369 mentorship program

Zivot svakog od nas vredan je makar jedne knjige. A nečiji i više knjiga. Svaka priča je važna. I zaslužuje da je zapišemo.

Dok sam boravila u Indiji, na Goi, šetajući plažom, došla mi je ideja da napravim 9 mesečni mentorship program za one koji bi da napišu svoju prvu knjigu. Objava je počinjala sa ”Evo opet Sajam knjiga, izgleda kao da je svaka šuša objavila knjigu a vi vašu niste još? Niste još ni počeli a svi vam govore da bi trebalo da napišete knjigu” – htela sam da budem smešna. I istinita. Jer, tako deluje čak i kad ne dodjete do Sajma knjiga. ”Svako ko je neko ima knjigu”, ima ih na kioscima, u supermarketima, svi pišu neke svoje priče, o bolestima, o zdravlju, o usponima i padovima, o andjelima i demonima… no, to ne treba vas da sprečava da napišete svoju. Svačija priča jeste važna. Ne, vaša priča je važna. Za vas.

Sve je već rečeno i napisano pod kapom Nebeskom.
Jeste, ali nije vaša verzija.
I imate pravo na vašu verziju.

Od trenutka kad mi je jedna urednica rekla da bi mogla da napišem knjigu do trenutka kad je moja prva knjiga izašla – prošlo je bilo 6 godina.

Hej, 6 godina!
6 godina sam se dvoumila, komplikovala, sabotirala samu sebe, traumatizovala ponovo i ponovo… nisam imala s kim da razgovaram o tome šta pišem, nisam znala ni da li je to dobro što pišem? Nisam znala ni da li sam ja dobra uopšte a ”not good enough” je program koji kao da dobijemo po rodjenju kao žensko dete odmah zajedno sa prvim udahom. Bila sam inspirisana da dam ono što je meni nedostajalo tada – a to je najviše od svega – podrška. Da imam s kim da razgovaram, razmenimo mišljenja ali i da imam neke rokove, zadatke, da vežbam pisanje dok tražim svoj autentični glas i svoje teme, da me bodri da radim ono što me plaši ali i da radim ono što volim sve više i više, da kritikujemo sami sebe to već znamo dosta dobro, ali da me podrži i u nekim mojim ”ludostima”, što da ne, da mi kaže da je u redu da se ”igram” i da ne mora sve teško i mukotrpnim radom, da ne plivam uzvodno, da možda probam stvari koje nikada nisam… nekada je to da dam sebi dozvolu da ne radim ništa. Vidiš vraga?!
Jer, out of nothing comes everything.

Jeste, sve je puno paradoksa, znam.
Ali i kad nešto ne znamo, volećemo i to.

Što može jednostavno kad može komplikovano.
Mentorship je individualan program, radimo samo vi i ja. Nema grupe. Nema grupnih okupljanja. Nemamo program i plan, niti striktnu agendu ali imamo cilj. Radimo uglavnom online, pišemo, imamo dnevne i nedeljne zadatke, istražujemo, razgovaramo… nekad komplikujemo, nekad pojednostavljujemo. Nekad komplikujemo jednostavno 🙂 To što ste vi u nekoj drugog zemlji, na drugom kontinentu ili u drugoj vremenskoj zoni, nas neće sprečiti da radimo zajed. Poslednjih godina javljaju mi se ljudi koji bi da pokrenu svoj blog, website, neku od mnogih društvenih mreža, jer danas sve ima veze sa pisanjem. Tako da cilj mentorshipa ne mora da bude knjiga. Stoga sad imam 3 varijante da ponudim, u kombinaciji 369 brojeva, šta da radim velika sam Tesla obožavateljka ( “If you only knew the magnificence of the 3, 6 and 9, then you would have the key to the universe.” ), bilo mi je itekako uzbudljivo:

3 meseca – 333 eura, može i mesečno plaćanje. Intenzivno je, jer vreme danas protiče brže nego ikada. Ali traži od vas da se fokusirate 3 meseca na ideju, projekat ili knjigu koji biste da razvijete. Nedeljni zadaci, nedeljni razgovori i konsultacije, fokus nam je na produktivnosti.

6 meseci – 399 eura. Dajemo sebi duplo više vremena da svoju ideju za projekat ili knjigu razvijemo i raspišemo. Nedeljni zadaci, mesečne konsultacije, fokus nam je na razvoju navike pisanja, istrajnosti i produktivnosti.

9 meseci – 639 eura, može i mesečno plaćanje, 111 eura. Simbolično sam izabrala 9 meseci jer 9 meseci je potrebno da se iznese trudnoća. Da se seme, tj ideja razvije i da postane vaše čedo u rukama. U ovom slučaju knjiga, tj rukopis u kompjuteru ili na papiru. Nakon 6 godišnjeg iskustva, pitanje je imamo li više objavljenih knjiga ili beba koje smo doneli na svet. Preneli iz sveta ideja u ovaj naš… nekad sam i ta vrsta fairy godmother.

Istina, sve je u rečima.

Postoje razni stereotipi i naše zamišljene ideje kako pisac treba da izgleda, živi ili se ponaša. Ili kako spisateljica treba da izgleda, živi ili se ponaša. Sve to što “treba“  i “mora“ biće na testu. Sve ono što nas sputava, blokira i ograničava. Muze su sa nama. I čarobnice.

Pomagaće nam da pronadjete svoj autentični glas, stil pisanja, svoje teme, svoj proces stvaranja … da, da, na ovom putu, spoznaćete sebe najviše.  A napisaćete i knjigu. Ili napraviti i pokrenuti taj sajt, blog, kanal, online shop, radionice, seminare, studio, atelje, manufakturu, baštu…šta god da vam duša želi i čemu se veseli 🙂

Dobrodošli u svoju novu avanturu.
Ja sam samo taksista koji poznaje dobre lokacije.

ovo je taksi sa Kube, registracija 963.
dok sam ja mislila da slikam auto zbog boje, slikano neke 2006. godine, a verovali ili ne, tek sad sam UVIDELA brojeve 🙂

Pisanje ima terapeutsko dejstvo. Svakako, no ono što je meni posebno zanimljivo što mi se javljaju osobe koje bi da zapišu svoju ličnu istoriju, ili svojih predaka, priče koje se usmeno prenose generacijama, ili naprave svoju knjigu porodičnih recepata, neku vizuelnu knjigu sa fotografijama ili ilustracijama, knjigu pisama ili zapisa sa putovanja bez bilo kakvih ambicija za objavljivanje, nego žele da ostave svojoj deci ili svojim potomcima. Ili spremaju legat. Meni je to predivno.

Tri korisna teksta:

11 saveta za one koji bi da napišu knjigu

Šta mentorship jeste a šta nije

Umetnici vole druge umetnike

PRIJAVA

Pošaljite pismo na zana.poliakov@gmail.com zašto je baš vama potreban mentor i na čemu planirate da radite.
Potom uradimo intervju i potpišete ugovor. Vama je potreban.
Ne meni. A neobičan je ugovor, videćete već.

Leave a Reply

Your email address will not be published.