Zlatne kuglice

Posle duge zimske pauze, koja me je usporila i ušuškala u kuću, eto mene u kuhinji opet 🙂 Moram da priznam da nisam ljubitelj zime niti hladnog vremena, i da sam u kuhinji provodila samo onoliko vremena koliko mi treba da nešto napravim da jedem. Nisam imala inspiraciju da smišljam, pravim i sve to uslikam, i prvi put se nisam  borila protiv toga. Dozvolila sam sebi da se osećam baš tako kako se osećam. I kako su dani prolazili ja sam se sve više uželela magije u kuhinji. Za mene magija počinje onog trenutka kada dobijem želju da nešto novo napravim. Onda smišljam u glavi šta bih mogla da isprobam, da li mi se jede slatko ili slano i čega sam se uželela. Onda raspremim kuhinju, pustim muziku, krenem da igram i eksperimentišem. Magija prisutnosti dok to radim je za mene jedan od najlepših osećaja. Izgubim osećaj za vreme, posvetim se hrani i uvek imam taj poseban sastojak koji je u svim receptima. Ljubav. Ljubav prema hrani, svom telu i životu. Neki ljudi pričaju sa biljkama, ja pričam sa hranom 🙂 Dobro, ne baš direktno, ali se uvek zahvalim životu na hrani koju imam. “Duša se hrani onim što je veseli”. To su trenutno ove kuglice.


Za promenu smo u Soulfoodkuhinji napravili recept bez urmi. Urme su naš omiljeni slatkiš ali su polako sve kuglice počele da liče jedne na druge, zbog njih. Tako da smo ih ovaj put izostavili. Glavni sastojak ovaj put je puter od indijskog oraha. Ako ne možete da ga nadjete i kupite, vrlo lako možete da napravite svoj. Sve što vam treba su sirovi indijski orasi, koje ispečete u rerni 7,8 minuta i ubacite u procesor za hranu, posolite i upalite. Potrebno je nekada više od 5 minuta, i par stajanja da se promeša, ali vredi svaki sekund 🙂 Uskoro ćemo postaviti recept za homemade puter na sajt. Do tada, možete sami pokusati. Pored toga ide brašno od badema, zasladjivač koji može biti javorov sirup ili med, vanila, crna čokolada i maka prah. Mi smo izabrali Superior Maca, o čijim benefitima možete pročitati na sajtu https://justsuperior.rs/superior-maka/ 

Ako ste ljubitelj slatkiša (kao i mi) i želite da imate zdravu poslasticu pri ruci onda je ovaj recept za vas 🙂

Sastojci:

2 šolje bademovog brašna*

1/2 šolje putera od indijskog oraha**

1 kašičica maca praha

1/4 šolje javorovog sirupa/meda

1 kašičica ekstrakta vanile

prstohvat soli

60g crne čokolade

Stavite sve sastojke, sem čokolade, u procesor za hranu i blendirajte par minuta dok ne dobijete lepljivu smesu. (ako i dalje nije lepljiva možete da dodate jos putera ili kašičicu kokosovog ulja). Isecite čokoladu na sitne delove, pa ubacite u smesu i upalite procesor na pulsiranje par puta, da se čokolada dobro izmeša. Rukama oblikujte kuglice i stavite u frižider na 15 min da se stegnu. Ako uspete da ne pojedete sve, mogu da stoje u frižideru do nedelju dana.

 

* ako nemate brašno, možete da napravite svoje tako što ćete samleti bademe što sitnije

** možete lako da napravite puter od indijskih oraha, samo ih ispecite u rerni 5 do 7 minuta, stavite u procesor, dodajte so i blendirajte 5 minuta ( po želji možete da dodate kokosovo ulje, cimet ili vanilu )

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.