Ne daj nikome prvih sat vremena ujutru

Ili ako ih daješ, čini to svesno. Jutarnji rituali su za one koji žele, više, bolje, kvalitetnije, vitalnije, životnije i radosnije da udju u dan. Za one koji veruju da svojim mislima kreiraju svoj svet. Ono što mislimo, postajemo, ono što osećamo – privlačimo, ali mašta je ta koja kreira. Što bi rekao Joe Dispenza – jedini razlog zašto ne osmislimo svoj dan od jutra je zato što u to ne verujemo stvarno. Inače, ne bismo “investirali“ svoju energiju, pažnju, maštu, misli i emocije tek tako. Namerno “investirali“ a ne “trošili“, volim da mislim kako sam beskrajan izvor, ne “trošim“ nego “investiram“. Drugačija reč nosi drugu vibraciju. Ko o čemu ja o rečima. Well, ono što pričamo, planiramo.

Evo par situacija koje ujutru možete da preobratite da rade za vas, umesto da žalite što nemate vremena za sebe.

– Ako se vaša deca bude pre svih i upadnu vam u krevet, prigrlite ih i recite im ( a i sebi) da je njihovo uskakanje u krevet najlepša stvar. Dobro, znamo da se ne osećate uvek tako, ali opiranje, shvatili ste ne pomaže. Još gore da ih oterate i uvalite im neki tablet da gledaju crtaće, a dešava se i to iako ste govorili sebi da nikada neće biti takvi roditelji. No, ako ste to i uradili, love it.

– Ako delite krevet sa nekim, i to volite, nećemo se opirati ni toj situaciji ali njemu ili njoj možete reći da je poglavica indijanskog plemena rekao da je prvih sat vremena ujutru ne priča. Ne mora da zna da sam taj poglavica ja 🙂

– Ko ima psa i živi u stanu, već zna šta ga čeka svakog jutra. Radosna njuška koja bi da piški i kaki. A nekad i da trči. Ako ste već napolju, prošetajte par koraka. Svesno. Kinezi kažu posle jela 100 koraka ali može i pre jela.

Ako vas budi budilnik tj alarm i vi tražite “još samo 5 minuta“. Ma dodjavola tih 5 minuta, dajte sebi 5 sati ili izbrojte do 5. Jedan, dva,… tri, četiri, pet i ustali ste odmah! I vrapci znaju da ne bi valjalo da čim otvorimo oči, zgrabimo mobilni telefon. No, to je je izgleda jače od nas. Mislimo da su “narkomani zavisnici“ tamo negde, oni što im viri igla iz vene ali ne, to smo mi. Zavisni od ekrana. Od mišljenja drugih ljudi, od poredjenja sa drugima, od potrebe da se žalimo. Svi smo mi zavisnici i od nelegalnih i od legalnih supstanci. Kad smo već ugrabili taj telefon, hajde da iskoristimo tehnologiju i uključimo neki video sa vodjenom meditacijom ili setom nekih jednostavnih vežbi. Važno je da promrdamo malo vodu u organizmu nakon spavanja, ne mora da bude nikakav napor, niti da traje dugo. Možda bismo mogli da malo plešemo, obično prva numera koju pustimo ujutru nam odzvanja čitavog dana. Vrti se u našoj glavi, samim tim je kao mantra. Ili afirmacija. Pažljivo birajmo reči koje ćemo ponavljati, pogotovo te što su upakovane kao refren neke pesme. Trigeruju emocije, sećanja i samim tim nas vode negde gde ne možda ne želimo da budemo a sebe nesvesno programiramo. Nije isto “pevati“ sebi ona me je ostavila, zbog vina me napustilakukavica, ti si samo jedna kukavica... Ne mogu ni da se setim trenutno tih narodnjačkih žalopojki, ali čak i meni beskrajno draga Kliziš, kliziš mi kroz prste od Irie FM, ne ide u prilog.

Ono što mislimo, postajemo, ono što osećamo – privlačimo, ali mašta je ta koja kreira. Izmaštamo iz mašte.

  

Šta sve može za tih 5 minuta a da nam tehnologija pomogne.

– 5 minuta vežbe istezanja

– pozdrav suncu, yoga serija

– 5 tibetanaca

– plank iliti daska, vežba za stomak. Ih, dok stignemo do 5 minuta…

– čučnjevi, 5 minuta je kao večnost

– chi gong vežba za povećanje kiseonika, monkey arm swings.

– disanje, vežbe disanja, pranayama

– 5 minuta meditacije, da bismo stvari radili brže, potrebno je da prvo usporimo.

– 5 minuta plesa, soundcloud.com – potražiti ecstatic dance

– 5 minuta tuširanja uz pevanje. šta, vi ne pevate dok se tuširate? Kakve veze ima što ne znate da pevate, nije takmičenje u pitanju nego vaša privatna zabava. Uostalom, kako da ovi što pevaju javno znaju da pevaju, tja 🙂

– umesto 5 minuta spavanja, držite svesku pored sebe i zapišite sve zbog čega vam se ne ustaje. Ili zapišite u telefon, dobro ajde, može u telefon.

Sve što radimo sa pažnjom, prisutni tu gde jesmo i postaje meditacija. Sve je meditacija, ne samo kada sedimo u lotos pozi zatvorenih očiju. I pisanje, i disanje, tuširanje, pevanje, ples, čučnjevi i pozdrav suncu. Nije stvar u velikim stvarima nego u onome što radimo svakodnevno, po malo. Tih 5 minuta uopšte nije malo ako radite čučnjeve ili vežbu plank.

  

Probajmo nešto drugačije

Probajte nešto drugačije svakog jutra, čisto da imate iskustvo i da vidite kako ćete se osećati. Možda pronadjete nešto što više volite da radite, nešto što vam prija, koristi i donosi novi kvalitet i radost u vaš svakodnevni život.

Bulletproof kafa, kafa sa mastima, blendirati već napravljenu kafu sa maslacem i kokosovim uljem. Bitno je da svi sastojci budu kvalitetni. Single Origin kafa Brazil je moj izbor. Svaki gutljaj ove kafe odvede me u egzotične predele Brazila, u Mogiana regiju, jedno od najpoznatijih područja za uzgajanje kafe. Arabika iz regije Mogiana u Brazilu smatra se jednom od najboljih kafa na svetu, a punoća arome ove kafe postiže se nakon branja, tokom perioda sušenja, jer zrna kafe ostaju u dužem kontaktu sa suncem. Jer, Brazil je zemlja sunca, fudbala i fantastičnih plaža.

Kod mene, sve promene počinju sa hranom. I onim što radim ujutru. Poklonim sebi tih sat vremena, pogotovu onda kad sam u gužvi ili kad ne znam šta ču pre. Da bih bila brža i produktivnija, potrebno je da usporim. Tih sat vremena ne “trošim“, nego “investiram“. Naizgled male promene vodile su do čudesnih transformacija. Može da počne i sa kafom … i pitanjem šta želim? Kako može bolje, lepše, radosnije? Šta mogu bolje ili lagodnije? Šta me veseli a šta ne baš?

Ginger love, cedjeni sok, krastavac, jabuka, narandža i djumbir. Recept se nalazi ovde na portalu.

Aromatična kupka iznutra, voda sa par kapi aromatičnog ulja, recimo limun

Tinktura za cirkulaciju sa ljutom paprikom, skakaćete do neba. Popije se u trenu ali da se smirite, biće vam potrebno više od 5 minuta. Javite mi kako ste se proveli 🙂

 

Kome poklanjamo pažnju, koga energetski finansiramo?

O tome govori čitav ovaj portal, šta našu dušu veseli. Uz kafu sam zapisivala, u neki svoj notes. A onda napravila Soul Journal, božanstveno dizajniranu svesku da i svi drugi mogu da zapisuju. Ima i neka dodatna pitanja da vam pomogne. Ili maleni Soulfood za 365 dana, manji notes. Jednako je sladak i zgodan za torbu, plus ima i zgodne misli za svaki dan.

A vi možete početi i bez mojih dizajniranih notesa i to odmah danas, ne košta vas ništa, bilo ujutru ili preko dana, počnite tako što popijete kafu sami sa sobom. U najboljem društvu.  Kafu ili šta god da pijete ujutru čaj, smoothie, toplu vodu sa limunom, zlatno mleko, cedjene sokove… šta god, princip je isti. Pitajte svoju dušu šta želi i šta nju veseli, i zapisujte… postoji magija u rečima. Pogotovo kad se zapišu. A onda ćete otkriti da pažljivo birate svoje misli, pažljivije nego odeću, pažljivije nego obuću. Obratite pažnju kuda ide vaša pažnja? Kuda putuju misli kad samo sedite i pijete “kafu“? Da li se osećate dobro sami sa svojim mislima, u sopstvenom društvu? Koje misli vas uzdižu a koje spuštaju, ima li razlike, šta je od toga zapravo “istina“ a šta “mozak se igra sa nama“? O čemu sanjarite? Šta biste još da probate, naučite, iskusite?

Oslušnite pažljivo, duša nam se tiho obraća. Nekad jedva možemo da je čujemo od buke, kako spoljašnje tako unutrašnje.
Zapisujte.
Dan po dan.
A onda, pažljivije birajte.

Ako za sebe birate samo najbolje, čudna stvar počne da se dešava – samo najbolje počnete i da dobijate.

napisala, istraživala, izmaštala, isprobala i planetu obigrala Žana Poliakov
photo credits: Snežana Dabović, Maja Vuković, Maja Vujić, Misha Pavlović.
Lokacija: Santorini, Greece i Smederevo, Srbija, 2018.

5 Comments

  1. Baš ste me inspirirali, čitala sam tekst uz prvu jutarnju kavu, dan mi je započeo bolje nego sam u prvi tren zamišljala, hvalaaaa

Leave a Reply

Your email address will not be published.