Aromaterapija za početnike

Bilo da se radi o lavandi, cvjetovima naranče ili borovini mirisi ne samo da bude sjećanja, nego pozitivno utječu kako na naše fizičko tako i na mentalno i emotivno zdravlje.

Mirisne molekule ulja ustrojene su tako, da pristaju poput djelića slagalice , na točno određena mjesta na receptorskim stanicama naše njušne membrane. Onog časa kada smo otvorili bočicu eteričnog ulja i pomirisali, mirisne molekule su istog časa doprle do načeg mozga, i već počele djelovati na naš organizam, bili mi toga svjesni ili ne. I kao što te aromatične tvari koje biljka proizvodi, služe samoj biljci kao zaštitni mehanizam, za preživljavanje, i nama su eterične biljne tvari neprocjenjivi dar, koji nam priroda nesebično stavlja na raspolaganje, za unapređivanje našega cjelokupnog zdravlja.

Ovisno u kojem djelu biljke su aromatične tvari više koncentrirana,za dobivanje ulja koriste se listovi ili cvjetovi biljke, kora, korijen, sjeme ili pak smola. Različite su metode dobivanja eteričnih ulja, razlikuju se po primjerenosti za pojedine biljke, a neke daju i nusproizvode koji se također koriste u aromaterapiji ili u parfimerijskoj industriji. Tako imamo ulja dobivena hladnom ili parnom destilacijom, prešanjem, ekstrakcijom, mecaracijom.

Terapija koja kontrolirano i ciljano koristi eterična ulja u svrhu poboljšanja i očuvanja cjelokupnog zdravlja naziva se aromaterapijom. Najčešći način primjene aromaterapije su masaže sa eteričnim uljima. Aromaterapija ali obuhvaća mnogo širu primjenu eteričnih ulja. Tako se ulja mogu koristiti još kao kupke, čajevi, obloge, kompresori, u aroma kuhinji, kozmetici, inhaliranjem, uz pomoć raspršivača za osvježavanje prostora. Zahvaljujući malim molekularnim strukturama, eterična ulja mogu lako preko kože, pluća ili želuca dospjeti u tkiva naših ćelija i sam krvotok.

Kao inteligentne esencije djeluju u tjelu onda upravo tamo gdje su nam najpotrebnije. Tako mogu pospješiti našu probavu, ojačati imunološki sustav, vratiti životnu radost i tako pozitvno djelovati na unapređenje našeg zdravlja. Neka ulja kao, na primer timijan, kadulja, eukaliptus, ulje čajevca, origano… posjeduju antibiotička svojstva, pa se vrlo često koriste kod gripalnih infekata i prehlada.

Ulje lavande djeluje umirujuće i pospješuje spavanje, ulje jasmina kao prirodni antidepresiv, a ulja limuna i divlje naranče stimuliraju dobro raspoloženje.

 

S obzirom da, kako smo već čuli, ulja ulaze direktno u naš krvotok, vrlo je važno prilikom kupovine, voditi računa o kvaliteti i kakvoći ulja koja koristimo. Na kvalitet ulja utječe podneblje u kojem biljka raste, način obrade i naravno koliko je ulje čisto, odnosno koliko sintetičkih dodataka sadržava. Čistim terapeutskim uljima trebalo bi bezkompromisno davati prednost. Uz čista eterična ulja, u aromaterapiji koriste se obavezno i bazna ulja, koja kao što sama riječ govori, služe kao osnova,baza prilikom masaže ili za izradu ulja za masažu ili kozmetičkih produkata. Najpoznatija bazna ulja koja i sama imaju dobar učinak na kožu su: kokosovo ulje, bademovo ulje, jojoba, ulje djeteline…

Prilikom korištenja eteričnih ulja, treba također voditi računa o pravilnom doziranju.Prevelika doza može djelovati toksično ili izazvati alergijsku reakciju.Prilikom upotrebe ulja, osobito se mora voditi računa kod male djece, trudnica i osoba koje koriste već neku vrstu medikamentoznog liječenja. Zato je važno da aromaterapiju obavlja za nju stručna osoba, koja će vas informirati o svim rizicima i mjerama opreza.

I za kraj, jedan recept ženama za ublažavanje PMS sindroma:

U bočici pomješajte kokosovo (ili neko drugo bazno) ulje sa:

  • 5 kapljica ulja lavande
  • 5 kapljica ulja muškantne kadulje
  • 2 kapljice ulja cedrovine
  • 2 kapljice ulja ylang-ylang
  • 1 kapljica ulja komorača
  • 1 kapljica ulja geranijuma

Blago protresite bočicu i nekoliko puta dnevno, umasirajte blago u predjelu trbuha.

……..

pripremila Jelica Schmidt, www.lifesbreeze.at

Leave a Reply

Your email address will not be published.