjeni na jedinstven način. Često osećamo kao da uzaludno postavljamo pitanja na koja ne dobijamo odgovor, period u kojem tragamo za sobom i odlučujemo šta želimo u životu da budemo i da radimo. Smatram da iako su mlade godine, treba ih ozbiljno shvatiti i igrati se sa svime što pružaju. Ono što bih najviše želela da Restart postigne, jeste da se čitalac nakon ove knjige oseća bolje, da shvati da nije sam iako često misli da jeste, i da nikada neće to ni biti. Da nigde ne žuri i da pruži sebi vremena da shvati šta zaista želi i zatim hrabro krene u susret svojim snovima koji ga čekaju, ne obazirući se na tuđa mišljenja koja mogu da ga uspore, čija god da su.

DA LI JE SVE ISTINA?

Sve priče, okolnosti i likovi su se dogodili, uz, naravno, određeni deo umetničke slobode.

From Zero to Hero

Da bismo došli do onoga šta želimo, moramo prvo shvatiti šta je to što ne želimo. Zbog toga sam naučila  da nijedno iskustvo ne može biti pogrešno, ako ste uspeli iz njega da izvučete ono za šta je bilo predodređeno da  vam služi.

Moje iskustvo je takvo da kada sam krenula sa radom na sebi i gledajući se u oči, po prvi put izgovorila – Volim te, tada sam počela da primećujem šta ne volim i šta za sebe ne želim, u svakom aspektu.

U redu je kada ne znate šta želite. Velike promene počinju laganim koracima, i ništa se ne dešava preko noći, iako ume tako da izgleda. To se često dešava kada se posmatra tuđ uspeh, o kome nismo detaljno i dovoljno obavešteni. Istina je da sve počinje danas, u ovom trenutku, i da se promena dešava odmah – U vama. Kada vreme posvetite sebi, shvatićete šta volite da radite i šta je za vas uspeh. Za svakoga od nas to je individualna stvar- i potrebno je da sebi date definiciju Uspeha, Ljubavi, Prijateljstva. Kada sam prihvatila odgovornost za sopstveni život i odluke – kao i za njihove posledice, u meni se sve više rađala strast za životom. Zato što sam na primeru svoje kože uvidela da moja realnost od mene zavisi, i da sam jedina odgovorna – i za ono što smatram dobrim i za sve manje dobro. Kada prihvatite odgovornost, tada shvatate da imate moć da promenite odluke i samu realnost.

Neverovatan je trenutak spoznaje kada prihvatimo koliko smo moćno biće i svedočimo putu koji se tada posebno otvara, da bi u to svakodnevno mogli i da se uverimo. Ne može da se predvidi svaka okolnost, mada dosta toga može da se predoseti. Potrebno je da se probudimo i budemo svesni emocija koje su najbolji i najjasniji putokaz – tada ćemo znati i umeti da priznamo šta je ono što želimo i kakav život smo za sebe zamislili. A zatim će uslediti inspirativna akcija – i Svemir će posložiti kako do toga i da dođemo. 

Jovana Tošković, https://21balkangram.com/restart

Knjiga nastala tokom 9-mesečnog mentorship programa.
Danas u novom obliku kao 369 mentorship program, 3, 6 i 9 meseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.