Dom je mesto gde miriše hleb

A hleb se od duše pravi – naziv je jednog teksta u knjizi “Soulfood, recepti za srećniji život“. Jer i kuvanje, tj pogotovo mešenje hleba može biti meditacija. Sve što radimo posvećeno, sa pažnjom i ljubavlju jeste neka vrsta meditacije. Ako smo prisutni u onome što radimo. Prisutnost je nova privlačnost – kaže knjiga “Kako zračiš tako privlačiš“. Ovo je recept za takozvani hrono hleb, a možete ga zvati i “odličan, ukusan i dobar hleb za doručak”. Nije pravilo ali mi volimo hleb isključivo u prvom delu dana, ako i tada. Uveče ga izbegavamo.

Za ovaj hleb, potrebno nam je:

  • 2 šolje integralnog brašna
  • 1 kašika ovsenog brašna
  • 1 kašika heljdinog brašna
  • 1 kašika ječmenog brašna
  • 1 kašika pirinčanog brašna
  • 1 kašika sirovog suncokreta
  • 1 kašika lanenih semenki
  • 1 kašika susamovih semenki
  • 1-2 kašičice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone bez aluminijuma
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica psilijum ljuspica
  • mlaka voda

U činiju staviti sve suve sastojke, pa dodati ulje i tople vode taman toliko da se dobije gusta, a ipak žitkasta, masa. Ostaviti da odstoji 2 sata. Potom sipati u modlu za hleb, prekriti folijom i peći na 240 stepeni C –  sat vremena. Slobodno navijte sat, sat vremena je dovoljno, ali u zavisnosti od toga kakva je vaša rerna, proverite čačkalicom. Jednostavno, uzmete čačkalicu i zabodete u pečeni hleb – ako izadje čista, hleb je pečen. Izvadite hleb i uvijte ga u krpu. Ostavite da odstoji par sati, ako možete da izdržite.

U idealnoj varijanti ovaj hleb se jede samo za doručak pa ga možete napraviti uveče, uviti u krpu, i sutradan vas čeka svež hleb bolji nego iz bilo koje pekare. I kad hoćete da zavedete nekog tipa, neka vam kuća zamiriše na sveže ispečen hleb. Neprocenjiv afrodizijak.

A to već ulazi u knjigu “Kako zračiš, tako i privlačiš” 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.