I ovi hladni dani imaju svoje čari! Pogotovu ako volite da spremate neko lepo i toplo jelo. Kažu da ljubav ide kroz stomak a dobro je i zagrejati se iznutra 🙂
Otkrili smo da su karfiol i kurkuma “match made in heaven” u receptu za zapečeni karfiol, koji se nalazi u Soulfood receptima za srećniji zivot, i od njega dobili inspiraciju za ovaj potaž. Osim što je hranljiv, karfiol pomaze u detoksikaciji organizma. Zbog malog broja kalorija i obilja vlakana idealan je za održavanje telesne težine, ako o tome uopšte brinete.
Sve što vam je potrebno za ovu supu je blender. Blendiranjem se dobije svilenkasto, baršunasta tekstura i pravi kremasti ukus, bez dodatog krema. Indijski orasi dodaju svilenkastu teksturu, dok je leblebije čine gustom. Ako niste navikli na kurkumu, predlažem da počnete sa malim količinama. U ovaj recept ide kašika kurkume ali možete da stavite i kašičicu za početak. Kada sam počela da je koristim, pažljivo sam je sipala, po pola kašičice, ali sada sam došla do pune velike kašike.
Iako ga često koristimo, često zaboravljamo da je beli luk ne samo savršena začinska biljka, već i prava riznica zdravlja. Ne izostavljajte ga iz ovog recepta.
Sastojci:
• 2 kašike maslinovog/kokosovog ulja
• Praziluk, iseckan ( količina po zelji )
• 2 čena belog luka, iseckan
• 1 karfiol, srednje/velike veličine, iseckan
• 100 g indijskih oraha
• 1 manja šolja leblebija, kuvanih
• 1 kašika kurkume ( ako niste navikli na ukus dodajte za početak 1 kašičicu )
• 5-6 časa vode
• Chili paprika (po želji)
• so
• limun ( dodati na kraju )
U većoj šerpi zagrejte ulje, na srednjoj vatri. Prvo sipajte luk i praziluk, posolite i dinstajte par minuta. Zatim dodajte iseckan karfiol, indijske orahe, leblebije i kurkumu, dobro izmešajte i ostavite da se prži minut. Sipajte vodu, počnite sa 4 čaše a onda naknadno dodajte više. Treba da bude dovoljno vode da prekrije vrh karfiola. Kada provri smanjite na minimum, poklopite i ostavite da se kuva 20-30 minuta. Za to vreme pripremite blender. Proverite viljuškom da li je karfiol smekšao, ako jeste, gotov je. Sačekajte da se malo ohladi pa onda prespite sadržaj u blender. ( Nemojte da sipate svu vodu u kojoj se kuvao, bolje počnite sa manje, pa dodajte po potrebi.) Najbolje je to uraditi u serijama. Mutite dok ne dobijete kremastu teksturu. Kada završite, vratite sadržaj u šerpu i ako vam je previše gusto, dodajte jos malo vode koja vam je ostala. Ostavite na vatri, uz mesanje, par minuta i dodajte so i biber i limun po želji. Ne mora da provri ponovo, samo da se zagreje.
Ako ne planirate da ga pojedete odmah, potaž možete naknadno da zagrejete, dovoljno je par minuta na srednjoj vatri. Naš predlog za serviranje je sa semenkama od budeve, svežim peršunom i kašikom grčkog jogurta. Možete da dodate i pečene leblebije ili koštunjavo voće. Ili šta god imate pri ruci 🙂
Može da stoji u frižideru dva dana.
pripremila i slikala Maja Vujić za Soulfood.