Here & Now

Serija Here and Now mi je zapala za oko od momenta kada sam videla prvu najavu. Odmah sam shvatila da će biti reči o nesvakidašnjim likovima, a da će priča biti biti obojena natprirodnim tonovima. I, moja intuicija nije me izneverila.

Holly Hunter i Tim Robins su par bivših hipika, čiji utopistički pogledi i anti-kapitalistički, anti-korporacijski stavovi su zaslužni za to što su sačinili nesvakidašnju porodicu. Oni imaju jednu biološku ćerku i troje usvojene dece – ćerku poreklom iz Liberije, jednog sina poreklom iz Kolumbije, i drugog iz Vijetnama. Naravno, pošto je ovo serija Alan Balla (kreatora serija Six Feet Under i True Blood) ova porodica daleko od toga da je funkcionalna. Svako od njih, kao i svako od likova sa kojima stupaju u kontakt, prolazi kroz svoju sopstvenu krizu. Tim Robinsov lik, eminentni profesor filozofije na fakultetu pokušava da se izbori sa srušenim idealima, dok sva deca preispituju svoj identitet, pokušavajući da balansiraju ono što im je biološki dodeljeno sa uslovima u kojima su odgajani, kao i sa onim što im društvo nameće.

U današnje vreme, kada imamo zabrinjavajuć broj, naizgled uspešnih, ličnosti koje same sebi oduzimaju život, od izuzetne je važnosti da razgovaramo o osećaju neuspeha koji poput pošasti proždire naša društva. Život tako brzo prolazi, a pored većine jednostavno promakne. Svako od nas ima svoje snove i ideale koje se nada da će da ispuni, a onda se samo jednog dana neki od nas probude sa razumevanjem da je vreme za hvatanje tog voza promaklo, da se nalazimo u tački koja je dijametralno suprotna od one u kojoj smo želeli da budemo. Današnje zapadno društvo se menja brže nego što to naše duše mogu da isprate, a ideal da konstantno budemo u dosluhu sami sa sobom je težak, ali izvodljiv.

I sam Alan Ball kroz seriju Here and Now poručuje da je moguće ići na popravni, da je moguće da dobijemo novu šansu. Međutim, ipak, on sva ova egzistencionalna pitanja stavlja u pozadinu. Glavni fokus je na Ramonu (sinu koji je rođen u Kolumbiji), mladom programeru video igrica koji iznenada ima neobičan san nakon kog iznova i iznova viđa broj 11:11 koji kao da mu šalje nekakvu poruku. Svi, uključujući i Ramona misle da on gubi razum. Ali, da li je zaista tako? Najočigledniji odgovor nije uvek istinit.

Ja znam samo da od kad sam pogledala prvu epizodu ove serije, kad god pogledam na sat, stalno viđam 11:11.
( Ako ne znate značenje ovih brojeva ili se i vama dešava 11:11, možda tekst na cyberkuhinji može da pomogne, zove se 11:11 )

 

……..

 

napisala Jelena Marković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.