Bademovo carstvo

Puter od badema nije samo poslastica, to je izvor energije za čitav dan, a možete da ubacite kašičicu ili dve u svaki smoothie, da ga jedete samog ili kao namaz. U sve može da se umeša i u kakao napitak, čaj ili bulletproof kafu. No, za razliku od “reklame za margarin“, bademov puter su “masti“ koje će nam dobro doći.

 

Možemo da pravimo puter sa pečenim ili sirovim bademima. Neoljušteni, oljušteni, blanširani. Sve opcije postoje. U zavisnosti od toga dobijamo drugačiji je ukus. Predlažem da se proba svaka opcija, pa vi procenite šta vam se više svidja. Ja ne mogu da se odlučim.

 

200 grama badema

1 kašičica maslinovog ulja

prstohvat morske ili himalaja soli

cimet, kakao, med, javorov sirup ili agave sirup, opciono

 

Poredjajte bademe na pleh i pecite u rerni 10-15 minuta, da malo zamirišu i malo dobiju boju. Potom ih prebacite u blender (ili multipraktik) i… trajaće, znam. Dobro je početi blendiranje sa suvim bademima, tako ćemo dobiti kremastu masu. Budite uporni, dok ne počne da se pretvara u puterastu masu. Dodamo malo maslinovog ulja i prstohvat soli tokom blendiranja i … da, potrajaće. Kad pravite prvi put, više puta ćete stati i razmišljati kako ne bi bilo loše da odustanete. Trajaće ali agonija i neizvesnost će se pretvoriti u ekstazu.

Isto je i sa sirovim bademima, samo ih stavimo u blender i … trajaće. Ne odustajte nego samo hrabro. Vi i vaš blender ili multipraktik možete to da izvedete. Kada se konačno bademi pretvore u puter, ah, kakav je to sreća bila! Prebacite odmah u neku teglicu, zatvorite i sklonite od sebe u frižider. Poželećete sve da pojedete odmah. Što ćete verovatno i učiniti. Može da stoji nedelju dana u frižideru.

Puteri mogu da se prave po istom ovom principu od svih orašastih plodova, bilo lešnik, orah, indijski orah, kikiriki, sve može a dobro je ponekada i pomešati ih. Svaki tako napravljen puter možete dodati i u proteinske kuglice u manjoj ili većoj količini – u većoj onda puter počne da dominira pa kuglice promene ime u “kuglice od indijskog oraha“ ili “bademove kuglice“ i krenu u novi život.

 

    

 

A kako se pravi mleko od badema? Lako, naravno.

Evo i kako.

Šaku badema ili 100 grama potopimo preko noći u vodi. Ujutru ih isperemo.
Neko tvrdi da bademe valja oljuštiti pre pravljenja mleka. Neka istraživanja potvrđuju to.
Problem je što, kad počnem da ih ljuštim, ja ih jedem i tako pojedem čitavu zdelu, ne ostane ništa za mleko.

Ovako stavim oprane bademe u Vitamix blender, dodam 3 čaše izvorske vode. Imam taj luksuz da imam izvorsku vodu – što bi rekli moderni njuejdžeri – it is a life changer. Dodam malo vanile i dve urme. Hvala bogu što sada kod nas mogu da se kupe sveže urme sa košticom, a ne samo one ušećerene. Ko kaže da danas ne živimo boljim životom, kleveće i laže. Imamo urme. Sveže. Say no more. Uključimo blender na manju brzinu pa pojačamo, sve se smiksa i postane belo i penasto. Jedan minut je više nego dovoljan. Specijalno za ovakve poslastice možete nabaviti i kesice da procedite mleko, međutim, ja volim gazu. Običnu, iz apoteke ili prve pomoći. Sa tom gazom procedim mleko, onu pulpu sačuvam i sa njom radim piling i scrubing i lica i tela. Mogu i kolači da se prave od toga, ali mleko koje dobijete… ne znam da li postoji nešto ukusnije na ovom svetu.

 

Bademovo mleko. Ko kaže da život na Zemlji nije raj?

Ovde je raj. Carstvo nebesko ili bademovo carstvo. To je to.
Što bi rekao Alan Watts – this is it!

 

  

 

pripremila i napisala Žana Poliakov, fotografisala Maja Vujić

Leave a Reply

Your email address will not be published.