Zalogajčići sa tikvicama

Možda vam nije padalo na pamet do sada da od tikvica napravite hleb ali za sve postoji prvi put. Narendamo tikvice, malo sira, jaja, ubacimo sve što imamo od semenki, stavimo u male modlice i zapečemo u rerni. Deca obožavaju da prave ovo jelo a vole i da ga jedu. Može da nam bude užina ili stvarno kao hlebčići, tj zalogačćići uz jaja, neki namaz, za doručak. Bez glutena, zgodni.

sprema se 5 minuta
peče se 20 minuta
sve ukupno nam treba 25 minuta

sastojci

  • 2 srednje tikvice, bele ili zelene
  • 2 jaja
  • 1/4 šolje mrvica od hleba ili ovsenog brašna
  • 1/4 šolje susama, lana, kokosovog brašna, sve zajedno ili ono što imate
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičica bibera
  • 3/4 kašičice belog luka u prahu
  • 1 šolja rendanog sira

uputstvo

  1. Zagrejemo rernu, spremimo modlicu ili oven tray i nauljimo se. Ako su modlice, nauljimo, ako je oven tray, stavimo papir za pečenje.

  2. Narednamo tikvice u neku krpu jer nam je potrebno da ih malo ispritiskamo i izbacimo višak vode iz njih. ZAPAMTITE, BITNO JE – ako ne ocedimo narendane tikvice, zalogajčići, tj mini mafini će biti živi unutra. Spolja se ispeku a unutra ne baš.
  3. U velikoj činiji umešamo tikvice, jaja, mrvice, susam, lan, ovseno brašno, kokosovo brašno, so, biber, sve stavimo i sir, takodjer. Dobro promešamo sve zajedno.
  4. Kašikom sipamo smesu i stavimo na papir za pečenje ili u modlice. Pečeno 20-25 minuta ili dok ne poprime braonkaste momente 🙂

    Prijatno, toplo i mirisno. O da, i ukusno.

napisala i fotografisala Maja Vujić

Leave a Reply

Your email address will not be published.