fbpx

Morgana boginja svrhe

Intuitive and Success coaching je radionica koja mi je pomogla da se dublje povežem sa svojom intuitivnom prirodom. U jednom delu coaching programa smo radile na osvešćivanju svoje svrhe kroz vođenu meditaciju –Arhetip/boginja svrhe. Meditacija je bila predivna, vodila me je čamcem kroz vodu, do oaze ograđene šumom gde sam se susrela sa jednom predivnom ženom/boginjom. Ponuđena su mi četiri imena: Demetra, Izida, Morgana i Persefona.

Prvi put kada sam slušala meditaciju, nisam čula ni jedno drugo ime osim Morgana.

Onog trenutka kada je njeno ime izgovoreno, osetila sam prepoznavanje na jako dubokom nivou i suze su same krenule. Stajala je prekoputa mene, prelepa žena, oči boje smaragda, kosa raspuštena i divlja boje kestena, na ušima raskošne minđuše od raznobojnog perja. Haljina na njoj dugačka do poda nijansi zeleno – crvene boje, a boje su se samo smenjivale kao da je magična. Oko ruku su se uvijale tanke zmije koje su delovale kao narukvice. Njene oči su odisale mirom i mudrošću , ali sam osetila da to nije jedino, stav njenog tela je govorio da u njoj ima nečega ratničkog. Za vreme meditacije nisam prestala da plačem, osećala sam mešavinu zahvalnosti i ljubavi. Poklonila mi je crveni cvet u obliku pupoljka, koji se otvora u prelepi cvet sa tankim, dugačkim laticama, onda kada mi je potrebno povezivanje sa njom. Tada nisam ništa znala o Morgani. Moje istraživanje je počelo.

Ko je Morgana? Ona je viševekovna boginja, najpoznatija u legendi o Kralju Arturu. Prema ovoj  legendi ona je jedna izuzetno inteligentna i moćna žena. Visoka sveštenica Avalona, zaštitnica vladavine ženskog principa i zaštitnica vladavine boginje Majke. Ona je Arturova polu sestra i Merlinova učenica. Uther Pendragon, Morganin i Arturov otac je koristio prirodne sile i magiju kako bi njegova žena kraljica mogla da ostane trudna. Zahvaljujući magiji kraljica je zatrudnela i rodila sina Artura. Nažalost, umrla je na porođaju. Uther se zbog smrti svoje žene naljutio na svet magije i spaljivao na lomači sve koji su imali bilo kakve veze sa natprirodnim silama. Morgana je bila Utherova vanbračna ćerka, i uprkos njegovom besu prema magiji, rodila se sa darovima da kroz snove vidi budućnost i da komunicira sa prirodnim svetom. Rodila se sa darom da bude sveštenica.

U keltskoj mitologiji ona predstavlja boginju rata, tj. boginju smrti i vaskrsenja.
Keltska legenda pominje da je ona boginja seksa.

Osim zaštitnice, ona je i isceliteljka. Ona radi sa rečima, glasom, zvukom i rukama. Morgana je neko čiji je zadatak da budi ljude oko sebe. Zanimljivo je da je prema predanjima ona i menjačica oblika. Ima sposobnost da se pretvori u životinju, nakon čega se vraća u oblik žene.  Menjanje oblika tela je samo po sebi transformativan, bolan i dubok proces. Morgana ima sposobnost ulaska u velike tamne dubine, i ima ogromnu snagu za sposobnost transformacije. Ovo joj daje spopsobnost za rad sa senkama i strahovima. Ima moć da uništi čoveka ako poželi, ali i da mu isceli najdublje strahove. Ona je sveštenica koja svojim rečima uzdrmava dogme, religiju i budi slobodu izražavanja. Ona je buntovnik.

Morgana je kroz priču o kralju Arturu i keltskim verovanjima okarakterisana kao zla veštica i zla vila. Ona se u pričama često pojavljuje i u obliku vile. Na primer, film Maleficent je zapravo film o Morgani. Prvo je bila izuzetno dobra vila zaštitnica prirode, koja se nakon povrede i izdaje pretvorila u zlu vilu.

Morgana je kompleksna i višeslojna ličnost, koja u sebi sadrži ambivalentnu prirodu. Živela je u periodu kada je muški princip nadvladao i ženski, i zbog toga je postala ljuta i ogorčena.  Izrazito sposobna žena, sa visokim intelektualnim sposobnostima koja odlično pliva u svetu muškaraca. Morgana je drugarica, ona koja je intelektom ravna muškarcima. Iznad svega ceni svoju slobodu.  Njeni partnerski odnosi se prožimaju sa prijateljstvom. Postala je ogorčena, osvetoljubiva i zla jer na svom putu nije dobila zasluge i odobravanje od strane muškaraca. Prema legendi, trebalo je da bude jedan od vitezova okruglog stola.

Njen najveći izazov je strogost prema samoj sebi.
Sama u sebi ne može da nađe prihvatanje, već ga traži spolja.

Kako se Morganin arhetip prepliće sa mojim životom? Tek mi je sada, nakon skoro godinu dana, jasno zašto je Morgana moja boginja svrhe. Već duži period prolazim kroz svoj mrak. Svesna sam da je moj put prolaska kroz mračnu stranu, ustvari put do ljubavi.  Sve intuitivne odluke koje sam donosila pre i nakon couching radionice su prožete mojim odnosom sa Morganinim arhetipom.

Bila sam neko ko je živeo i disao u zavisnosti od odobravanja okoline. Ogledala sam se u svakom pogledu važnom za mene, ustajala  i padala u zavisnosti od toga da li sam dobijala odobravanje ili odbijanje. Bila sam izdavana i povređivana, moje telo slomljeno. Periodi ogorčenja su se smenjivali sa periodima samosažaljenja. Mrzela sam, želela sam da uništim. Sad shvatam da sam morala da prođem taj put, da bih došla do svih komadića ljubavi u sebi, koje sam počela polako da sklapam u celinu. Danas sam na mestu većeg prihvatanja sebe , bez obzira na to šta okolina misli.

U procesu transformacije oslobađam se unutrašnih stega, samokritičnosti…Pišem, plešem i uživam u tome. Upisala sam školu telesne psihoterapije gde otkopavam senovite delove sebe. Često sam u bolnim procesima, i ponekad se pitam da li je normalno to što radim, ali očigledno sam spontano krenula za svojom svrhom. Sigurna sam da me tamo negde čekaju moji darovi. Osećam da je moj put da jednog dana pomažem drugima.

Nekad sam bila jako sputana, a kako sam došla do određenog dela slobode, shvatam koliko mi je važno da budem slobodna. Ne volim sputanost i tipičan partnerski odnos bi me ugušio. Čitavog života sam drugarica sa muškarcima, i smatram to svojom vrlinom.

Ponosna sam na svoj mrak i na svu tu destrukciju koju osećam, jer svaki dan imam mogućnost izbora da je pretvorim u nešto dobro.

Deo mog puta oslobađanja divlje žene i seksualnosti kojim koračam kroz pole and dance ples je isto deo povezanosti sa Morganom. Na taj način, ta buntovnica živi kroz mene.

Ovo je tek početak puta, radujem se daljem istraživanju i otkrivanju svrhe kroz arhetip Morgane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.