Ko te pita? Pita sa malinama

Razmišljam već godinama kako da sebe prevarim pa da konačno prestanem da jedem te slatkiše i prerađevine od šećera i belog brašna. Zaboleo me je mozak od razmišljanja. Ali problem nikada nije bio u „kako“, nego „da li“.

 Da li ja to stvarno želim?

A da bih to saznala, moram prvo da uradim, pa ću znati.

U međuvremenu, Maja je osmislila još jedan u nizu „slatkih“ recepata, da nam pokaže da način uvek postoji, samo od nas zavisi da li ćemo ga i primeniti.

I kako to obično biva, otpor je u početku uvek veliki prema zadatku koji se čini da ima sizifovske razmere. Sigurna sam i da vi već smišljate razne izgovore kako da se ne prihvatite pripreme ove slatko-kisele pite dok čitate njene nesvakidašnje sastojke… Ali nešto vas ipak vuče da pokušate.

Pa da pogledamo.

Ko još nema ovsene pahuljice u kuhinji? Taj verovatno ni ne čita ovaj recept. Gledajte da su ovsene pahuljice sveže. Ja sam se tako zeznula, pa sam prvu varijantu pravila sa malo ustajalim pahuljicama. Jest’ da nemaju rok trajanja, ali kada je dezert u pitanju, ipak mu pokažite malo ljubavi u vidu svežih sastojaka.

Pahuljice su osnova, posle toga sve ide lako. Sameljite ih i usitnite da postanu brašno. Skriveno blago ovog recepta je mleveno laneno seme. O njegovim blagodetima govorili su i Hipokrat, i Teofrast, a Karlo Veliki je čak i u zakon uveo obaveznu upotrebu lanenog semena u ishrani stanovništva i svojih najbližih podanika, jer mu je njihovo zdravlje bilo od izuzetne važnosti. Laneno seme sadrži sve one popularne omega masne kiseline, vitamine B i E, i brojne minerale. Dodajte ga supama, umešajte ga u kašu ili pospite preko salate, i naravno ubacite ga u peciva i razne pite.

Kada smesi budete dodali kokosovo ulje, a potom i sirup od kokosa ili agave, smesa će početi da se lepi i tu ćete sigurno da se zapitate šta vam je sve ovo trebalo. Izdržite, jer ono najbolje tek dolazi.

Odvojite mali deo smese, oko 3 kašike, a ostatak rasporedite i razvucite u okrugli pleh koji ste prethodno malo podmazali kokosovim uljem. Dok se kora lagano peče nekih 10 minuta, vi pripremite borovnice, maline, ili bobice po ukusu. Malo ih ugnjavite viljuškom, da puste sok. Mogu i zamrznute da budu, ali u tom slučaju dodajte im malo tapioke. Bobice se dodaju preko polupečene kore, a zatim ih odozgo pospite ostacima smese za koru. Vratite u rernu na još tridesetak minuta.

A sada, ono najbolje. U blender ubacite zamrznute banane, kokosovo mleko i vanilu i posmatrajte kako se smesa pretvara u hladan i kremast sladoled. Bolji je od tradicionalnog, obećavam!

Evo još jednog recepta za sladoled – nice cream.

Vruću pitu poslužite sa kuglom ovog divnog sladoleda i potapšite se po ramenu. Pobedili ste otpor i skočili u nepoznato. A šta ste tamo našli, možete nam napisati u komentarima 🙂

…..
recept napisala Marija Vujčić, happily ever eater
slikala Maja Vujić za soulfood

Leave a Reply

Your email address will not be published.