Čokoladna srca sa karamelom

Na čemu sad trenutno radiš? – pita me urednica magazina Lepota i zdravlje, za koji pišem kolumnu svakog meseca. Na Soulfood receptima za srećniji život – odgovaram. And there you go, nova sezona. Povratak u kuhinju, tajno mesto alhemijskih ženskih veština. Kuhinja kao laboratorija, studio, atelje, manufaktura… kao vrhunski simbol transformacije.

Manje o jelu, više o ljubavi. Al’ to mu dođe isto.

 

 

 

 

 

Sastojci:

Čokolada:
¼ šolje kokosovog ulja, istopljenog  (60ml)
2 kašike kakao putera, istopljenog (20g)
2 kašike meda (ili javorovog sirupa)
4 kašike sirovog kakaa (30g)

1/8 kašičice soli

Karamela:
7,8 svežih urmi (ako nisu mekane, potopite ih u vrelu vodu 10ak minuta, pa procedite)
1 kašika meda
1 kašika kikiriki putera
prstohvat soli

Istopite kakao puter i kokosovo ulje, promešajte i dodajte kakao u prahu, koristeci cediljku da biste izbegli grudvice. Dodajte i med, i dobro izmešajte dok se sve ne sjedini. (med može da padne na dno, zato je potrebno povremeno mešanje). Pripremite kalup i sipajte po jednu kašičicu. Zavrtite kalup da se ivice pokriju čokoladom. Kada sve popunite stavite u zamrzivač na 10 minuta. Za to vreme pripremite  karamelu. U procesor za hranu ubacite očišćene urme, med, kikiriki puter i so. Izblendirajte par minuta (možda ćete morati da zastanete par puta i pokupite sa ivica ) dok ne dobijete smesu nalik karameli. Izvadite čokoladu iz zamrzivača i ubacite po kašičicu u svaki kalup, zatim dodajte ostatak čokolade dok ne popunite svaki. Vratite u zamrzivač i ostavite sat vremena. Nakon toga izvadite čokolade i stavite u poklopljenu kutiju, u kojoj mogu da stoje do mesec dana u zamrzivaču (ili ostavite u kalupu pa vadite po potrebi). Brzo se tope dok su na sobnoj temperaturi pa predlažemo da ih pojedete ubrzo nakon vadjenja iz zamrzivača.

A sad pitanje od milion dolara – Čega smo mi zapravo gladni?

 

………..

spremala i fotohgrafisala Maja Vujic

Leave a Reply

Your email address will not be published.