fbpx

Bone broth, supa od šupljih kostiju

Ovaj recept je izgubljeni dragulj iz davnih vremena, no danas je opet pod reflektorima i uživa pažnju ( bone broth na engleskom, svugde ga preporučuju i koriste u holističkim klinikama) i novi ugled u javnosti.  Sve novo je davno zaboravljeno staro, rekao bi Tesla citirajući Platona.
So, beat that.

Svaka poštena mesara ima šuplje kosti. Koštaju nešto smešno, recimo 50 dinara komad, 4 će biti dovoljno za početak. Možete kosti da prvo zapečete u rerni  i pojedete koštanu srž, i to je ukusno a i ne morate. Spremite duboku šerpu za kuvanje supe.  

  • 4 šuplje govedje kosti
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 3-4 šargarepe
  • 2 crna luka
  • 2-3 čena belog luka
  • morska so, biber
  • timijan
  • peršun

Stavite prvo kosti, prelijte ih vodom. Dodamo i jednu kašiku jabukovog sirćeta ako nisu zapečene i ostavimo ih jedno sat vremena da stoje. A potom naseckate šargarepe i crni luk. Dodati par čenova belog luka, nekako beli luk u sve stavljamo – protiv uroka, zlih očiju a i najbolji je antibiotik.
So, beat that. 

Plus morska so, biber, timijan, peršun. Prvo nek proključa jednom a potom kuvati na tihoj vatri 10 do 12 sati. Što duže to bolje.

Ovo je u stvari savršen bujon, ono što u svim receptima piše da se dodaje jelima za fantastičan ukus, no godinama nismo znali šta je to. Može da se stavi u zamrzivač i koristi po potrebi. Kad se malo rashladi, nakon kuvanja ostavimo je u loncu tj šerpi da odstoji malo. Da “odmori“.

Izvadimo kosti iz šerpe,  koje onda damo svojim ljubimcima ili nekom dragom psu iz komšiluka da se zabavlja sa njima. Nama ostaje supa puna kolagena i minerala.

Ovaj recept je izgubljeni dragulj iz davnih vremena, no danas je opet pod reflektorima i uživa pažnju i novi ugled u javnosti.  Sve novo je davno zaboravljeno staro, rekao bi Tesla citirajući Platona.
So, beat that.

Rekla bih da se ponavljamo?!
Aha, i opet ćemo 🙂

….

iz knjige Soulfood, recepti za srećniji život, izdavač Vulkan 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.