ab Fab Brokoli

Kad god pomenete brokoli, svi prevrnu očima. Niko nije voleo da jede brokoli kad je bio mali i retko ko ga jede kad odraste samo zato što ne umemo da ga spremimo. Nabaviti šerpu za kuvanje na pari i pola posla je obavljeno jer brokoli prvo prokuvamo, 8 minuta. To je važno. Da bude i dalje zelen a ne prekuvan. Čim ga sklonimo sa vatre, sipamo u činiju i stavimo puuuuno maslaca preko. Propržimo na kokosovom ulju malo belog luka, da porumeni i zamiriše i stavimo preko brokolija. Propržimo semenke suncokreta na suvom tiganju, malo i lanenih i sve to u činiju preko brokolija. Promešamo, dodajmo još maslinovo ulje, posolimo, zabiberimo i da vidim kome se više neće svideti ideja o brokoliju. Promena je neizbežna.

Promena je jedina sigurna stvar u našim životima.

 

 

Da ponovimo još jednom, ovaj put može i kao salata, samo dodamo salatu, za promenu.

• brokoli
• zelena salata
• dva čena belog luka
• 1 kašika kokosovog ulja
• 2 kašike semenki suncokreta
• 1 kašika lana u semenu
• so & biber
maslac, maslinovo ulje, po želji⠀⠀

Isecite brokoli i kuvajte ga na pari 8 minuta (dodajte ga kada voda proključa). Za to vreme propržite sitno iseckan beli luk na kokosovom ulju par minuta. Zatim propržite semenke suncokreta i lana na suvom tiganju, dok ne dobiju zlatnu boju. Gotov brokoli stavite u činiju i prelite sadržajem iz tiganja, i ovaj sa belim lukom i ovaj drugi sa semenkama. Umešajte i maslac, slobodno koliko god želite, on će se istopiti jer je sve toplo u činiji, promešajte dobro. Dodajte zelenu salatu, so & biber i opet izmešajte. Po želji dodajte maslinovo ili laneno ulje. Sve su ovo dobre masti a masti su hrana za mozak. Jednostavno a preukusno 💚

  

…..

napisale i spremale Žana Poliakov i Maja Vujic, photo credits Maja Vujic

One Comment

  1. Odlična ideja za super zdrav obrok! Danas je brokoli bio sastavni deo naše nedeljne trpeze i svi smo bili oduševljeni. Hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published.