Šta donosi radost u vaš dom?

Uklanjanjem stvari iz vašeg doma koje ne upotrebljavate, rešavate se predmeta koje ne unose radost u vaš život. Sami ste sebi obećali da ćete slobodan dan iskoristiti da napokon temeljito pospremite kuću i rešite se viška stvari za koji osećate kako vas guše i opterećuju vaš životni prostor?

Marie Kondo u knjizi The Life – Changing Magic of Tidying Up na jedinstven način savetuje kako se rešiti nereda. Ono što je izdvaja od sličnih savetnika jeste pogled na čišćenje – tu nije posredi poznavanje svog prostora, nego sebe.

 

Čišćenje je veština, a ne talent, pa ne krivite sami sebe što ne znate kako da čistite – zapravo, ne možete čistiti ako nikad niste naučili kako se to radi, podsticajne su reči M. Kondo, posebno onima koje su uverili da su “jednostavno neuredni” i izgubljeni slučajevi kad je posredi eliminisanje nereda. Čišćenje je poput plesnih koraka, jednostavan telesni čin, nešto što svako može naučiti:

  1. odlučiti hoće li ili neće nešto da bacite.
  2. odlučiti gde će staviti ono što zadrži.

 

Možete verovati sebi i svojim osećajima – navedenim koracima dodajte osećaj: dok čistite, “osetite” stvari. Osetite li sreću, stvar zadržite. Marie Kondo je uverena da sebe ne možete prevariti i da se slušanjem navale osećaja sreće vezane uz ono što imamo na kraju ostaje sa savršenom količinom stvari.

 

Ne upoređujte se ni sa kim – “Vi ste standard”, ističe M. Kondo. Svoj proces čišćenja ne možete uporediti ni s jednim drugim. Navala osećaja koja vam kaže da jednu stvar zadržite, ali ostale bacite samo je vaša i posebna.

Budite spremni da dovršite, ne samo da započnete – nemojte potrošiti svu energiju na izvlačenje stvari koje imate, pitanje je hoćete li imati volje ponovno da počnete pospremanje da biste probrali i sklonili. Uradite nešto do kraja, pa nek onda krenite u novu fazu pospremanja.

Zapravo nisu posredi stvari, nego vi – o sortiranju odeće, knjiga i sitnica M. Kondo govori na vrlo poseban način: “Nisu naše uspomene ono što treba da čuvamo, nego osoba koja smo postali zahvaljujući tim iskustvima.” Pregledavajući svoje stvari i odlučujući šta ćete baciti, razmatrate svoju prošlost.

Uklanjanjem stvari koje ne upotrebljavate i koje ne donose radost u vaš dom, rešavate se i stvari koje ne unose radost u vaš život. A kada nešto donosi radost, u vaš ormar ili u vaš život, to zadržite. To je tako jednostavno, zaključuje Marie Kondo.

………..

preuzeto sa Sensa portala. Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.