Kakao ceremonija

Najomiljenija hrana na planeti je – čokolada. Jeste, svugde u svetu, čokolada je omiljena. Kakao je jedna od najstarijih reči, verovali ili ne. Procesiurana čokolada, manje više sve koje kupujemo u radnjama, ima mnogo dodataka i šećera pa je izgubila epitet hrane bogova i sve dobre nutrijente koje kakao nosi. Sirovi kakao ima više antioksidanasa nego borovnica. Izvor magnezijuma. Gvoždja, hroma i mangana. Fosfor, cink i bakar. Broj jedan hrana za srce.

Naučno je utvrdjeno da kakao ima pozitivne efekte na čitav spektar kardiovaskularnih problema. Studije iznova i iznova pokazuju da kakao može da izbalansira krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi. Flavanoidi i procijanidini dokazano sprečavaju oksidaciju LDL lipoproteina i drugih lipida, a oksidacija ovih molekula se danas smatra jednim od glavnih uzroka ateroskleroze (poznatije kao ‘začepljenje krvih sudova’). Pokazani su i mnogi drugi pozitivni efekti na normalno funkcionisanje krvnih sudova i poboljšanje endotelne disfunkcije. Čak i pre moderne nauke, Asteci su zvali kakao ‘heart blood’, smatrajući da kakao otvara srce i i vraća nas u naše prirodno stanje povezanosti i prisutnosti.

“Kakao ceremonija je super zabava, bez uobičajenih posledica nakon partijanja – bez mamurluka. Bukvalno otvara srčanu čakru. Ako vas negde pozove, pridružite se ceremoniji. Kakao napitak se onda priprema od sirovih kakao zrna. Biće i tancanja, spremite se. Obično ecstatic dance, kad god sam bila na ceremonijama u Indiji ili na Baliju. Neočekivano iznenadjenje bila je ceremonija kod nas. Na kakao ceremoniji u Srbiji, rasplesale smo se toliko da nas je turkinja učila trbušni ples a onda mi nju – kolo.“ – Žana Poliakov

Pozitivan uticaj na raspoloženje kakaoa je opšte poznat. Feniletilamini su klasa komponenti koja se nalazi u izobilju u kakau (medjutim pri zagrevanju se njihov sadržaj značajno smanjuje) a predstavljaju neuro transmitere koji se nalaze u mozgu i deluju kao prirodni antidepresivi i podižu raspoloženje. Kakao utiče na pojačano dejstvo endorfina i serotonina u organizmu koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva povezanih sa vežbanjem, smejanjem, seksom. Feniletilamini takodje igraju ulogu u povećanju fokusa i alertnosti dok flavanoli pojačavaju dotok krvi u mozak, što rezultuje u poboljšanju kognitivnih funkcija.

No, možemo svakog dana napraviti svoju kakao ceremoniju. Ono što nam je potrebno je kvalitetan sirovi kakao. JustSuperior ima dve vrste Ariba i Criollo. Mogu i da se naruče putem interneta, tj preko njihovog sajta www.justsuperior.rs

 

 

Šteta je uništiti sve ove dobre nutrijente kuvanjem, te stoga preporučujemo umesto šporeta bolje je koristiti blender.

1-2 kašike sirovog kakaa
1 kašika kokosovog mleka
1 kašika kokosovog ulja
1/2 kašika maka praha, opciono
vanila, ljute papričice, maca prah – sve opciono
1 kašika neslanog maslaca, opciono
topla voda

 

Sve stavimo u blender. Ono što imamo, ne mora sve gore popisano. Glavno je da imamo dobar sirovi kakao i kokosovo ulje, topla voda onoliko koliko bismo da popijemo, kokosovo mleko da baš super šmek celom ovom napitku, malo slatkoće pošto je sirovi kako gorak, u stvari. Blendamo desetak sekundi i ako još stavimo u sve ovo i neke dobre namere, misli i osećanja, ceremonija će naša biti potpuna. A izbor muzike ostavljam vama, no evo predloga.

….

photo credits Maja Vujić za soulfood.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.