Ništa ti nije “sveto”

Našla se u novoj životnoj situaciji, nakon dugog braka pa me ispituje o dejtingu i sve što tomu dođe pride, svih formata…

“Čekaj malo, jesi ti uvijek išla na dejt sa tim likovima što ih upoznaš preko apps?”, pita pomalo stidljivo.

“Pa ne uvijek, nekad sam više raspoložena za kućnu dostavu.”, namjerno pokušavam da je šokiram i nasmijem.

“Ali bejbs, zar ti ne misliš da tu ima nešto da je -sacred-?”, ne da se otrgnuti od ozbiljnosti.

“Dabome, meni seks jeste svetinja. Ja mislim da mi je Bog dao (ili kakvo već da vam je vjerovanje) tijelo koje ima po defaultu opciju da uživa, koje ima mogućnost da doživi nevjerovatne senzacije. I šta mimo toga treba da mi bude “sveto”?”, odgovaram veoma praktično.

Da se razumijemo, nemam ništa protiv istraživanja seksualnosti, na bilo koji način. Lično ne mogu tao, tantru i slično. Barem ne još i to ne u ovom mistično, sektaškom formatu koji se najčešće plasira. Kao da krećemo u istraživanje od kraja. Prije metafizičkog, uzdignutog i duhovnog, ajde da krenemo od mehaničkog, tehničkog. Meni lično uvijek treba nešto “opipljivo” čega mogu da se “uvatim” da prostite.

Priznajem doduše da sam u -krindžu- svaki put kad mi neko spomene svetu seksualnost. Želudac mi se malčice podigne i svakako prevrnem očima jer opet osjećam da se pravi fama i drama, samo sada iz drugog ugla. Kao da nam uvijek treba neko “opravdanje” za sopstvenu seksualnost, da moramo da je stavimo u određen kontekst da bi nam bilo “dozvoljeno” da se otvoreno bavimo tom temom. Seks kao tema jeste predmet krajnosti, nažalost, ili je tabu ili se veliča kao svetinja (eh sad -insert here- šta za vas znači “sveto”). Više volim da razmišljam simplistički, da je seks nešto što se podrazumijeva. Svi smo mi -proizvod- istog na kraju krajeva.

“Ali kao da je rasipanje energije.”, ona se nastavlja.

“Pa svaka interakcija je energetska razmjena, nije li? Nešto uzmeš, nešto daš.”, smijem se jer ne ne mogu da se opet upletem u ta -energetska- pravila sada. 

“Ti si baš nemoguća. Ništa ti nije -sveto-”, smije mi se.

“Ma nisam, nego ne mogu da prihvatim da sad moram ne znam ni ja šta da radim, naučim, postignem da bi uživala u nečemu što je u mojim -default settings- Možda je potrebno samo da proučim sopstvena upustva za upotrebu, iscrtam mapu svog fizičkog tijela, prije nego se pozabavim energetskim?”, sad se obe smijemo.

Pravo i mogućnost da iskusimo seksualno zadovoljstvo nam je dano, ono nam je urođeno. Ali sve u životu moramo da naučimo zar ne? Neki na to nabasaju slučajno i bez mnogo napora ako im se posreći, a neki moramo da se učimo i u tome nema ništa loše. Morali ste da naučite i da hodate a ne? Niste se trčeći rodili.

Možda me zato i nervira to umotavanje u teorije i tehnike “višeg” reda. Nije li -back to basics- neophodno prvo prije nego se pozabavimo uzdizanjem u ne znam ni ja kakve visine? Da bismo uživali u seksu, nezavisno od partnera, moramo prvo da naučimo da uživamo u sebi tekoreći. Moramo spoznati sebe i istraživati šta je to što nam prija a šta ne. Nisu erogene zone tek tako. I ne, ne tvrdim da treba sve da svedemo na fizičke senzacije, ali ajde da počnem od mehanike prije nego dođem do metafizike.

“A da ti sebi za početak kupiš vibrator?”, govorim dok me gleda pomalo sa nelagodom. 

“Pa šta će mi kad sam i više nego sposobna -ovako-?”, odgovara dok se crveni. 

“U redu, ali vibrator ti daje mogućnost da proučiš šta ti paše u drugačijim situacijama. Klitoralna stimulacija je uvijek ženama bliska, sjećam se da mi je i Vivi dala sličan komentar u kontekstu da -sama- uvijek može da ostvari orgazam dok joj je to sa partnerom teško. Vibrator ti omogućava (klasični) da istražiš svoje -dubine- takoreći. A ja ću ti pokloniti knjigu “Smart seks” od Emily Morse koja veoma praktično rasčlanuje seks.”, svi moramo od nečega početi, mislim se.

Fan sam lika i djela Emily Morse jer želi da simplifikuje i normalizuje seks i razgovore o istom. Ta svedenost na uobičajeno ide do toga da plasira ideju da bi o seksu trebali da pričamo kao o vremenu… “Oblačno sa šansom za orgazam”. Genijalno u svojoj jednostavnosti. Nema mitova, mistike i svega tome pride. Ne moram da znam gdje mi je koja čakra i da se ne znam ni ja kako “pročišćavam, prosvjetljujem” ili šta ti ja znam da bi došla do seksualnog zadovoljstva.

Uvijek se sjetim Vivi na početku njenog seksualnog istraživanja…

“Moram nešto da ti ispričam.”, kaže mi. “Neki dan sam imala najbolji orgazam u životu i u momentu vrhunca sam vrisnula: Hvala ti Sonja”. Toliko se smijemo da me stomak zabolio. 

Eh pa vala, jest mi drago da mi se žena zahvali na orgazmu. S obzirom da sam heteroseksualne orijentacije (još uvijek) vjerovatnoća da se to desi mojim -trudom- i -zalaganjem- je bila veoma mala. Ona je moj omiljeni test subjekat. Kupila sam joj prvi vibrator i poklonila Master Class Emily Morse – Sex with Emily. Znači alatku i uputstva za žensko seksualno zadovoljstvo. I ovdje pričamo o osobi koja je provela 10 godina u braku u kojem nije niti jednom sa mužem doživjela vrhunac.

Međutim ona ima tu spiritualnu crtu, što je sasvim ok kao sljedeći nivo igrice, no nekad to sve bude malo previše za moju praktično – ciničnu personu.

“Probala sam “Cobra breath” da malo pojačam seksualno zadovoljstvo, vrhunac.”, govori mi.

“Odlično, objasni mi kako se radi.”, pa da i ja pokušam -nadogradnju-.

“Pa ne može to tek tako…”, oklijeva.

“Šta ne može?”, zbunjena sam. 

“Pa moraš da savladaš sve nivoe, da ideš da te neko nauči, da meditiraš i da razumiješ kako to radi, prođeš inicijaciju…”, nastavlja.

“Šta? Da dišem? Moram da prođem inicijaciju da bi disala da postignem ili pojačam orgazam?”, čujem sopstveni glas natopljen ironijom i iritacijom.

Eh tu me uvijek izgube kao publiku… Upiši se u naš tajni klub, pa ćemo da ti pokažemo sve tajne. Jeste, ok, razumijem… ali ček malo dišem kako god da okreneš, ne može li to malo da prilagodi pa da imam i seksualno zadovoljstvo bez da upisujem kurs? Prolazim inicijaciju i sve ostalo? Na kraju krajeva, disanje je strujanje kiseonika kroz naše tijelo. I onda je sasvim logično da ono prilagođeno može da stimuliše sve dijelove našeg tijela. I fizičkog i energetskog, ako baš hoćete.

Totalno neseksualni primjer. Boljela su me leđa, boljela nije prava riječ… rasturala su me kompletno, nisam mogla da funkionišem. I kad sam otišla kod fizioterapeuta, kaže mi: “Vidim te kako se držiš, kako sjediš svaki dan. Tvoje tijelo u tom položaju dobija 30% kiseonika koje mu treba, zato te i bole leđa.”. Uz par vježbica smiješnih, gdje sam morala da sjedim uspravno i pravim duplu bradu, do toga da sjedim za radnim stolom kada sam za računarom, vježbe svjesnog disanja… sve prođe. 

Prema tome, protok kiseonika kroz tijelo je samo od sebe moćno i ne moram da ga provlačim kroz sve čakre, mada taj tip vizuelizacije i senzacije pomaže. Takve vježbe se rade i kroz tjelesnu psihoterapiju, tako da sve ima smisla. Svaka mindfullness teorija fokusirana na disanje nam pomaže da se uzemljimo i vraća nas u naše fizičko tijelo. Sve mu to dođe naučno podržano čak. Znači može i bez inicijacije, bez kurseva, spiritualnog uzdizanja, vilinske egzaltiranosti I ne mora da se umotava u ne znam ti ni ja šta da bi funkcionisalo. Dakle možemo i mi više cinične i sarkastične inklinacije da nađemo metod za sebe i bez -prosvjetljenja-.

Sjetim se prijateljice koja mi je porođaj opisala kao orgazmičko iskustvo, da nije osjećala bol, niti napor, nego je prosto doživjela uh ah oh. I to ima smisla, jer postoji i nešto što se zove orgazam materice, to je kad se radi stimulacija zida materice, predjela tik isped grlića ili samog grlića materice, ili vaginalnog zida koji je pored materice. Ovakav orgazam se nekada može desiti i bez ikakve dodatne, eksterne stimulacije. Aha! Samo od sebe bez da se mnogo trudite ili ispunjavate kakve uslove.

A znate li da možete da dođete do orgazma samo disanjem? Ooooooh da. I da, ono jeste bazirano na tantričkim učenjima, ali nije ograničeno na samo one koji su inicirani. Barbara Carellas je seksualni terapeut i coach koja vas u manje od 6 minuta može naučiti kako da postignete orgazam koji nije genitalni, ne zahtjeva nikakvu eksternu stimulaciju nego samo morate da dišete. Ako ne vjerujete, pogledajte pa onda i probajte. Jer zašto da ne…

Znači služimo se onim što već imamo, svojim tijelom i onim što već znamo, a to je da dišemo. I to sve po fabričkim podešavanjima takoreći.

Opet kažem, podešeni smo da možemo itekako da osjetimo zadovoljstvo, nekad i bez ikakvih eksternih podsticaja. Moš si misliti, a tek što ne moram da bude “inicirirana” u tajne ne znam ni ja kakve teorije, prakse, vjerovanja. Na kraju dana, apsolutno sam za sve vrste metodologije i istraživanja, ali ne prihvatam da kad dođe do seksa, koji je na kraju krajeva i jedan od naših urođenih instinkta, nešto “moram”. 

Stoga vremenska prognoza za danas… Tropske vrućine sa mogućnošću popodnevne dremke -in the nude- nakon rashlađujućeg tuša. Preporučuje se orgazmičko disanje, uz “pomoć prijatelja” bilo u obliku osobe, vibratora, a i ne mora. Zadovoljstvo zagarantovano!

….

napisala nam je NotAnAngel, za bližnje Nana, za daleke, upravo to… daleka! Rođena pod srećnom zvijezdom sa srebrnim pramenom u kosi. Poljubac Anđela, kažu. Voli da se igra i stvara u prebačajima matrice i lovac je na one zanimljive rupice u svakodnevnom tkanju života. Ima višak slobodne volje! Vlada konsenzus da je malo previše! Naspram koga, čega? Ne zna se!

Autorka knjige “Nesveto trojstvo”, Čigoja štampa 2022.
Evo kako korica izgleda a ujedno je i link do knjige.

Leave a Reply

Your email address will not be published.