Šta mentorship jeste a šta nije

Vi se prijavljujete tako što već imate talenat i neki unutrašnji poziv. Tražim vam da mi pošaljete 3 stvari: nešto o sebi, nešto što ste već pisali, ako jeste, kao i okvirnu ideju za knjigu ili projekat na kome biste radili. Tu smo da to razvijemo, pronadjemo vaš glas, razigramo ideje. Budem vam podrška dok pišete. Prvo nam je potrebno da se raspišemo, da razvijemo naviku pisanja – odakle mi pišemo, koji je naš glas, pišemo razne stvari. Ne čekamo inspiraciju, ja vam zadajem zadatke. Razne. Obične. Neobične. Čudne nekad. A šta sad, sve je dozvoljeno 🙂

Kao na treningu, prvo zagrevamo mišiće. Potom kardio program, da ubrzamo cikulaciju, prodišemo, nadjemo svoj dobar ritam. Traje to, nekada. Svako je posebna biljka.  Kada skupimo dovoljno materijala, radimo na knjizi zajedno, kao urednik i pisac dok ne budemo zadovoljni zaokruženom celinom. To i dalje ne znači da vi kasnije nećete tu knjigu menjati u saradnji sa drugim urednikom i izdavačem. Ili sami sa sobom.

 • Mogu da vam pomognem da ideju razvijemo i zaokružimo.
 • Ne mogu da pišem umesto vas.
 • Ako vi ne pronadjete ZAŠTO to radite, nema šanse da vam iko pomogne da napišete knjigu. Pa ni ja 🙂
 • Ne radite za ocenu, niti po zadatku – ja nisam učiteljica.
 • Ne bavimo se kritikovanjem u početku, damo sebi vremen ai prostora da prosto pišemo. Što više pišemo, više vežbamo, više praktikujemo pisanje i  razvijaćemo veštinu pisanja, pripovedanja, dijaloga, opisa, … postajemo vešti tako što vešto baratamo rečima.

 

Besprekorno ćemo koristi svoje reči – prvi sporazum. Kako na papiru, kompjuteru tako i u životu. Važno je. Reči su moćne.

 

 • Priče su moćne. Koja je vaša? Osvestićemo lični narativ. Koju priču pričamo sebi i drugima.
 • Sve već imamo, sve je već tu negde u zraku, mi smo neka vrsta kanala. Otvorimo se za download.
 • I tako sve krene, što smo više otvoreni, kanal je prohodniji. Ideje same stižu. I priče.
 • To je ono kad kažu «knjiga se sama napisala». Ne lažu.
 • Razvijamo i vizuelnu dimenziju knjige: dizajn, fotografije, ilustracije…
 • Kad zaokružimo knjigu, manje-više moj posao je završen. Deo sa izdavanjem knjige nije predmet mentorship programa, mada ću sa vama podeliti sva svoja iskustva sa samostalnim izdavanjem, online izdavanjem i radom sa manjim ili veliki izdavačima. Izdavački posao se rapidno menja. Vreme posrednika je gotovo, stoga je bolje da naučimo da igramo sa tehnologijom i svime što nam je dostupno. I da, svi mi učimo u hodu.
 • Imate apsolutno pravo i da tokom mentorship programa i ne završite knjigu ali istražite svoje mogućnosti, raspišete neke svoje teme i dileme. Prosto se ne opterećujete knjigom kao krajnim proizvodom nego više budete u svom kreativnom procesu, nešto uvek proizadje iz vremena koje posvetimo sebi.

Nekada nas mentorship program odvede tamo gde nismo očekivali. otkrijemo da, u stvari želimo da se bavimo fotografijom, kuvanjem, putovanjima, astrologijom, prirodnim porodjajem, zvučnim kupkama, tetovažama, ekološkim kućama, baštama, unutrašnjim enterijerom, cipelama, da heklamo, pravimo jastuke, crtamo ili pevamo. Damo sebi dozvolu da isprobamo sve što nas zanima, ma koliko blesavo zvučalo…

 

 • U nekim slučajevima, mentorship traje dva kruga, jer nam je prvi služio da neke stvari pokrenemo i posredimo u svom životu. Ako hoćete da radite na svojoj umetnosti, najpre poradite na svom životu – važi i ovde, te u drugom krugu se tek raspišemo. Nije važno vreme, ni koliko dugo radimo, neko završi za par meseci, jer je knjiga spremna. Neko za par godina, jer nekim idejama treba više vremena da sazreju kad ih zasadimo. Ima dobrih analogija u prirodi – nešto posadimo i odmah iste sezone izraste biljka i daje plodove, kao paradajz, krompir, krastavac, jagode dok trešnjama – par godina dok ne počnemo da ih jedemo sa drveta. Probajte da zasadite avokado, eh, pa taj daje plodove tek nakon 6 godina! Špargle sam čekala 3 godine. Vi ste biljka za sebe. Vašoj knjizi ili ideji je potrebno njeno vreme, u vašem ritmu cvetanja i sazrevanja. Ne poredimo se sa drugima.
 • I vaša će biti, kad joj dodje vreme. Dok mi pišemo, sve radi za nas.
 • Pisanje jeste vrsta terapeutskog rada, može da vam pomogne da nešto otkrijete o sebi, iskopate davno zakopane snove ili traume, i nekada neće biti prijatno. Znam, ali i tada nastavljamo da pišemo, ne odustajemo ni kad se ispostavi da nismo baš sretni u braku i da tapkamo u mraku. Odjednom se preselimo kod prijatelja jer smo rešili da se razvedemo. Tokom procesa, desiće se da ako ne volite posao koji trenutno radite da poželite da date otkaz ili da vam, još zanimljivije Univerzum, Veliki Kreator, Stvaratelj, Bog, vaše Više ja, intuicija, boginja Sarasvati, Krishna, Kali, Alah, Buddha, kako god volite da zovete unutrašnje vodjstvo organizuje tj ispuni želju te dobijete otkaz. Kad ne možemo sami da rešimo problem i donesemo odluku, reši se sam. No, kad neko dobije otkaz, to je slobodan dan za andjela čuvara, no i dalje ne znači da se nećemo uplašiti slobode, budućnosti i svih svojih neograničenih mogućnosti.
 • Uplašićete se svega nepoznatog, i to je u redu.

 

U redu je jer to je samo strah. Nikada neće nestati. Odustanite od ideje da ćete prestati da se plašite ikada. Svi se mi bojimo. Sastavni deo života. Dok smo živi, bojimo se.

 

A to što se bojimo, možemo da obojimo.

Razmislite o svojim očekivanjima.
Zapišite ih. Pitajte me.
Otvorimo kanal za razgovor.

Yes, keep the channel open.

—-

Žana Poliakov
detaljnije o radu i ceni programa možete pročitati ovde, mentorship program

Leave a Reply

Your email address will not be published.