Veganski brownie

Ne znam za vas ali meni se ove zime mnogo jedu slatkiši! Inače ih obožavam i to je glavni razlog zašto volim sama da napravim i to zdraviju verziju. Da se razumemo, sve sto uključuje čokoladu ili kakao, računajte i na mene 🙂 Zato smo ovog puta u soulfood kuhinji napravili brownies, i to veganske. Malo sastojaka a laki za pravljenje – dobitna kombinacija. Idealni da nas zaslade. Sadrže urme umesto sećera, kakao umesto čokolade i fantastičan puter od badema, koji možete lako da napravite i sami. Možete i da ga zamenite sa puterom od kikirikija, indijskih oraha ili lešnika. Šta god da izaberete, nećete pogrešiti.

Idealni za zimske dane, kada sve što želimo je, da se uvučemo u ćebence, pustimo omiljenu seriju, napravimo čaj i zasladimo se. Sami ili sa nekim 🙂

Recept:

  • 2 šoljice očišćenih urmi
  • 1/2 šoljice putera od badema (ili kikirikija)
  • 2 kašike kokosovog ulja (istopljenog)
  • 1/3 šoljice kakaa u prahu (mi koristimo JustSuperior)
  • 1/4 šoljice tople vode
  • 1/2 šoljice mrvljenih oraha (možete rukom da ih izlomite)
  • malo crne čokolade (opciono)

 

Zagrejte rernu na 175 stepeni i stavite papir za pečenje u posudu za hleb. Stavite urme u procesor za hranu i uključite na nekoliko minuta.  Dobićete smesu nalik lopti (možda ćete morati nekoliko puta da promešate) koju zatim podelite na nekoliko delova, u procesoru, i dodate vodu pa mutite još par minuta, dok ne dobijete gustu smesu. Dodajte puter od badema, kokosovo ulje i kakao, pa nastavite da mutite još malo, dok se ne sjedini. Testo će biti gusto i lepljivo. Ubacite orahe, i izmrvljenu čokoladu i pulsirajte par puta. Prebacite u posudu (možete da pospete preko malo oraha i čokolade) i ubacite u rernu na 15 minuta. Izvadite i ostavite u posudi 10 min, zatim izvadite iz papira i ostavite još 20 min napolju, da se stvrdnu. Možete da ih jedete tople, a i hladne 😊 Mogu da stoje na sobnoj temperaturi do 3 dana, a u frižideru 5,6.

Uživajte 💚

Leave a Reply

Your email address will not be published.