Ako me pitate koje povrće mogu da jedem svakog dana, to je sladak krompir. Slobodno se smejte jer ne samo što kažem nego ga i jedem skoro svakog dana. U prilog tome ide, da me je muž zabrinuto pitao jednog dana da li je zdravo da ga jedem toliko često. Rekla sam mu da je najbolje da pita google, što je on i uradio. Smirio ga je odgovor. Sladak krompir možete slobodno da jedete često 🙂 Ako vas zanimaju benefiti, da vam mi ne prepričavamo, pogledajte na ovom linku https://spoonuniversity.com/lifestyle/5-reasons-to-eat-a-sweet-potato-every-day
Ukratko to bi bilo ovako – Vitamin A, magnezijum, kalijum, mangan i vlakna.
U slavu tome mi smo ga u soulfood kuhinji pripremili sa leblebijama i tahinijem. Jednostavno, lako i preukusno.
Sastojci:
- jedan veći sladak krompir (batat)
- 1 šolja leblebija (iz konzerve ili kuvane)
- 1/2 kašičice kumina
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/2 kašičice tucane paprike, chilli
- 2 kašike tahinija
- kokosovo i maslinovo ulje
- limun
- svež origano
- so & biber
Pripremite pleh i stavite papir za pečenje na njega (ako nemate papir, podmazite pleh kokosovim uljem). Isecite krompir na pola po dužini, premažite ga kokosovim uljem, posolite i ubacite u rernu. Dodajte par čenova belog luka u pleh. Pecite na 200 stepeni, 45 minuta do sat vremena. Znaćete da je gotov kada možete viljuškom lako da prodjete kroz njega, i on dobije zlatnu boju.
U činiju sipajte leblebije (ako su iz konzerve procedite i properite ih, dok ne prestanu da pene) dodajte začine, so i kašiku maslinovog ulja, i dobro izmešajte. Stavite u pleh na papir za pečenje i pecite u rerni 30 minuta na 175 stepeni. Na pola vremena ih promešajte. Ovaj deo možete da uradite i u tiganju, propržite ih 10ak minuta sa začinima i uljem.
Kada je krompir gotov, stavite po polovinu na tanjir i viljuskom ga malo izgnječite po sredini, da biste napravili rupu gde ćete da ubacite leblebije. Dodajte po 3 kašike leblebija u svaki krompir, a ostatak možete sa strane. Prelite sa tahinijem, iscedite malo limuna preko i dodajte svež origano (ili koji god začin volite’mi smo imali svež origano u soulfood bašti).
pripremala i uslikala Maja Vujić