Kantarionovo ulje

Iliti ambasador dobre volje. Nije šala, kantarion je antidepresant a kako i ne bi bio sa ovim jarko žutim cvetovima, rastera tamne oblake, ulepša svaku baštu, pa i u onu u našoj duši. Zato ne bi bilo loše da ga napravite i imate uvek kod kuće u svojoj “prirodnoj apoteci“ – za početak kao ulje. Dobro je poneti kao i kao prvu pomoć u putnoj torbi. Kantarionovo ulje se uglavnom koristi kod upalnih procesa kože, za lečenje manjih povreda, blažih opekotina, crvenila izazvanog sunčanjem, otoka kod uboda insekata, za masiranje kod reumatskih tegoba. A u ginekologiji se primenjuje u obliku vaginaleta, ili kao uljem natopljen tampon, kao odličan dezinficijens protiv bakterijskih infekcija.

 

      

 

Pravi se jednostavno. Sveže ubrane biljke ostaviti jedan dan da sačekaju a potom ih staviti u kvalitetno hladno cedjeno maslinovo ulje.
U tradicionalnoj medicini koristi se kantarionovo ulje koje se priprema na način da se tri četvrtine staklene tegle ili odgovarajuće flaše napune vršnim delovima ove biljke, a zatim preliju maslinovim uljem. Zatvoriti teglu ili flašu.
Ostaviti 45 dana da stoji dok ne dobije karakterističnu crvenkastu boju. Potom procediti  i sipati u manje teglice ili flašice.
Ne mora da stoji u frižideru.

Potrošiti ga do sledeće godine, pa onda opet pravimo.
Kantarion je samonikla biljka u mediteranskim zemljama, ali u našem slučaju, u Srbiji, nije ga bilo u bašti. Dva kupljena rasada od pre neku godinu proizvela su malu “invaziju“ kantariona. Sad je i ovde kod nas samonikla biljka, pojavljuje se gde god i koliko god da nam je potreban. Taman dovoljno za par flašica dragocenog ulja.

………..

photo credits Maja Vujić za soulfood.rs

 

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.