fbpx

Stomatologija po meri

Holistički pristup lečenju osvojio je i stomatološke ordinacije. Glavno načelo kojeg se drži holistička stomatologija je međusobno dopunjavanje znanja tradicionalne i alternativne medicine radi uspostavljanja dugotrajnog zdravlja. Stomatolozi holističari procenjuju stanje usne duplje uzimajući u obzir neraskidivu povezanost tela, uma i duha. Tek nakon detaljnog razgovora o istoriji bolesti, navikama i načinu života pristupa se sprovođenju terapije koja će najviše biti u skladu sa ličnim potrebama pacijenta, a u cilju harmonizacije opšteg stanja organizma.

Sa stanovišta očuvanja energetske ravnoteže tela važno je da usta i zubi ostanu što duže patološki neizmenjeni. Na jeziku se nalaze zone koje su u energetskom smislu odgovorne za normalan rad unutrašnjih organa. Vrh jezika odgovara srcu, iza njega je zona pluća, sredina jezika povezana je sa želucem i slezinom, bočne strane sa jetrom i žuči dok baza jezika odgovara bubrezima, bešici i crevima. Bilo kakva promena u ovim zonama ukazuje na moguće probleme na tim organima. Svaki zub pojedinačno, u zavisnosti od toga u kojoj se vilici nalazi, energetski je pokazatelj stanja određenog organa. Umnjaci energetski pokrivaju srce i creva. Kutnjaci i pretkutnjaci: jednjak, želudac, gušteraču, debelo crevo i pluća. Očnjaci i sekutići: jetru, žučnu kesu, bubrege i bešiku.

 

“Gledati u usnu duplju je kao gledati u ostatak tela. Da bi sagledao telo, ne smeš zanemariti usta”

 

Holistička stomatologija proučava pet oblasti: ishranu, oralnu higijenu, škodljive materijale, oralne infekcije i psihofizičku napetost. Biološki osvešćen stomatolog mora podjednako da obrati pažnju na svaku od njih. Pred sobom ima zadatak da, na siguran i delotvoran način, koristeći neškodljiva sredstva i metode, neutrališe energetski narušeno stanje organizma i prevede ga u neutralno. Jedino tako, oslobođen od balasta infekcija, alergena i otrovnih supstanci, imuni sistem može da pokaže puno dejstvo u samoregulaciji i očuvanju homeostaze.

 

Ishrana

Zubi otkidaju i sitne hranu spremajući je za prvu fazu varenja. Početni simptomi mnogih sistemskih bolesti prvo se uočavaju u ustima. Kako bi se omogućilo postojanje pozitivne povratne sprege između ishrane, iskorišćavanja hranljivih sastojaka i njihovog pravilnog uticaja na stanje usne duplje i celog organizma, pacijenti se savetuju o pravilnoj ishrani. Trebalo bi da koriste organski proizvedene namirnice, pravilno pripremljene, bez dodataka veštaćkih pojačivača ukusa, visoke hranljive vrednosti. Obavezno je da izbace šećer iz upotrebe. On ne samo što izaziva propadanje zuba nego utiče i na celokupni metabolizam. Menjaju se psihofizičke osobine čoveka i dolazi do pojave posebne vrste zavisnosti. To dalje stvara mnoge druge poteškoće: od promena ponašanja do dijabetesa. Smatra se da je i sve veća učestalost malokluzije (nepravilnog zagrižaja) posledica loše ishrane žena u trudnoći i novorođenčadi u formativnom periodu. Nepravilan zagrižaj kasnije dovodi do bolova u vilicama, vratu, sinusima, glavi. Da bi se odredila dijeta prilagođena pojedincu rade se kompujuterski testovi intolerancije na hranu i analiza krvi. Na osnovu dobijenih rezultata nakon prvih testova određuje se najoptimalniji odnos unosa ugljenih hidrata, proteina i masti. Sprovođenjem tretmana kod stomatologa holističara dolazi do detoksikacije organizma i telo se oslobađa nagomilanih toksina i štetnih materija. Tada u toku lečenja potrebno je koristiti suplemente u ishrani, kao što su vitamin ce i kalcijum kako bi se obnovila narušena biohemija organizma.Posle završetka terapije ponovo se rade testovi. Korigovane dijete bi se trebalo pridržavati i ubuduće.

 

Oralna higijena

Preventivna nega i dobra oralna higijena su temelji holističke stomatologije. Redovno i pravilno pranje zuba (tri minuta, posle obroka, vertikalnim pokretima četkice od desni ka griznoj površini zuba), upotreba zubnog konca i uklanjanje naslaga sa jezika čine zlatni trijas očuvanja oralnog zdravlja. Količina fluora koju unosimo hranom je sasvim dovoljna. Njegovo naknadno unošenje u organizam: sistemski (tabletice ili flourisana pijaća voda) ili lokalno (zubne paste i tečnosti za ispiranje usta, fluorisanje zuba u ordinaciji) smatra se štetnim. Taloženje fluora u organizmu uzrokuje nastanak zubne fluoroze. Najčešće je u pitanju blaži oblik kada se kod dece na zubima uočavaju braonkaste ili mlečnobele mrlje koje se jedino mogu ukloniti kasnijim beljenjem zuba. U cilju poboljšanja oralne higijene neophodno je piti više vode (preporučeno je dve litre dnevno). Osim što je korisno za čiščenje usne duplje od ostataka hrane i odbrane od mikroba, pospešuje se stvaranje veće količine pljuvačke koja u sebi sadrži sastojke koji pomažu u odbrani od karijesa.

 

Škodljivi materijali

Imperativ holističke stomatologije su biokompatibilni materijali. Na osnovu analize krvnog seruma i dlake iz kose dobijaju se rezultati o stanju imunog sistema i njegovoj izloženosti teškim metalima (olovu, živi, kadmijumu, niklu, aluminijumu). Tek tada se pristupa uklanjanju karijesa i zameni starih plombi. Kod manjih defekata materijali izbora kompozit. Usavršavanje njihovih dobrih osobina brzo napreduje tako da su sada u upotrebi kompoziti sedme generacije koji mogu da izdrže jake sile žvakanja. Osim funkcionalnog, oni zadovoljavaju i visoke estetske kriterijume. Kod nešto većih oštećenja, u slučajevima kada nedostaje veći deo krunice, preporučuju se keramički ili zlatni inleji, onleji i keramičke krunice. Na osnovu otiska zuba u zubotehničkoj laboratoriji se izrađuje nadoknada koja se cementira na zub. One su dugotrajne, savršeno prianjaju uz zidove preostalog zubnog tkiva zahvaljujući preciznosti otiska. Amalgamske (sive) plombe potpuno su izbačene iz prakse holističke stomatologije. Legura od koje su sastavljene sadrži više od pedeset procenata žive. Amalgamska plomba troši se usled trenja pri žvakanju i škrgutanju zubima, konzumiranjem vruće hrane i napitaka ili stavljanjem pored zuba sa zlatnom ili drugom metalnom nadoknadom nastajenjem hemijskih interakcija između metala. Živa se oslobađa u organizam i dospevanjem u krvotok može da izazove različite tegobe taloženjem u mozgu, majčinom mleku i fetusu. Posebno izraženi simptomi (letargija, zamućenje vida, nesvestica, bolovi u mićima, utrnulost) javljaju se kod ljudi osetljivih na živu. Protokol za uklanjanje amalgamskih plombi u holističkoj stomatologiji podrazumeva pripremu pacijenta: prepisivanje dodatnih količina vitamina ce koji će da jačaju organizam u toku procesa detoksikacije, potpuna zaštita kože i sluzokože lica i usne duplje u toku uklanjanja starih ispuna, stavljanje novih plombi od biokompatibilnog materijala koji je na individualnom nivou najpovoljniji za pacijenta.

 

Oralne infekcije

Kada karijes toliko uznapreduje da dovede do pulpitisa (upale zubnog živca), neophodno je ukloniti inficirano tkivo iz kanala zubnog korena. Da bi zub ostao u funkciji potrebno je taj novonastali prazan prostor popuniti biokompatibilnim materijalom. Raznovrsnost anatomskih varijacija u izgledu i broju kanala stvaraju poteškoće u lečenju. Holistički stomatolozi koriste pastu za punjenje na bazi kalcijum i cink-oksida. Kada se aplikuje u kanal, ona prvo popuni najveće prostore. U toku narednih dana dešavaju se fizičko-hemijske promene. Kalcijum oksid zbog svog hidrofilnog svojstva kreće u potragu za molekulima vode. Tada dolazi do njegovog mnogostrukog širenja u kanalu korena. Na taj način se zatvaraju čak i najmanji prazni prostori u zubnom tkivu čime se sprečava hronična infekcija bakterijama prisutnim u sitnim kanalićima. Ako je infekcija jako uznapredovala, a tkivo zubnog živca gangrenozno izmenjeno, zub se vadi. Rana koja nastaje posle vađenja trebalo bi da se dobro iskiretirira. Ovakav radikalan stav biološki orijentisani stomatolozi opravdavaju narušenim opštim stanjem organizma usled stalnog prisustva bakterija i njihovih toksina u koštanom tkivu u neposrednoj blizini vrha korena, kao u samom korenskom kanalu.

Bakterije se u ustima nagomilavaju u plaku, supstanci nalik lepljivom filmu, koja se posebno nakuplja u malom prostoru između zuba i desni. Stalno prisustvo bakterija uzrokuje upalu desni, a kasnije, napredovanjem bolesti, i do periodontitisa (upalni proces zahvata ceo potporni aparat zuba), parodontopatije (infekcija se proširila i na kost) i ispadanja zuba. Kako bi ovo sprečili holistički stomatolozi sprovode konzervativnu terapiju. Redovno ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca, kiretiranje parodontalnih džepova i njihovo ispiranje biološki prilagođenim rastvorima, uzimanje vitamina C, usporiće ove procese. Pacijentu preostaje da posle sprovedene terapije održava dobre rezultate redovnim pranjem zuba, upotrebom zubnog konca i aparata koji čiste međuzubne prostore ubacivanjem vode pod pritiskom.

 

Psihofizička napetost

Psihofizička napetost nastaje kao negativan rezultat udruženog delovanja hroničnog emocionalnog stresa, komplikovanog pojavom negovih telesnih manifestacija, i nepravilnosti anatomskih struktura glave i vrata. Nepovoljan raspored zuba, dubok zagrižaj, loše urađene zubne nadoknade, gubitak zuba, povrede glave i vrata i loše držanje mogu da preopterete vilični zglob. Biološki nastrojen stomatolog prilikom pregleda obavezno proverava i uravnoteženost zagrižaja. Svako od nas, vremenom, počinje više da žvaće na jednu stranu. Uzroci su različiti: nedostatak zuba, noćno škrgutanje, trauma i kočenje mišića vilice uzrokovani stresom. Posledice su još raznovrsnije: mišiči se zgrče i poremete normalan međuvilični odnos, što dalje može da izazove poremećaje i bol u viličnom zglobu, preveliko trošenje zubne supstance i učestaliju pojavu karijesa. U takvim slučajevima potebno je da stomatolog holističar vrati zagrižaj u normalu finim podešavanjem kvržica na griznoj površini zuba koje prilikom žvakanja dolaze u kontakt, kao i upoznavanjem pacijenta sa vežbama koje će mu opustiti mišiće i vratiti ih u prvobitno stanje.

Kada kompenzatorni mehanizmi organizma popuste dolazi do pojave disfunkcije viličnog zgloba. To je pojam pod koji mogu da se podvedu mnogobrojni simptomi: nelagodnost pri otvaranju usta, napetost mišića glave i vrata u toku žvakanja ili mirovanja, osetljivost zdravih zuba, bolovi u uhu, zamućen vid, glavobolja, migrena, ukočen vrat. Ovakav širok spektar poremećaja javlja se zbog toga što je donja vilica mnoštvom mišića pričvršćena za gornju vilicu, glavu i vrat. Svaka promena u njihovoj funkciji izaziva nesklad u radu mišića glave, vrata i ramena. Lečenje je dugotrajno (od četiri do šest meseci) i multidisciplinarno. Zadatak mu je da vilični zglob i mišiće donje vilice dovede u normalan odnos, bez napetosti. Ako je uzrok emocionalni stres, u terapiju se uključuje psihoterapeut i homeopata koji prepisuje pastile za opuštanje mišića. Kod anatomskih nepravilnosti teži se smanjenju napetost mišića, otoka u viličnom zglobu i uspostavljanju ravnoteže između zuba, mišića i zgloba. Pacijentima sa poremećenim zagrižajem prave se individualne zaštitne zagrižajne šablone koje sprečavaju da zubi dođu u nepravilan odnos. Hronične napetosti mišića vilice, glave i vrata rešavaju se fizikalnom terapijom toplotom, odlaskom kod osteopate, kiropraktičara ili akupunkturologa.

Holistička stomatologija je danas prerasla u posebnu oblast alternativne medicine. Sve više zubnih lekara prihvata nova znanja iz ove oblasti i primenjuje ih u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Pravi holistički stomatolog za vas je onaj koji vam uliva poverenje i ume strpljivo da odgovori na sva vaša pitanja. Od sada, neka i odlazak kod zubara bude deo vašeg jedinstvenog, drugačijeg, pogleda na svet.

 

………
napisao Aleksandar Petrović, stomatolog za magazin Sensa.

Soulfood portal preporučuje stomatološku ordinaciju Alhena u Beogradu koju vodi dr Tanja Frleta.
Više o dr Tanji možete pročitati u tekstu Mekano, nežno, saosećajno.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.