Punjeni čoko biskviti sa rogačem

– Ovo je izuzetno slatka perverzija koju možete da pripremite u okviru pojma „zdrava vegan kuhinja“ – kaže Nikola Pešić za svoj recept. Nema šećera, jaja, mleka ni belog brašna. Jedini „greh“ je vegan čokoladni krem.

 

sastojci za 8 biskvita:

  • 1/2 šolje pšeničnog integralnog brašna
  • 1/2 šolje mlevenog sirovog lešnika
  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1 šolja rogača
  • 1/2 kesice organskog praška za pecivo, bez aluminijuma
  • prstohvat morske soli

 

Uključite rernu na 200 stepeni. Pomešajte brašno, lešnike, pahuljice, rogač, prašak za pecivo i so. Dolijte 1 šolju ili manje mlake vode. Mesite testo u posudi nekoliko minuta. Testo treba da bude mekano, ali da ne bude previše lepljivo. Ostavite testo da odstoji 20–30 minuta. Podelite testo napola, pa napola još dva puta, tako da dobijete 8 delova. Oblikujte kugle i oblikujte ih dlanovima u pogačice. Popravite oblik, da kolačići budu pravilno okrugli. Poređajte na pleh sa peki papirom i pecite oko 20–30 minuta. Izvadite kolačiće iz pleha i, kad se malo ohlade, uvijte ih u nešto ili ih stavite u posudu da se potpare i da korica bude mekša. Presecite nožem svaki kolačić napola. Na donje polovine stavite kašičicu-dve vrućeg fila to jest vegan čokoladnog krema, pa poklopite i pritisnite pažljivo da fil dođe do ivice kolačića.

 

fil ili vegan čokoladni krem

  • 1 šolja pečenog lešnika
  • 1 šolja ječmenog slada
  • 1/2 šolje čistog kakao praha
  • 1/2 šipke vanile, opciono
  • po potrebi malo sojinog mleka, bademovog mleka ili vode

 

Ječmeni slad u teglici stavite u posudu sa vrućom vodom, da se malo rastopi i postane tečniji. Za to vreme pečene lešnike očistite od ljuskica koliko god možete, trljajući ih između dlanova. Lešnike sameljite što sitnije, na mašini za mlevenje oraha, u blenderu ili u električnom mlinu za kafu, tako se dobija najfiniji prah. Ječmeni slad prespite u šerpicu za kuvanje kremova. Zagrejte ječmeni slad tako da postane skroz tečan, kao sirup. U ječmeni slad umešajte mlevene lešnike, a zatim i kakao prah (količina kakao praha zavisi od toga koliko jaku čokoladu volite). Izmešajte sve snažno, da se sjedini u fini krem. Ako imate mogućnosti da kupite štapiće vanile, razrežite 1–2 šipke, vrhom nožića stružite sadržaj sa semenkama i dodajte ga u krem. Krem će biti vidno gušći kad se ohladi. Za filovanje biskvita koristite ga vrućeg, jer će se posle ohladiti i stegnuti. Ako želite namaz za palačinke, sipajte malo prokuvane vode ili sojinog/bademovog mleka, da dobijete tečniji krem.

Mažite i smažite.

………..

Photo by Food Photographer | Jennifer Pallian on Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *