Uznemirenost pred putovanje

Vreme je odmora, a briga pred putovanje može izazvati misli koje mogu da otežaju putovanje. To mogu biti misli poput, ”Propustiću let” , ”Osećam se nesigurno, neću se snaći”, ”Šta me čeka na putu?” Ovakvo ponavljanje rečenica pokreće različite procese u telu. Podiže se nivo stresa, pojavljuju se leptirići u stomaku, srce kuca brže, a mišići se grče. Fizička reakcija na misli povećava njihovo pojavljivanje, a misli pojačavaju fizičku reakciju i tada se nalazimo u začaranom krugu ponavljajućih misli i fizičih tegoba.

Strah od putovanja može nastati kada ne znamo šta će se dogoditi, ili kada treba da uđemo u situacije nad kojima nemamo kontrolu. Uznemirenost se može javiti i u toku samog puta, kada u tom procesu nešto krene kako nije planirano. Tada se može javiti i briga za sopstvenu bezbednost ili briga o tome kako će put uopšte proći. 


A putovanje je upravo to – skup nepredvidivih, nekontrolisanih situacija, koje mogu biti prijatne ili neprijatne. Ono što sigurno ne možemo da izbegnemo su gužve na granici, odlaganje letova, prilagođavanje na drugi jezik, kulturu, briga oko dece, posla i obaveza koje smo ostavili kod kuće.

Određena doza anksioznosti je potrebna kada putujemo jer želimo da budemo prisutni i svesni svega što se događa oko nas. Nije poželjno da budemo potpuno opušteni, jer je za putovanje neophodno da budemo organizovani i aktivni.

Postoji mnogo načina na koje možete da kontrolišete svoj strah od putovanja, ali je prvo neophodno da definišete svoj strah, da proverite kojeg je intenziteta i šta vam to konkretno izaziva uznemirenost. 


1. Dozvolite neprijatnim mislima da dođu i prođu. Osvešćivanje i identifikovanje misli može da smanji intenzitet straha za 50 procenata. Fokusirajte se na dah, i pratite udah i izdah. Kada se pojave neprijatne misli koje se ponavaljaju, primetite ih, pustite i vratite pažnju na disanje. Nemojte se truditi da ih zaustavite. One će postojati, i pojavljivaće se, a vi ih samo posmatrajte.

2. Vizualizirajte svoje mirno mesto
Zamislite do detalja svoje sigurno mesto koje vam donosi mir. Upravo ovo može biti dobra tehnika da se fokusirate na lepe stvari i popravite raspoloženje. 

3. Istražite šta vam najviše stvara stres. To može biti požurivanje, briga o tome da li ćete da zakasnite, navijanje nekoliko alarma da biste se probudili na vreme. Dozvolite sebi da se opustite ujutru. Probudite se na vreme, ali tako da imate vremena da ugodite sebi. Ispunite sve one rituale koji vas čine da se osećate dobro, a zatim u miru dalje planirajte dan.
.
4. Veoma je važno da popričate sa nekim o svojoj putnoj uznemirenosti i kako ona utiče na vaš život. Zapitajte se, koliko vam je putovanje važno? Da li je to nešto što i dalje želite da radite? Da li ste sa nekim u vezi ko voli da putuje? Razgovor sa Bahovim praktičarem može da vam pomogne da napravite strategiju šta da radite kada se jave strahovi ili uznemirenosti, možete zajedno otkriti kako se osećate tada i šta vas uznemirava. Bahove kapi omogućuju da putujete sa što manje stresa i da uživate u svakom delu vašeg putovanja.


Cvetne esencije koje možete da koristite na putu:
.
🍃Rescue Remedy kao prva pomoć za neprijatna stanja, stres i promene;

🍃Impatiens je podrška za nestrpljenje kada čekate neki red ili ako ste zaglavljeni u saobraćaju; ako ste razdražljivi i lako se iznervirate kada nešto ne ide brzo kako mislite da bi trebalo.

🍃Cvet White Chestnut možete koristiti ako ste zabrinuti.
🍃Aspen ukoliko se plašite nečega, a ne znate tačno čega.
🍃Cherry Plum pomaže da se otpusti kontrola i da se prepustite putovanju
.
Da li vam se dešava da ste uznemireni pred put ili u toku puta?
Šta vas najčešće plaši? Kako to rešavate?

….

preuzeto sa Bahove cvetne kapi instagram profila koji sadrži druge korisne savete kako da uz pomoć bahovih cvetnih kapi povratimo svoju emotivnu ravnotežu. Takodjer, tu se možete prijaviti i za edukaciju o bahovim esencijama i krenuti na sopstveno emotivno putovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.