Granola sa kikiriki puterom

Najomiljeniji doručak iz detinjstva su mi bile pahuljice sa mlekom. Da sam se ja pitala, svako jutro bi ih jela. Dobro je da nisam, jer su kupovne pune šećera. Stoga je i prvi recept koji sam napravila, kada sam odlučila da promenim ishranu, bio upravo zdravija verzija pahuljica, ili kako ih zovu danas – granola.

Obožavam da pravim svoju granolu!

Da menjam i dodajem sastojke. Lako za praviti, ima mnogo varijanti. Samo dodate u mleko, isečete malo voća preko i voila – doručak je spreman! Ovog puta smo u Soulfood kuhinji pravili granolu sa samo 5 sastojaka. Ako nemate problema sa varenjem i glutenom, možete da uzmete obične ovsene pahuljice, najbolje da su one veće, jer se onda naprave veliki komadi. Ako vam smetaju, kao meni i mom stomaku, onda uzmite one bez glutena, ili od heljde, prosa, imate čak i pirinčane negde da nađete. Zasladili smo ih javorovim sirupom, ali vi možete da koristite med, ili zaslađivač od urmi, i to ima da se nađe kod nas. Mi kikiriki puter volimo da pravimo sami, ali možete da koristite bilo koji kupovni. Kokos ulje je tu da sve to dobro sjedini i zapeče, a cimet je divan sastojak u svakom jelu. Ovog puta nismo dodavali semenke i orašaste plodove, možete slobodno da ih ubacite, ali je granola lepa i bez njih. Nije loše na kraju da se dodaju brusnice ili suvo grozđe, da malo zaslade doručak.

Sastojci:
  •  3 šoljice ovsenih pahuljica
  •  1/2 šoljice kikiriki putera
  •  1/3 šoljice javorovog sirupa
  •  2 kašike kokosovog ulja
  •  1 kašičica cimeta
  •  prstohvat soli

Upalite rernu na 150 stepeni da se ugreje i stavite papir za pečenje na pleh. Prvo istopite kikiriki puter, javorov sirup i kokosovo ulje u šerpici, uz dosta mešanja dok se sve ne sjedini. Malo posolite i prelijte preko ovsenih pahuljica, najbolje u nekoj većoj činiji. Dodajte cimet i dobro izmešajte. Stavite sve na pleh i zgusnite masu da bi ste dobili granolu u velikim komadima. Pecite 20 do 25 minuta, ali pazite da vam ne zagori. Čim vidite da je granola dobila zlatnu boju na vrhu, izvadite. Ostavite sve napolju da se ohladi 15 min, i tek onda prebacite granolu u posudu sa poklopcem, gde može da stoji do 2 nedelje, na suvom i tamnom mestu.

 

napisala, pripremila i fotografisala Maja Vujić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *