Obucimo se iz druge ruke

… jer “razlika izmedju stila i mode je kvalitet”, kaže Giorgio Armani. Sve je užurbano danas, život, dani, posao, čak i druženje.  Sve radimo da bismo što pre uradili.  A vreme nam isto kao i do sada. Trendovi se brzo menjaju a odeća se masovno proizvodi.  Kvalitet malo bolji nego da obučete papir a možda je i papir nekad prijatniji. Svetom vlada sintetika ili plastika u svim sferama pa i u odeći. U Srbiji se godišnje proda 80.000 tona odeće, to je oko 12 kilograma po osobi.

12 kilograma?!
Šta radimo sa tolikom garderobom?  
Sama pitam, sama i odgovaram. Ni sama ne znam ali je previše.
Ne možete ni da je ni donirate jer je svugde ima. Ostaje nam reciklaža.  Neki veliki brendovi su već uveli reciklažu kao praksu, imamo mogućnost da iznošenu staru odeću vratimo, kao motivaciju dobijemo popust na kupovinu nove. Odeću koju im vratimo oni sami recikliraju.  Nadam se, neću to ovoga puta istraživati, verovaću im na reč.

Jedan od načina da smanjimo ličnu potrošnju a da pritom ne podržavamo hiperprodukciju jeste da se okrenemo second hand radnjama.  Verovali ili ne, kupovina second hand garderobe je takodjer zarazna, te ako niste probali  – pazite se, umemo i u toj kupovini da preteramo.

Svi mogu da se obuku lepo za posebnu priliku, ali zanimljivo je kako se ljudi oblače običnim danima“ – Alexander Wang

Kupovina u second hand radnjama nije obična kupovina.  Svojevrsna je umetnost i još je ekonomična.  To je onaj momenat kad pronadjete tako dobar komad odeće za malo novaca.  Moj orman je bogatiji za dve predivne vunene suknje plaćene po 100 dinara iz, rekla bih, 80-ih godina. I divni teget džemperak od kašmira koji prosto ide uz svaku kombinaciju, pritom je i veeeoma topao. O markiranoj garderobi neću ( ali može se naći ) jer mi je pre svega bitno da ono što kupim bude od prirodnih materijala. Možda pomislite “evo je još jedna” ali pogledajte šta piše na etiketi onih stvari koje stalno nosite.  Kladim se da su to prirodni materijali.

Naravno da imam nešto što sadrži i sintetiku jer kao i svi mi, zalepim se za neku stvar “i briga me”. No, priznajmo svi, takve stvari često samo stoje u ormanu, retko ih nosimo. Zato se učim da kad me preplavi oduševljenje prvo sebi postavim pitanje. A gde bi to nosila? I koliko? I kada? Onda ostavim tu stvar na vešalici.
Dobro, sem ako bas ne viče i gleda u mene  i moli me da je kupim.

 Moda je prolazna a stil je večan – Yves Saint Laurent

Kupovina u radnjama druge ruke nije obična kupovina.  To je istraživanje, kopanje, potraga za blagom … hm, može se ponekad nazvati i plivanjem.  U isto ste vreme i arheolog i sam sebi stilista.  Možete kupiti nešto u stilu  50-ih i 80-ih pa to iskombinovati.  Odmah vam se u glavi javlja sa kojim komadom odeće kod kuće to može da se upari. Zabavna je igra,  kombinacije i memorija su u pitanju.  Nekad nam je zabava potrebnija od odeće.

Moda je kao ishrana, ne valja se uvek držati istog menija. Kenzo Takada

Ponekad se igram tako što porazgovaram sa nekim komadom odeće za koji procenim da ne vredi onoliko koliku su mu cenu nalepili. Pa jednostavno kažem: Kupiću te kad te snize i ako me budeš sačekao.

Bleskasto zar ne?
Ali, znate šta, često me i sačeka snižen.
Oboje se obradujemo.

Što se tiče brojeva i veličina obavezno probajte uvek. Jednom sam bez probanja kupila suknju  broj 34 koja mi je bila velika ili košulju s koja mi je bila mala. Tako da probajte jer se možete iznenaditi za nešto za šta ste mislili da nije vaš broj. Ako pak volite da prepravljate, možete i to. Igrajte se! Pogotovu ako komadi odeće ne koštaju mnogo. Nikad se ne zna šta će ispasti. U najgorem slučaju dobićete jastuče za mačku ili psa.

Ne očekujte baš uvek dobar ulov. Često će se dešavati da nema ništa ama baš ništa. A onda odjednom svašta. Svakako kad god prolazite pored second hand-a zastanite i gvirnite, možda vas baš čeka neka torba slična onoj koju nosi Meri Poppins. Ili možda duga letnja haljina da vam vijori na vetru. Prizivam jednu mantil haljinu koja se kopča celom dužinom… još ako može cvetnog dezena. Eto, naručila sam iz kozmičke kuhinje 🙂

U poslednje vreme sve je više instagram profila koji prodaju polovnu odeću pa ako ste ljubitelj online kupovine, potražite ih, evo I nekoliko predloga:  vetemens_parisiens ,  vintage_garderoba _focus, golden_retroheart…

Sve mi imamo višak odevnih predmeta, tako da ono što je nosivo ponudimo prijateljicama ili nekome u vašoj okolini.  Razmena dobara ili jednostavno poklon. Osvežićete nekome orman. Možda baš imate nešto što su dugo priželjkivali a vama samo stoji složeno u ormanu. Od stvari koje nisu nosive često pravim jastučiće za moje kuce ili mace. U neke stare čizme sam posadila cveće. Nemaština je kad ništa ne maštaš.

I još nešto…. u stvari najbitnije, ne dozvolite da stvari nose vas već vi nosite njih. Bez obzira koliko su one moderne, tj u trendu. Garderoba je tu da istakne vašu energiju a ne da vi padnete pod senkom njihove.

P.S. Dok sam ovo pisala, zove me drugarica.

– Imam jednu haljinu za tebe šarenu, mantil, ima džepove .
– Zamisli, pa baš sam takvu juče poželela!

Smejemo se zajedno.
Nije joj prvi put da moje misli stignu do nje, pre mene.

P.S.S. Proleće, dodji imam novu haljinu!

….

napisala Aleksandra Radosavljević
i fotografije napravila uz pomoć sestre Andjele 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.