Zelene palačinke sa kozjim sirom

Donna Hay ima novu knjigu posvećenu hrani bez mesa. Malo lakša hrana. Ona je Australijanka, njeni recepti su jednostavni i ukusni. Simple and perfect.

fil za palačinke

  • 2 srednje tikvice, narendane
  • 1 šolja smrznutog graška
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka
  • morska so, crni biber
  • 200 grama kozjeg sira + jogurt od kozjeg mleka
  • limunove kriške za serviranje, ili cherry paradajzići

zelene palačinke od spanaća

  • 1 šolja heljdinog brašna
  • 3 jaja
  • 2 šolje bademovog mleka, ili drugog biljnog mleka
  • 3 šolje listova baby spanaća
  • 1 šolja peršuna, može i da se preskoči ili stavi manje 
  • morska so i crni biber
  • 2½ kašike maslinovog ulja 

METOD

  1. Da bismo napravili palačinke od spanaća stavićemo brašno, jaja, mleko, so, biber u činiju i sve blendiramo štapnim mikserom. I spanać naravno ide u to. Zagrejemo malo ulja na tiganju. Neka bude manji tiganj recimo 20 cm, non-stick. Sipamo kutlačom smesu na tiganj. Malo zavrtimo kukovima da se sve razlije po tiganju ravnomerno. Minut- dva i palačinka je gotova. Probajte da je okrenete, ali moguće da nije ni neophodno. Mi to radimo samo iz navike. Isti postupak ponoviti sve dok imamo smesu za palačinke. Svaki put nauljiti tiganj. I svaki put zavrteti kukovima. Zašto? Zato.
  2. Tikvice zajedno sa graškom, uljem, limunovim sokom, so i biber stavite u jednu činiju i sve zajedno dobro pomešajte. Kako palačinke budu stizale gotove tako ih ukrasimo sa ovom mešavinom, nazovimo je salata. I na sve to pospemo kozjim sirom koji će taman fino početi malo da se topi. Možemo dodati i kozji jogurt radi intenzivnijeg ukusa. Naravno sve ovo kozje možemo zameniti sa kravljim mlečnim proizvodima ako vam vegan vera dozvoljava 🙂
  3. Serviramo sve lepo sa limun kriškama. Mi smo dodali i masline, zato što su jednostavno neodoljive. I cherry paradajziće!

Jer mi “jedemo” i očima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *