Feng shui u kuhinji

Da li će vaša porodica biti srećna, živeti u izobilju, blagostanju i biti prosperitetna, pitajte vašu kuhinju. Kuhinja može biti lek ali i otrov. Čovek ne može dobro misliti, dobro voleti i dobro spavati, ako pre toga nije dobro jeo, zapisala nam je Virginia Woolf. Jedna od osnovnih čovekovih potreba je hrana. Zatim ljubav, pa novac. Hmmm, možda nekom i obratno. Svakako, ova tri uvek idu zajedno. Mnogi važni poslovi se sklapaju na poslovnim ručkovima. Neki i na romantičnim večerama. Put do muškog srca vodi preko stomaka. Nedelja je dan za veliki porodični ručak. I tako, kad malo bolje pogledamo hrana se vrti svuda oko nas.

Simbolički, kuhinja predstavlja želudac, sistem za varenje, probavni sistem. “Ne jedi kad si nervozan, ne kuvaj kad si ljut”.                                                                                               

Pravilo je da se jede u sedećem položaju. Neko voli da jede i dok stoji, da više u stomak stane. Negde pak tradicija nalaže da se jede na podu. Muškarci sede u turskom sedu, dok žene prebace obe noge na jednu stranu. Postoje i one veoma niske stolice i stolovi, gde kad sedite imate osećaj kao da čučite. U takvom položaju ne možete mnogo pojesti. Dijafragma se presavije pa brzo imate osećaj sitosti. Ali, za svrhu ove priče, usvojimo da sedimo dok jedemo.

Ne može svako da bira kuhinju kakvu želi, ali može da je uredi najlepše moguće.

Postoji jedno važno pravilo koje treba poštovati. Vatra i voda se nikako ne vole. Frižider i šporet su u sukobu i nikako ne idu jedno pored drugoga – to je osnovna stvar oko koje bi trebalo da pripazimo u kuhinji. Lako je razdvojiti ih ako za to ima prostora. No, u malim stanovima i još manjim kuhinjama izmedju frižidera i šporeta ako niste u mogućnosti da ubacite neki radni deo ili neku radnu ploču, bar pola metra, stavite zelene biljke. Začinske biljke u saksijama su dobar izbor (bosiljak, ruzmarin, menta, peršun). Biljke kao simbol zemlje pomiri će vatru i vodu. Frižider neka vam bude uvek pun svežih namirnica jer prazan frižider – prazan novčanik.

Koliko varnica toliko parica, govorili su ljudi kad bi ložili šporet na drva. Šporet je simbol novca. Predstavlja finansije. Šporet nikako ne bi smeo da stoji ispod prozora, jer će tako sav novac odleteti. Najbolje je da se šporet oslanja na zid obložen staklom ili ogledalom. Danas je staklo moderno, vrlo dekorativno i lako za održavanje. Šporet preko puta vrata od kupatila ili ulaznih vrata je ozbiljan problem, koga treba što pre rešiti. To je znak siromaštva, gubitka. Ovo važi i ako se iznad šporeta nalazi greda, spušten plafon. Takodje, teški zatvoreni viseći elementi nisu preporučljivi. U koliko niste u mogućnosti da skinete već postojeće viseće elemente, dovoljno je samo da sa tih elemenata skinete vrata i zamenite ih staklenim vratima. Jednostavnija varijanta je da potpuno skinete vrata i ostavite otvorene police. Aspirator iznad šporeta je najbolje rešenje.

Sudoperi je mesto ispod prozora, dalje od šporeta, a bliže frižideru. Nikad ne ostavljajte prljave sudove u sudoperi tokom noći, prizivaju loš glas. Kantu za smeće držite ispod sudopere. Praznite je što češće, najbolje svako veče. Sudoperu održavajte čistom i mirišljavom.

Boje u kuhinji

Kuhinja u sivoj i zemljanim bojama je idealan izbor. Bela boja se preporučuje za manje kuhinje. Dobro je imati elemente, na primer šank, sto ili radnu ploču, u svetloj boji drveta (hrast, jasen, bukva, javor). Ukoliko ipak želite da unesete vesele boje u vašu kuhinju, odlučite se za pastelne, svetle boje. Strogo izbegavajte crvenu, kao i sve vatrene boje (žuta, intenzivne tonove pink, ljubičaste) koje unose nemir u porodicu. Plava boja donosi loše finansije, a narandžasta višak kilograma.

Na radnim kuhinjskim delovima nikad ne držite stalak sa noževima, to priziva nesreću, izaziva svadju. Noževe uredno spakujte u fioke, zajedno sa ostalim priborom za jelo. Na visećim kuhinjskim elementima obavezno držite u paru: dve dunje, dve jabuke, ili dve narandže, uvek sveže.

Keramičke pločice su najbolji izbor za oblaganje poda kuhinje. Trenutno je u trendu parket ili laminat za kuhinjski pod. I to nije loš izbor, ali onda valja dodati neku podnu prostirku, radi balansa energije elemenata.

Zidove kuhinje možete oplemeniti veselim fotografijama vaše porodice, ili fotografijama voća. Važno je poznavati značenje voća koje postavite. Za zdravlje, bogatstvo, dugovečnost, plodnost, postavljaju se fotografije breskve, nara, groždja, jabuke. Cvetni motiva su takodje dobrodošli, dok portrete životinja izbegavati u kuhinji. Zidni sat u kuhinji stvara tenziju. Ogledalo je u kuhinji dozvoljeno ili iznad šporeta, ili tako da se u njega ogleda kuhinjski sto, šank. U drugom slučaju treba biti oprezan.

Kuhinjska rasveta predstavlja životnu energiju vaše porodice.

Srećni su oni koji imaju izvor prirodnog svetla. Roletne držite podignute, a prozore održavajte čistim. Posle kuvanja provetravajte kuhinju. Nedostatak prirodnog svetla, nadoknadite adekvatnom rasvetom. Osim glavnog, centralnog svetla, dobro je imati dodatnu rasvetu iznad radnih elemenata (neonke, led trakice i sl.)  Dobro osvetljenje iznad trpezarijskog stola pojačava bogatstvo trpeze, čini je raskošnom. Nikad nemojte jesti u polumraku. Mračne prostorije utiču na apetit i probavu. Ako su kuhinja i trpezarijski sto stalno u mraku, osoba postaje beživotna a hrana bezukusna. Izuzetak su romantični momenti, gde se koriste sveće. Tu zapravo hrana nije na prvom mestu, pa se zato i služi u polumraku, kako ne bi odvlačila pažnju. 

Okrugli, elipsasti stolovi su uvek bolji od četvrtastih, koji remete porodični mir. Pravougaone, dugačke stolove treba izbegavati jer imaju hijerarhijski uticaj. Stolice treba da su adekvatne visine, udobne sa naslonom koji pruža zaštitu i sigurnost. Uvek se postavlja paran broj stolica. Nikad dve, najbolje šest. Korpa sa voćem, slatkiši, grickalice, nešto od toga stalno imajte na stolu, jer tako prizivate obilje. Trpezarijski sto je centralno mesto, mesto okupljanja, druženja, uživanja u hrani i piću. Pravilo je da glava porodice sedi na istočnom delu stola. Za ovim stolom se ne vode rasprave ni teški razgovori. Ako je neko gladan, ne mora biti i nervozan. Seda se smireno, ljubazno prema ostalima, zahvalno za pripremljen obrok.

Porodica bi mogla da ima bar jedan obrok dnevno skupa. Očigledno da je to u današnje vreme teško moguće, nema se vremena, jede se s nogu. Zato je nedelja dobar dan za tradicionalno okupljanje i ručak koji bismo mogli redovno da praktikujemo.

Jedite u miru, bez glasnog TV-a i drugih električnih aparata. Pored tanjira stoji pribor za jelo, salveta, a ne mobilni telefon. Odložite ga, smanjite zvono. Nedeljni ručak ne bi smeo niko da ometa, jer od njega zavisi koliko će uspešna biti naredna sedmica svih ukućana. Muzika može biti lagana, instrumentalna. Ne kritikujte kuvara ako obrok nije po vašem ukusu. Zahvalite se, kakav god da je obrok spremio.

Više uživanja u ukusima hrane i pića, manje priče. Nazdravite svi zajedno, za zdravlje, sreću, ljubav porodice. Kad završite sa obrokom, ostanite jos malo za stolom, ne skačite odmah na kauč, ne hvatajte se za telefon. Podelite neku anegdotu, razmenite komplimente, budite radost, posvetite pažnju podjednako svima za stolom.

Do sledećeg porodičnog ručka, prijatno!     


Irina Brajčić

2 Comments

  1. Svi bi trebali slijediti tvoje upute draga Irina. Danas nazalost vrijeme nam ne dozvoljava ali moraga naci.
    Balans izmedju zivotne I radne trke te porodicnog zivota je vazan.

    HVALA NA PODSJETNIKU !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.