Vežba od 30 minuta za snažniji um

Kako vam misli budu dolazile nemojte ih zadržavati i nemojte se baviti njima, već jednu po jednu zapišite na papir a zatim je otpustite…

Uzmite svesku, papir ili blok i olovku. Isključite telefone, televiziju, radio i sve što bi moglo da vas ometa. Podesite sat ili štopericu na trideset minuta. Sedite naslonjenih leđa, fokusirajte svoju pažnju na disanje i probajte da ispraznite um.

Misli će vam dolaziti ali nemojte ih zadržavati i nemojte se baviti njima. Samo jednu po jednu misao zapišite u blok jednom ili dveju reči i zatim je otpustite. Kada vam sledeća misao dođe na um – uradite istu stvar.

Ako vam se pojavi misao da prekinete vežbu, tretirajte je kao i svaku drugu – zapišite je. Radite ovo trideset minuta. Sada pogledajte sve misli koje ste zapisali i sortirajte ih u jednu od sledećih kategorija i saberite:

  • misli senzorne svesnosti (zvučne, vizuelne, mirisne senzacije)
  • misli o planiranju (liste obaveza, misli o željama i potrebama)
  • misli koje izazivaju anksioznost (brige ili samoomaložavajuće misli)
  • reprodukovanje sećanja
  • fantazije o nepostojećim situacijama, vezama ili događajima
  • zavidne, ljute, buntovne misli
  • preuzimanje (bilo koje misli koje niste mogli da iščistite i koje su preuzele vežbu)

Cilj vežbe je da vidite šta vam se dešava i odličan je pokazatelj procenta vaših dnevnih misli u različitim oblastima. Ako 80 odsto misli spada u kategoriju fantazije, imate izbor da to i promenite, da počnete da primećujete ljude i situacije oko sebe umesto da se bavite onim koje su izmaštane.

 

Ostale korisne vežbe možete naći u knjizi Filipe Peri “Kako ostati duševno zdrav?” (Mind Servis, The School of life Belgrade )

Leave a Reply

Your email address will not be published.