fbpx

7 duhovnih zakona uspeha – Zakon najmanjeg naprezanja

Cetvrti duhovni zakon uspjeha je zakon najmanjeg naprezanja. Ovaj zakon se zasniva na činjenici da razum prirode radi lako, bez napora i bez brige. To je princip najmanjeg dejstva, odsustvo suprostavljanja samim tim, to je princip harmonije i ljubavi.

​Ako posmatrate kako priroda radi, vidjećete da ona uvijek troši minimum napora. Trava raste, ne pokušavajući da raste, već jednostavno raste. Ribe ne pokušavaju da plivaju, već jednostavno plivaju. Cvijeće ne pokušava da cvjeta, ono cvjeta. Ptice ne pokušavaju da lete, one lete. To je njihova priroda.

Zemlja ne pokušava da se okreće oko svoje ose, u prirodi Zemlje je da se okreće sa vrtoglavom brzinom, krećući se kroz kosmički prostor. U prirodi djece je da osjećaju blaženstvo. U prirodi Sunca je da sija. U prirodi zvijezda je da iskre i sjaje. U ljudskoj prirodi je da pretvori svoje snove u materijalni oblik, lako i bez napora.

U Vedskom učenju i filozofiji drevne Indije, ovaj princip je poznat kao princip ekonomije napora, ili “činiti manje i postići više“. Na kraju stižete do stanja gdje ne činite ništa, a postižete sve. To znači imati samo slabu predstavu i manifestacija ove predstave se ostvaruje bez ikakvog napora. To što se obično naziva “čudo” zapravo je izraz Zakona najmanjeg naprezanja.

Razum prirode radi bez napora, bez prepreka, spontano. Ona je nelinearna; ona je intuitivna, celovita i podržavajuća. A kada živite u harmoniji sa prirodom, kada ste utvrđeni u znanju svog istinskog Ja, možete koristiti Zakon najmanjeg naprezanja.

Najmanji napor se troši tada, kad delujete podstaknuti ljubavlju, jer je sve u prirodi objedinjuje energija ljubavi. Kada tražite moć i mogućnost da upravljate drugim ljudima, gubite energiju. Čak i kada tražite novac i moć da biste zadovoljili ego, trošite energiju trčeći za prividom sreće umjesto da uživate u sreći ovog trenutka.

​Ako ste u potrazi za novcem samo zbog ličnog interesa, vi prekidate protok energije prema sebi i ometate izražavanje razuma prirode. Ali kada su vaše djelatnosti podstaknute ljubavlju, energija se ne troši. Kada su vaše djelatnosti podstaknute ljubavlju, vaša se energija umnožava i nakuplja a višak energije koju ste skupili može se usmjeriti za stvaranje bilo čega što želite, uključujući i neograničeno bogatstvo.

O svom tijelu možete razmišljati kao o spravi za kontrolisanje energije: ono može stvarati, čuvati i trošiti energiju. Ako znate kako stvarati, čuvati i trošiti energiju na koristan način, tada ste u stanju da stvorite bilo kakvo bogatstvo. Usmjeravanje pažnje na ego troši najveću količinu energije. Kad vam je ego unutrašnja tačka oslonca, kada tražite moć i kontrolu nad ljudima, ili tražite njihovo odobravanje, rasipnički trošite energiju.

Kad se ta energija oslobodi, ona se može preusmjeriti na stvaranje bilo čega što želite. Kad vam je duh unutrašnja tačka oslonca, kada ste otporni na kritiku i neustrašivi pred bilo kakvim izazovom, možete iskoristiti snagu ljubavi i stvaralački upotrijebiti energiju da biste doživeli obilje i razvoj.

U knjizi “Umjetnost sanjarenja” Don Huan kaže kaže Karlosu Kastanedi “… većina naše energije ide na podršku osjećaja sopstvene važnosti … Kada bismo mogli da oslobodimo barem jedan dio tog osjećanja nama bi se dogodile dvije nevjerovatne stvari. Prvo, oslobodili bismo svoju energiju od pokušaja održavanja iluzije o vlastitoj veličini; i drugo, sebi bismo obezbijedili dovoljno energije… da odmah spazimo odsjaj stvarne veličine svemira.”

 

Deepak Chopra
preuzeto sa bebamur.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.