Zapiši na papir potom zapali

Kad neki problem pokušavate da rešite i nikako vam ne uspeva, onda to i nije vaš problem, kineska je poslovica. Kad god se upletemo u neke svadje, moj prijatelj Karlo napiše sve na papiru i zapali. Brazilian white magic, kaže. Od čudesnog Bernda Iserta sam naučila jedan ritual, nazovimo ga tako, isto u situacijama kad nešto ne znamo i ne možemo da rešimo. Postavimo pored svog kreveta stočić sa belim stoljnjakom, u čašu sa vodom stavimo jedno belo jaje. Lepo belo cveće u vazu i zapalimo belu sveću sa namerom da gori čitave noći. Pre spavanja saopštimo naš problem i završimo sa Universe, deal with it.

Naravno da svi popadamo sa stolica od smeha, ali ova magija ima logično objašnjenje. Predajemo nekom drugom, ne da se neko drugi bavi time, nego otpuštamo sve svoje otpore, očekivanja i mentalni, samim tim i fizički pritisak… jer sve dok smo mi pod pritiskom ništa se ne rešava. Biti smiren je superpower. Mohanji, guru koji nam često dolazi mi kaže: give all your problems to me. Nastavi sa životom kao da je to rešeno. Već je rešeno.  Kad vidite nešto što želite a razmišljate kako ćete da platite, stavi sebi mentalni podsetnik: već je plaćeno. Inače će vas um odvesti na preipitivanje gde da nadjete novce, kako je to moguće, da li vi zaslužujete, to je mnogo, malo, kako, kako, kako… a sumnja nije naš najbolji prijatelj. Vidi sebe da već to imaš.

U Indiji ili Indoneziji su se naizgled nerešive situacije rešile tako što sam ih samo pustila. Da, samo. I znam koliko je to teško.Volim što u drugim delovima svet ima toliko rituala i svakodnevne magije. Ima i kod nas, neko nekako ovde vazduh nije toliko razudjen. Ali se i ovde možemo baviti praktičnom magijom, kad je mlad mesec postavljamo namere i sadimo cveće i biljke u bašti, a kad je pun mesec spaljujemo, čistimo i završavamo. Dandapani je nekadašnji monah koji radi sa korporativnim profesionalcima. Oni u odelu, on kaludjer u haljetku. Ljudi se prema njemu ponašaju kao prema spiritualnom toaletu, čim ga vide odmah bi da mu istovare sva svoja go..na.

Napišite na papiru sve što vas muči, probleme koje imate i ne možete da rešite, ono što vas nervira, rastužuje ili ljuti, sve te emocije stavite na papir, zapišite i … spalite“. Monk magic, on to zove.

Šta je to u vatri što je toliko moćno da su nekada i ljude spaljivali. Da, i to je bio ritual. Mi smo unuke veštica koje nisu spalilili. Evo nas opet sa kristalima, žalfijom, i ritualima, bilo sa vatrom, bilo sa vodom, vazduhom, zemljom bavimo se isceljivanjem svojih i planetarnih opekotina.

Priče su najstariji metod isceljivanja, ali i kreiranja.

Zapiši sve svoje osećaje, zapiši tu svoju priču, spusti je na papir, i dalje je moj predlog na mentorship programu Creative Rehab.

A šta ću ako to neko pročita? – vrlo često su strahovi žena iracionalni ali stvarni. Šta ako neko to pročita? Njene najdublje strahove, tugu ali najčešće njenu ljutnju i bes i njene divlje porive i želje. Sramota nas je nas samih, tako smo programirane. Od malena, da se osećamo krive što smo žive. Što je zbog naše radoznalosti i požude, celo čovečanstvo isterano iz raja. Zvuči vam blisko?!

Medjutim, ako sve to zapišeš na papiru i posle toga ga spališ, pretvorićemo pisanje u oslobadjajući ritual. Tako može da rekapituliramo čitav svoj život, dogadjaje i ljude unazad… ne moramo da idemo u crkve i hramove, iako mnoga mesta na ovoj divnoj planeti jesu moćna. Starim Egipćanima su njihovi bogovi govorili “mi ćemo nastaviti da vam gradimo hramove sve dok vi ne shvatite da ste vi sami hram”.

….

deo iz priče “Spaliti nakon čitanja”, napisala Žana Poliakov, objavljeno u magazinu Lepota i zdravlje, a nalazi se u knjizi “Postanite MAGNET za novac i SVE druge DOBRE STVARI u Vašem Životu, Soulfood publishing 2021. Ebook se može kupiti u Soulfood radnji ovde, u dva klika je kod vas.

Zgodno za ovaj Pun mesec u avgustu, bogami imamo ih 2 ovog avgusta! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.