Čokoladni puding

U soulfood kuhinji eksperimentišemo sa svim i svačim, no uvek nas zanimaju jela i slatkiši bez belog šećera, bez glutena i mlečnih proizvoda, skoro pa vegan, gde može. Nismo isključivi, niti dogmatični ali zanima nas da probamo da napravimo što zdravije slatkiše. Zanima nas hrana koja nas hrani.  Danas iz kuhinje stiže čokoladni puding u zdravijoj varjanti, bez mleka i šećera, od samo 4 sastojka. Enough said 🙂

Sastojci:

konzerva kokosovog mleka

2 kašike sirovog kakaa

2 kašike kikiriki putera

1 do 2 kašike meda ili javorovog sirupa

Najbolje je da konzervu držite u frižideru dan dva dok se ne stegne. Nisu sva mleka ista, nekima treba duže da postanu krem a neka su uvek vodena. Mi smo koristili DM kokosovo mleko, koje se pokazalo odlično.

Izvadite kokosovo mleko iz konzerve, onaj kremasti deo, bez vodice koja je na dnu (nju mozete da sačuvate za smoothie). Prebacite kokos krem u veću posudu i krenite da mutite mikserom par minuta lagano, dok ne počne da se pravi šlag. Čim vidite da počinje da raste, pojačajte brzinu i mutite još par minuta. Trebalo bi da dobijete 4 puta veću masu. Neće nikada biti čvrst kao i običan šlag, ali ćete se iznenaditi šta se dobije od malo krema. Odvojite par kašika u posudicu sa strane, zatim dodajte ostale sastojke u veću posudu i mutite kratko dok se sve sjedini. Ako vam se čini da je svetle boje, dodajte slobodno još kakaa ili ga zasladite dodatno po potrebi, ako vam nije dovoljno slatko. Stavite u frižider na najmanje pola sata da se stegne, kao i malu posudu gde ste odvojili par kašika. Kada ogladnite ili želite da servirate prebacite u par činija, dodajte malo šlaga i neku voćkicu. Mi smo odabrali jagode, jer jagode i čokolada su match made in heaven. Možete da dodate šta god imate pri ruci ili u kući, mi smo ga obogatili sa kakao zrnima. A vi se igrajte kako je vama po volji 🙂

 

pripremala i uslikala Maja Vujić

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.