Osim što se služi u fensi restoranima i zvuči kao da je ultimativni chic, pire od celera jeste zdraviji rodjak pirea od krompira. Sok od celera je postao planetarni hype poslednjih godina, no retko ko uopšte primećuje koliko je koren celera zanimljiv deo. Ispravićemo tu nepravdu, prvo pire od celera potom ćemo vam još neke ideje predložiti.
Pravi se slično kao i običan pire, jer … a ko ne voli pire?
- 2 veća ili 4 manja celera, koren celera, ne stabljike
- maslac
- so, biber
- beli luk
- crni kim, nigela seeds
Celer oprati, iseći na manje komade, staviti u dublji sud sa vodom. Kuvati dok ne omekšaju. Probati viljuškom. Kad je gotovo, procediti i u istoj posudi pasirati celer. Dodati maslac, garlic sautee, so biber. Sve pomešati, posuti peršunom i eventualno sa crnim kimom.
Intenzivnog je ukusa, ali lepo.