Prirodna isceljujuća sila

Pojam božanske, univerzalne životne energije je u raznim kulturama različito imenovan, ali se uvek odnosi na energiju okoline: bilja, minerala, zemlje, vode…

Prvi osećaj koji prepoznate u sebi nakon susreta s Margaritom Milenković je da će sve biti u redu, i to ne samo tada. U njenom prisustvu sve je uvek u redu. Ona, kao neka drevna sveštenica, samim svojim prisustvom vida, stavlja obloge, leči, teši, ohrabruje…

Ona je Usui / Tibetanski / Karuna Reiki Master učitelj, registrovana u Internacionalnom Američkom Reiki Centru i počasni predsednik udruženja Reiki Srbije. Napisala je niz priručnika za sve nivoe ove metode i knjigu Reiki – put ka sebi. “Sve je to energija sama napisala, osećala sam se kao daktilograf, samo je teklo, a ja sam kucala”. Poreklom je Ruskinja, udata za Predraga Milenkovića, ima ćerke Magdalenu i Aglaju i živi u Beogradu.

Hipokrat ju je nazivao prirodnom isceljujućom silom, Indusi je nazivaju prana, Kinezi chi (či), hrišćani sveti duh ili svetlost… Sve su to nazivi za isti pojam: prirodnu isceljujuću silu koja u nas ulazi kroz teme, a izlazi kroz dlanove; zato na bolno mesto instinktivno spuštamo svoje dlanove. Reiki je jedna od vodećih metoda za samopomoć u svetu, jer brzo opušta, relaksira, redukuje stres, pojačava imunitet i odbrambene snage organizma. Reiki energija je snimljena mnogo puta, prvi put u Americi na katedri prirodnih nauka Univerziteta Stanford. Na snimcima se vidi da ona uplovljava u teme (kroz sedmu čakru), spušta se do korena kičme, zatim se vraća nazad, dolazi do četvrte (srčane) čakre, pa se iz grudnog koša račva u ruke i izlazi na dlanove. Reiki energija snimljena je i kod nas: dr Mirjana Mićović i dr Katarina Ljubinković radile su tridesetominutni tretman pacijentkinji i tom prilikom biofizičar prof. Ljubiša Ristovski, specijalnom kamerom snimio je energetsko stanje pre i posle tretmana.

“Ne bih volela da zvučim previše ezoterično, jer je ono čime se bavim prirodno i jednostavno”, kaže Margarita. “Pojam božanske, univerzalne životne energije je u raznim kulturama različito imenovan, ali se uvek odnosi na energiju okoline: bilja, minerala, zemlje, vode… koju dobijaju iz Univerzuma, ali mi usled stresova, bolesti, lošeg životnog okruženja, ne možemo dovoljno da je upijamo, a važna je za funkcionisanje svih naših ćelija, metabolizma, normalan protok misli, snova, svega što se dešava u našem životu. Reiki je vrlo prirodna metoda, a u svakome od nas postoji kôd samoisceljivanja jer je organizam savršena mašina, samo što tu mogućnost treba probuditi i razviti. Uvođenje u ovu tehniku nam omogućava trenutno buđenje i povezivanje sa izvorom Univerzalne životne energije.”

Njena majka je profesor nekoliko jezika, a otac je bio vojno lice. Rođena je u gradu Anapa na obali Crnog mora u podnožju Kavkaza u ambijentu prepunom palmi i svakojakog mirišljavog rastinja. Zbog prirode posla njenog oca selili su se više puta, živeli su, između ostalog, i u Kijevu, u Ukrajini. Bila je radoznalo, otvoreno, hiperaktivno dete, izuzetan đak kome je sve išlo lako. Istraživala je svoje biće: pisala pesme, svirala violinu i klavir, pomalo komponovala (himnu svoje škole), pisala za novine… U Moskvu je stigla na studije slavistike, upisala najpre češki jezik, ali je nakon nekoliko meseci druženja s ljudima sa prostora bivše Jugoslavije progovorila srpski (samo je izašao iz mene) i vrlo brzo prešla na odsek za srpski jezik i književnost. Svog muža Peđu srela je u Moskvi u koju je došao poslom. Venčali su se u ruskoj prestonici, neko vreme su živeli na Kipru, a od 2001. su u Beogradu.

Energetsko polje satkano od ljubavi

“Dok smo živeli na Kipru, sve je bilo dobro i harmonično, ali je moja duša bila tužna. Znala sam da je to talog niza teških godina u kojima sam, zbog iznenadnog tragičnog događaja u porodici, izgubila poverenje u život. Bila sam depresivna, imala hronične nesanice, česte bronhitise, živela s paketom strahova. Srećom, nisam postala zla, nisam se ljutila na svoju sudbinu. Pitala sam se kako da uklonim taj sivi oblak, da prestanem da strahujem da će me život ponovo udariti čizmom u grudi. Donela sam detinji zaključak: da moram da radim na sebi da bih udovoljila životu kako se ne bi ponovo naljutio na mene, ali to nisam činila opušteno, prisiljavala sam se da vežbam i čitam literaturu za koju sam mislila da će mi koristiti, radila meditacije i yogu… Jednog dana na plaži sam videla čoveka koji je pritrčao da pomogne ženi kojoj je pozlilo postavljajući joj ruke na glavu, vrat, stomak… dok se ona nije sasvim oporavila. Prišla sam mu i pitala ga kakva je to veština. Bio je to reiki. Kada sam dobila sledeći bronhitis otišla sam na reiki tretman i bila fascinirana. Ja sam racionalna osoba, bilo mi je teško da objasnim kako sam nakon samo sat vremena postala fantastično raspoložena, opuštena, osećala se divno, bila puna snage, a tu noć, posle dosta vremena prespavala sam bez sedativa. Odlučila sam da naučim tu tehniku kako bih mogla da je primenjujem na sebi. Brižljivo sam tražila učitelja i došla do June E. Long kojoj je sada oko 90 godina, a reikijem se bavi već 50 godina. Završila sam sva četiri stepena. June je znala da ću biti učitelj, mnogo je u mene uložila prenoseći mi sve što je znala.”

Svaka bolest koja nas zadesi je ‘proces, iskušenje, školski čas, zadatak, ispit’ i niko osim nas ne može da na dubljim nivoima reši taj zadatak…?

“Reiki je Božja pomoć i ruka njegova, sredstvo samopomoći, samoisceljivanja i mogućnost da pomognemo i drugima. Svi: lekari, homeopate, reiki terapeuti… mogu da nam pomognu, ali samo mi sami možemo da učinimo kvantne skokove u svom razvoju utičući na uzroke, a ne na posledice naših problema – rešavajući zadatke koje dobijamo da bismo napredovali. To je deo razvoja. Sve dok to zaista ne shvatimo zalečićemo jedno, a pojaviće se drugo. Svaka metoda je dobra – yoga, reiki, meditacija, a iznad svega molitva – ako svest podiže na viši nivo i razvija energiju ljubavi. To nema nikakve veze sa intelektom ili umom, jer u najzabitijem mestu na svetu možete sresti čoveka koji nije pročitao nijednu knjigu, a čista je ljubav. Svest je uvek u vezi sa egom – kada on previše poraste postaje prepreka ka ljubavi. Čovek pomisli da je bolji, pametniji, duhovniji od drugih, a to ga iščupa iz zajedničkog polja energije koje je satkano od ljubavi, kome svi pripadamo… U svakome od nas postoji iskra Božja. Ako se to dogodi, prepušteni smo sami sebi i moguće su svakakve nevolje, problemi i bolesti. S druge strane, da nije ega ne bi bilo ni života, i on nam treba jer je učitelj. Ono što boli – na tome treba raditi. Kada duša boli ona se čisti i ne postoji nijedan drugi način da se ona pročisti, nego kroz bol.”

Opšte mesto ljudske egzistencije je nada da će im se život promeniti nabolje spoljašnjim uticajima i okolnostima: reiki iznutra menja naš svet. Kako?

“Kao sasvim mlada osoba, stalno sam se pitala da li je život zadatak ili zabava. Sve do upoznavanja reikija. Najvažnije saznanje koje je iz njega proisteklo je da je život inspiracija. Šta god da nam se događa, loše ili dobro – iako se naša stvarnost retko sastoji od krajnosti, najčešće je spektar svih mogućih boja i njihovih nijansi – trebalo bi da bude osnova za učenje. I rđavi događaji trebalo bi da budu podstrek za promene. Sve što nam život donese za naše je više dobro, samo što u tom trenutku najčešće to ne možemo da razumemo. Sa životom bi, ako ga personalizujemo, trebalo da uspostavimo partnerski odnos: da ne tvrdimo da on ide kuda hoće, da nas sudbina baca gde hoće, nezavisno od naše želje i volje. Ni u jednom partnerskom odnosu ne možemo da promenimo druge, samo sebe, ali kad nam to uspe, vidimo da te promene menjaju i naše odnose sa drugima, pa se zato i oni menjaju. Tako je i sa sudbinom koja nam tokom života daje bezbroj znakova o pravcima u kojima se krećemo: to inspiriše na promene koje su beskrajan kreativan proces i jedna od najvažnijih suština života.”

Nikad ne zaboravi da voliš

‘Reiki leči one bolesti koje dozvoljavaju da budu izlečene’. Pojasnite nam ovaj iskaz?

“Terapeut može da izleči ono što od Univerzuma, Boga, nazovite to kako želite, biva dozvoljeno da bude izlečeno. Ako nam nije dozvoljeno, znači da se ta osoba nije probudila i da nema svest o tome da mora da preuzme odgovornost za svoje zdravstveno stanje i svoj život. Ono što terapeut može je da otkloni simptome, ali ponekad uzrok ostane i može da nikne kao druga tegoba. Zato je važnije da terapeut pomogne nekome da se probudi, a to je najvažniji korak ka ozdravljenju.”

Ne živimo samo u duhovnom, nego i u materijalnom svetu. Kako ih pomiriti?

“Želje su normalan deo ljudskog života, ponekad su energetski štetne, ali ne treba ići ni u drugu krajnosti i odricati ih se. Zato moramo da ih kultivišemo, vaspitavamo, a verujem da je krajnji cilj tog procesa da nas na prirodan, spontan način napusti svaka želja koja ne doprinosi opštem dobru. Ne smemo da zaboravimo da smo se rodili u fizičkom svetu, ne postoji nijedna oblast života koja je potpuno izdvojena od njega, a sve što se u njemu događa važno je koliko i drugi aspekti života. Složićete se da se bez novca ne može živeti. Rođeni smo na zemlji, na njoj su naši zadaci. Kroz lekciju koja se zove novac možemo mnogo da naučimo i o sebi i o životu, možemo da se razvijemo, ali i da degradiramo. Nijedna krajnost nije dobra: ne treba da boravimo samo u fizičkom svetu ne težeći da nam se duh prostire u Univerzum, ali ni da se potpuno odvojimo od fizičkog plana, da dan provodimo meditirajući: Ja nisam gladan. Novac može biti poligon za svađe i stvaranje destruktivnih emocija ili prilika za razvoj, što bi Lazarev rekao: Konfliktima treba prilaziti s aspekta i ljudske i božanske logike – ljudska logika jeste da branimo svoje interese, a božanska da to radimo s ljubavlju.”

‘Energija ima svoju svest i mudrost, usmerena je širenju ljubavi i dobrobiti društva’. Kakve ste dobrobiti vi dobili praktikujući ovu metodu i šireći ideju o reikiju?

“Dobijam ih svakog dana, apsolutno, beskonačno, ne mogu da prebrojim… Spavam kao beba, zdrava sam, dobro raspoložena. U svakom trenutku mogu svojim bližnjima bez lekova da otklonim bol, osnažim imunitet… Pomaže mi da ostvarim harmonične odnose sa svojom porodicom i drugim ljudima, efikasan je u isceljivanju ljudskih odnosa koji na prvi pogled izgledaju nerešivo. Reiki je dao punoću i sveobuhvatni smisao mom životu. Živim za to, danima se spremam za svaki kurs. Blagoslovena sam što radim ono što volim i što svakoga dana vidim kako i kod drugih rađaju divni plodovi. Ništa lepše nisam mogla da sanjam. Ko zna šta me još čeka, ovo je beskrajan proces.”

Šta biste radili da znate da živite poslednji dan života?

“Naravno da bih se usredsredila na svoju porodicu i ljude koje najviše volim, a trudila bih se da ostavim što više ljubavi, dobrih dela i toplih reči koje označavaju ljubav, jer s ovog mesta ništa osim ljubavi ne možemo odneti. To je smisao života – posao, brak i novac ne bi smeli da budu cilj, oni su samo sredstva da se proizvede što više ljubavi. Pojam smrti ne treba da shvatamo tragično, jer počinjemo da umiremo čim se rodimo, ali to je samo transformacija jedne energije u drugu. Mi svi znamo da čovek nije beskonačan, da smo ovde u gostima, ali to zaboravljamo tokom života. Proces starenja je priprema našeg organizma za odlazak. Uverena sam da čovek, kada prestane da se plaši smrti, shvati da je to prirodan proces; tada vidno prestane da stari. Kada svaki trenutak svog života ispunite ljubavlju, pa i prema tom poslednjem, više neće biti potrebe da vas telo polako priprema da treba da odete. Uvek imam u vidu tri pravila koja mi je prenela moja učiteljica June E. Long:
Čime god se baviš, ne zaboravi da živiš;
Šta god se dešava, ne zaboravi da učiš (jer se to dešava da bi učio);
Šta god osećaš, ne zaboravi da voliš (imaš pravo da mrziš, ali ne zaboravi da ljubav isceljuje).

….
intervju vodila Radmila Jovović za magazin Sensa 2008-2012.
photo Dalibor Danilović

Leave a Reply

Your email address will not be published.