Konačno smo našle primenu teglici sa tahinijem. Tahini je namaz i sos napravljen od mrvljenog susamovog semena. Alkalizuje telo, pun je vitamina i minerala, koristi se dosta u sirovoj kuhinji, uz sirovo povrće. Humus i falafel su nezamislivi bez njega a ovo je recept za kolačiće.
Poslala nam Ana Stambolić, virtualnoogledalo.com, iz Brisela.
Kad smo već svi kod kuće, kuhinja je novo mesto za izlazak.
sastojci:
- 2 šoljice (225 g) bademovog brašna (možete i da sameljete bademe)
- 3/4 šoljice (200 g) tahinija
- 1/2 šoljice (130 ml) javorovog sirupa (ili meda)
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašicica vanile ili pola kašičice začina kardamoma ili cimeta
- kakao zrna, kokos, lešnici, vanilin šećer… i vidi dole *
Zagrejte rernu na 175 stepeni i pripremite pleh sa papirom za pečenje. U šerpicu stavite tahini, javorov sirup, vanilu i so i mešajte dobro dok se ne zagreje, par minuta. Sklonite sa vatre i sacekajte da se ohladi, zatim dodajte brašno od badema i sve to lepo sjedinite. Oblikujte rukama kuglice i stavite na papir za pečenje.
Stisnite prstima lagano da dobije oblik kolačića i dodajte DODATKE*
*Sada valja iskoristiti sve što imamo u kući 🙂
Uzeli smo kokos i dodali malo praha od cvekle, sve to samleli u procesoru i dobili pink kokos 🙂 Slično smo uradili i sa matchom. Ako imate sušeno voće, možete i njega iskoristiti. Kombinacije ograničava samo vaša mašta i šta se trenutno nalazi u špajzu.
Pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni a zatim je isključite i ostavite ih još par minuta, dok ne počnu da dobijaju zlatnu boju. Kolačići će biti hrskavi okolo a mekani iznutra. Od ove smese mi smo dobili 15 kolačića.