Ružičasti brownies

Nije nam do sada padalo na pamet da mešamo cveklu i čokoladu, no jednom kad smo probale… oh, sad nam je omiljena kombinacija. Za ove brownies, bi bilo dobro da imamo sokovnik, onaj za hladno cedjenje sokova, jer ubacimo svežu, opranu i oljuštenu cveklu, pa sa jedne strane dobijemo pulpu a sad druge strane sok. Odvojeno.

Tako nam je potrebno za ovaj recept.

sastojci potrebni za koru:

  • 1 šolja pulpe od cvekle (napravljena od 2-3 cvekle manje)*
  • 100 grama crne čokolade, istopljena i na sobnoj temperaturi
  • 1 šolja brašna bez glutena *Schar je cool
  • 1 šolja bademovog brašna
  • ½ šolje nezasladjenog kakao praha
  • 1 tsp cimeta
  • 1 tsp prašak za pecivo
  • ½ tsp soda bikarbona
  • ½ tsp soli
  • ½ šolje vegan putera, omekšanog ili običnog ili kokosovog ulja
  • ½ šolje kokosovog šećera
  • ½ šolje maple sirup, sobna temperatura
  • ⅓ šolja nezasladjenog sosa od jabuke, na sobnoj temperaturi
  • 1 tsp vanila ekstrat
  • ½ šolje biljnog mleka

sastojci za fil:

  • 1 pakovanje slatke pavlake, umutiti
  • ½ šolje eritritol, može i manje, probati
  • ½ tsp vanila ekstrat
  • sok od cvekle pažljivo dozirati, ili cveklu u prahu dodati
  1. Uključimo rernu, na 220. Nauljimo modlice, četvrtasta bi bila dobra, manja. Postavimo peki papir. 
  2. Drugo, juice it. Napravimo sok, iscedimo sok, sačuvamo pulpu od cvekle.
  3. Istopimo čokoladu, double boiler i potom ostavimo da se ohladi.

U činiji pomešamo brašno, badem brašno, kakao prah, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbodu i so.  

U drugoj, posebnoj činiji pak, izmešamo puter i šećer dok ne postanu light and fluffy. Dodajmo maple sirup, sos od jabuke i vanilu i nastavimo da mešamo dok sve ne bude sjedinjeno i ujedinjeno. Polako dodajemo suve sastojke. Kad smo dodali pola suvih sastojaka, sipamo mleko, pa potom i preostale suve sastojke. Tek na kraju dodamo miks sa istopljenom čokoladom i pulpom od cvekle. Pomešamo. Biće onako malo gusto, ne brinite se.

Pečeno, ohladimo i stavimo krem:

Smesu stavimo u već pripremljenu modlicu, poravnamo i pečemo u rerni, 35-40 minuta u zavisnosti kakva vam je rerna. Kad porumeni sve i zamiriše lepo, izvadite iz rerne i neka se malo ohladi. 

Dok se brownies hlade, napravimo fil. Slatku pavlaku umutimo mikserom, polako dodamo i eritritol, a tek na kraju vanilu i sok od cvekle. Probajte prvo pa potom dodajte više, ako hoćete intenzivniju boju. Možda sok od cvekle popijete pa umešate prah od cvekle, i to će biti ok, jer i on će biti ružičast. Krem će biti nestvarno ružičast. 

Lepa je boja kako god okrenete. 

Sačekajte da se kora sasvim ohladi pa tek onda filujte. Pospite prahom od cvekle ili kokos brašnom ili nekim čokoladnim mrvicama, ako želite.
Ili svim zajedno:)

Uživajte. 

Može da stoji u frižideru samo par dana, zato pojedite brzo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.