Ne znam – 5 moćnih razloga zbog kojih ćete voleti da koristite ove reči

Jedna od prvih stvari koja se vezuje za lidere je da imaju odgovore na sva ili većinu pitanja. Na taj način grade svoj autoritet kod tima i ostalih kolega i dodatno osnažuju svoje samopouzdanje. Navikli smo da lideri znaju kuda ćemo i kako i da nam to uliva poverenje. Zašto onda mislim da je ne znam veoma moćna reč i zašto je vežno da je (i) lideri koriste?

1. Ne znam je prvi i najdragoceniji korak ka znam

Kada nešto ne znamo i toga smo svesni, dobijamo podstrek i zamah ka tome da saznamo. Ne znamnam daje jasnoću i motiv da dođemo do rešenja i saznanja. Kada mislimo da nešto znamo ili delimično mislimo da znamo, to nas podstiče da ostanemo u „zamagljenoj“ zoni, koja nas zavarava ili uljuljkava i zahvaljujući tome ne idemo ka „znam“ koje nam je potrebno i koje zaista želimo.

2. Ne znam nas uči da pitamo i čujemo nove ideje i predloge

Za lidere je uvek korisno da pitaju članove svog tima za mišljenje, posebno kada se tiče njihove specifične ekspertize. Dobra i „radoznala“ pitanja umeju da budu mnogo korisnija i moćnija od uverenja da sve znamo. Kroz proces pitanja se najviše uči, tako da nas ona uvek vode ka odgovorima i znanju.

3. Ne znam nas štiti od pretpostavki i pogrešnih zaključaka i tako stavlja fokus na rešenja

Kada nismo sasvim sigurni da li neki projekat kasni sa razlogom ili ne, da li je tim uradio sve što je mogao da uradi i da li je moguće sprečiti napravljenu štetu, mnogo je korisnije da krenemo od ne znam i postavimo timu prava pitanja. Tako ćemo, bez unapred donetih „presuda“ ostati u zoni rešavanja problema i omogućiti svim učesnicima u projektu da daju svoje viđenje, predloge i moguća rešenja.

Atmosfera će biti (bar malo) manje napeta i podsticajnija za razrešenja. Ne znam nas u takvim situacijama čuva od generalizacija i deljenja „etiketa“ na osnovu prethodnih iskustava, tako da ukidamo svoje matrice uverenja po kojima neko ili nešto „uvek napravi problem“.

4. Kada nešto ne znamo, onda smo mnogo svesniji i konkretniji u vezi sa onim što stvarno znamo

U trenucima kada razmišljamo o nečemu što ne znamo i izlistavamo znanja koja su nam potrebna, a nemamo ih, korisno je da se zapitamo: šta sve već znamo? Naše autentično stručno znanje tada dobija na težini i jasnoći, jer ga posmatramo i kalibriramo u odnosu na ono što ne znamo.

Često se dešava da krenemo od toga šta sve ne znamo, a da onda praveći „inventar“ znanja dođemo do impresivnog spiska sjajnih veština, koje smo zanemarili ili podrazumevali.

5. Ne znam oslobađa, smanjuje pritisak i otvara nas ka novim pravim i iskrenim odlukama

Kada sam svesno prihvatila stanje ne znam koji mi je naredni korak u karijeri, osetila sam ogromno olakšanje i slobodu da uzmem vremena koliko mi je potrebno da (sa)znam. I tada sam znala da ću doći do pravih ideja i rešenja. Ne znam mi je dalo osećaj slobode, koja je u stvari bila preduslov za javljanje jasnih i pravih slika, koje su stvarno došle.

Kada smo sa ne znam na ti, lakše prihvatamo neizvesnosti, koje su za lidere često neminovnost u poslovnom okruženju, bez obzira da li ste vlasnik biznisa ili radite u nekoj firmi ili većem sistemu.

I zato kada sledeći put čujete kako u sebi ponavljate neku od ovih ili sličnih rečenica:

  • Ne znam odakle da počnem.
  • Ne znam kuda ću dalje.
  • Ne znam kako da rešimo taj problem.
  • Ne znam šta je najbolje sada da uradim.

Znajte da ste sigurno na pravom putu! Znam vas čeka odmah iza ugla. 😊

Kakva su vaša iskustva sa korišćenjem ne znam? Bilo bi mi drago da ih podelite u komentarima.

…..

napisala Marija Simeunović, kreativna preduzetnica, lider, biznis konsultant, profesionalni coach, NLP master i arhitekta
preuzeto sa njenog bloga na sajtu https://studiostepenik.rs/

Ako vas zanima kako vas Marija može podržati u postizanju odličnih rezultata u radu sa timovima prijavite se za besplatni webinar klikom na link u nastavku.

http://bit.ly/webinar_Marija_Simeunovic

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.