Moje Sidro

Poslednjih par godina sam provela putujući po Evropi. Tako sam jedno vreme živeli na Malti, Kipru, kao i u Češkoj, Španiji i Holandiji. Kada čovek provede više od mesec dana kao deo nove kulture, svakako krene da prisvaja lokalne manire. Tako počne da menja svoj identitet i ono što smatra za definiciju normalnog.

U Španiji sam načila da surfujem, taj sport mi je pokazao kolika je moć vetra i koliko je balans komplikovan, ali daje prelepe rezltate, taj osećaj kada lagano kliziš na talasu u pravom skladu sa svojom sredinom. Tamo sam završila kurs  Wim Hoff metoda potapanja u ledu. Glavna ideja je da provedeš, svakog dana određeno vreme u ledu ili hladnoj vodi. Ideja je da shvatiš, da je ta voda hladna, ali da si ti u redu sa tim. Ona je tu i ti si tu, i to je sve u redu. Baš kao i za bilo koje druge teške emocije.

Tako sam u jednom delu svoje karijere radila za Amazon, gde sam imala prilike da upoznam sa jednim od najvećih sistema na svetu. Upoznala sam i jako interesantu grupu ljudi, koja stvara i živi u svetu za koji ja do tada nisam znala da postoji.

IT univerzum za mene kao psihologa je jako apstraktan, a opet obožavam da budem deo njega. Njihov način rezovanja realnosti, kao i toga šta su granice u kojima živimo i kako možemo da ih pređemo, na mene je ostavio veliki uticaj. Bilo mi je izuzetno važno da razumem kako su se ti programeri oslobodili mišljenja inside the box, i otkrili novi pristup životu, koji sami kreiraju i tako stvaraju nove nivoe. Koji su ujedno komplikovani kada se gledaju iz persepktive koda, a sa druge strane jako praktični za nas kao zadnje korisnike.

Tehnologija je otišla daleko, a sve u cilju da nama služi.

Ti si trenutak.

Iako moderna psihologija podržava ideju da treba misliti pozitivno, uvek sam smatrala da je autentični izraz ključan. Dakle ako smo tužni ili imamo tešku fazu, jako je bitno da ostanemo lojalni istoj. Da pustimo da nas osećanja i misli podsećaju na to kako je nama u suštini, one su tu kao putokaz. Ali da su takođe i samo oblak koji je samo podsetnik. Na nama je kako ćemo ga pročitati.

Iz tih iskustava i ideja nastalo je Moje Sidro. Dok sam ga stvarala bilo mi je bitno da bude lako dostupna i da je na domaćem jeziku. Da svako može svako da je razume i koristi i ima korist od nje, bez obzira na nivo svesnosti na kom je.

Zato App Moje Sidro i volim, nije potrebno da brineš o tome kako i kada ćeš joj se posvetiti, praktična je. Jednostavno je nosiš sa sobom. Umesto papira i sveski, koje ponekad i zagubiš, par kurseva koje imaš na mailu a stalno ih zaboravljaš. U njoj imaš sve od tekstova, meditacija i male sekcije za beleženje. Tako da je cela tvoja kutijica alta stalno spremna.

Tu je da ti da podršku tokom tvog razvoja.

Koristi vreme za sebe, i razvoj svoje svesti o tome gde i kako si sada.

Moje Sidro je prva lokalna aplikacija koja se bavi Mindfulness-om, dakle Svesnom Pažnjom. Osmišljena je tako da te u svakom trenutku vrati na tvoje sigurno mesto iz koga možeš da reaguješ sabrano na situacije iz sigurne perspektive.

Mindfulness ili Svesnost o Trenutku, je moderan pristup i najnovija tehnika psihologije.

Iako potiče iz istočnjačke kulture, ovaj koncept je sad i naučno prilagođen kulturi i načinu života koji živimo.

O Mindfulness-u:

Da li u svakom momentu vidiš sve što je zapra­vo ispred tebe?   

Obično kada kažemo da vidi­mo nešto na određeni način, to ustvari predstavlja grupaciju pređašn­jih iskustava i strahova od budućnosti – Autopilot.

Mindfulness te uči da sva čula – vid, sluh, ukus, emociju, men­talna percepcija, koristiš da situaciju ispred sebe percepiraš po prvi put. 

Fokusom, prihvatanjem i opuštanjem stičeš osećaj moći: Ta moć da ovde i sada biraš kako želiš da reaguješ, daje ti slobodu da osećaš i živiš punoću trenutka. 

Dakle, treba da počnemo od toga kako vidimo u poređenju sa onim šta vidimo.   

Benefiti:

 • Bolji Fokus u toku dana
 • Smanjen nivo stresa
 • Dublji San
 • Veći uvid u Samo Saosecanje
 • Bolje razumevanje Perspektive

Napisala ga je Sofija Borojevic, master psihologije (Mastrucht University). 

Ovo je ujedno i prva aplikacija na domaćem tržištu koja se bavi ovom temom.

Šta dobijaš:

Mindfulness kurs 

Radom na sebi i svom napretku, kroz mindfulness tehniku i meditaciju, možeš da očistiš mentalni prozor kroz koji vidi­š svet i da sve ispred tebe bude bistro.

Sastoji iz 3 dela.  

 • Početni 
 • Srednji 
 • Napredni

Svaki deo kursa ima tekst, sekciju za beleske i meditaciju.

Pored toga dobijaš i sekciju sa Meditacijama na teme poput:

 • Meditacija za Bolji San
 • Meditacija za Posao
 • Meditacija za Tuširanje

Počni da se igraš!

….

Napisala Sofija Borojevic, master psihologije (Mastrucht University)
https://apps.apple.com/mt/app/moje-sidro/id1544136352

Leave a Reply

Your email address will not be published.