Novi koncept ishrane Svesno hranjenje (Mindfulness eating) ima za cilj da nas dublje poveže sa iskustvom jela i uživanja u našoj hrani. Ideja je da ne postoji pravi ili pogrešan način hranjenja, već da postoji samo nivo svesnosti o onome šta i zašto jedemo.
Mindfulness je tehnika bazirana na osnovama više stotina godina primenjivanih daleko-istočnih tehnika, stavljenih u funkciju potreba današnjeg čoveka, na razumljiv, otvoren i jednostavan način. Mindfulness (svesna pažnja) je danas svetski poznat i priznat metod sistematskog mentalnog treninga koji daje fantanstične rezultate u svakodnevnom životu.
– Od toga šta ne treba da jedemo, do ne preglednih lista najnovijih super hrana, sve te informacije se gomilaju, ali zbog količine istih sve gubi smisao. Prosto, ta zatrpanost informacijama skreće nam pažnju sa najosnovnijeg, a to je da i najjednostavniji obrok može da ima količinu zadovoljstva i hranljivosti koliko i najskuplji ručak u luksuznom restoranu – objašnjava Sofija Borojević, psiholog i Master poslovne psihologije sa temom “Mindfulnes and Authentic leadership”.
Kad jedete, samo jedite
To je jedini način da osetite kada ste pojeli dovoljno. Često multitaskujemo i to nam ometa pažnju. Umesto da razmišljamo o tome koliko jedemo mi se fokusiramo na razgovor, na okolinu… Tako nam se omakne da pojemo više nego sto nam zaista treba. Zato sledeći put kada budete jeli, obratite pažnju na svaki zalogaj.
Primetite ukuse i teksturu hrane
Samo zamislite ukus i teksturu, recimo, limuna. Odmah će se pojaviti onaj dobro poznat izraz lica zbog kiselosti. Isto tako je i sa ostalom hranom. Ako samo uzmemo komad hleba shvatićemo da je njegova tekstura totalno drugačija od, na primer, zrna graška. Zato se igrajte sa ukusima i teksturama koje možda do sada niste ni probali.
– Iako smatramo da je izbor hrane veliki, često zbog rutine biramo da odemo u najbližu prodavnicu i kupimo proizvode koje jedemo već dosta dugo. Onako po tradiciji i navici, uobičajeno. Bez razmišljanja odakle ta hrana dolazi. Iskoristite vikend, prošetajte pijacom, popričajte sa prodavcem. To će vam dati uvid koliko truda on ili ona ulažu u svoje proizvode i koliko im je stalo da imaju odličan proizvod – savetuje naša sagovornica o čijem radu se možete informisati na Fejsbuk stranici https://www.facebook.com/MindBeograd/.
6 pravila Svesnog hranjenja
- Kad jedete, samo jedite
- Osetite kada ste pojeli dovoljno
- Jeditite kada za to osetite potrebu (nizak nivo energije…)
- Jedite sa dragim ljudima u tačno određeno vreme i na određenom mestu
- Uzmite u razmatranje odakle hrana dolazi
- Obratite pažnju na ukuse i teksturu hrane
…..
Sofija Borojević, psiholog i Master poslovne psihologije sa temom “Mindfulnes and Authentic leadership”.
http://mindfulnessbeograd.com/