Jednostavno volimo jednostavna jela. Ako recept ima dugačak spisak sastojaka i komplikovanu pripremu, ni mi ga ne čitamo. Niti pravimo. Istina je uvek u jednostavnosti. Kad smo komplikovani onda nismo baš produktivni. Slobodno se sa prokulicama poigrajte i dodajte im šta god, ali osnovno je da ih očistite, isečete na pola, nauljite-posolite i stavite u rernu na peki papir. Mala napomena: mogu i da se prvo skuvaju na pari a potom stave u rernu sa belim i crvenim lukom.
Pre rerne ih samo stavite u neku posudu, zajedno sa iseckanim crvenim lukom, te sipajte maslinovo ulje, lepo pomešajte rukama. Ne plašite se da pipnete povrće i da pravite rukama, čemu nam inače služe ruke? Ruke su povezane sa srcem, neka radi ta srčana čakra malo.
Potom kad smo ih nauljili, onda ih stavimo na peki papir, poslimo, zabiberimo i ubacimo u rernu da se peku. 15 minuta je dovoljno.
Napomena – mi imamo rernu na gas, zbog toga je kod nas sve ”kao” jednostavno i brzo, a ono rerna na gas brže peče, rekla bih.
Potrebno nam je:
- 1 kesa prokulica, očišćenje i isečene na pola
- 1 veliki crveni luk, isečen na polumesece
- 2 kašike extra virgin maslinovo ulje, plus još malo za finalizaciju
- 1 kašičica belog luka u prahu, i-ili 2-3 čena belog luka
- parmezan
- propečeni lešnik ili suncokret
- so i biber
Zajedno sa prokulicama i crvenim lukom, stavite i neki čen belog luka. Da malo zamiriše. Arome radi. Ili posuti sve 1 kašičicom belog luka u prahu. Kad su se prokulice zarumenele, okrenemo ih, pospemo malo parmezana ako nam vera dozvoljava. Ako ne, u redu je. Biće ukusne i ovako.
Na suvom tiganju propržimo malo iseckanih lešnika i suncokret. Kad su prokulice gotove, sipamo u činiju, dodamo još malo maslinovog ulja, ili maslac radi punijeg ukusa. Pospemo lešnicima, suncokretom i možda još malo narendanog parmezana. Ako nam vera dozvoljava.
Ako ne, biće dobro i ovako.
Jednostavna uživancija.
….