Pomfrit od tikvica

Onaj period kad su tikvice ekstra jeftine ali se i svetlosnom brzinom pokvare je idealan za pravljenje pomfrita od tikvica. A to je sada. Najbolje vreme uvek je sada 🙂

potrebno nam je:

  • 1 kg običnih tikvica
  • kokosovo ulje ili ulje od groždjica dok je u rerni
  • ulje maslinovo za preliti posle pečenja
  • so, biber
  • jedna glavica belog luka
  • sveže začinske biljke poput origana, timijana ili ruzmarina

Narezati tikvice na pravougaone štapiće, da i vizuelno izgledaju kao pomfrit, kao kad seku krompir za pomfrit u Meku. Nauljimo pleh, kokosovo ulje ili ulje od groždjica. Ili stavimo peki papir pa nauljimo te onda poredjamo tikvice. Posolimo i pobiberimo po ukusu. Stavimo i čenove belog luka da malo dobije aromu, njih posle pojedemo sa tikvicama ili zasebno, ili iskoristimo za salatu. Tako pečen, beli luk u rerni je vrlo ukusan.

30 minuta pečenja na 220 stepeni, ili kako već vaša rerna radi. Tek kad su pečene, kad ih serviramo, možemo ovaj zdravi pomfrit da prelijemo sa malo maslinovog ulja. Grehota je maslinovo ulje termički obradjivati, ako ne mora 🙂

Varijacija ovog recepta je da tikvice mogu i da se prže u dubokom ulju, ali budimo svesni šta time radimo. Nije ni to loše ponekada, no nije za stalno. Može da se napravi smeša sa nekim neglutenskim brašnom, da se tikvice malo uvaljaju i tako prže, no isto – to je mnogo ulja.

Ovako ih stavimo u rernu, ne pršti nigde, ne prska ulje u oko, i u zavisnosti od vaše rerne za manej od 30 minuta, tikvice su gotove. Mogu da se jedu same, a mogu da budu kao meze, uz neki prigodan sos poput krem sir sa začinskim biljem, jogurt, humus ili gvakamoli sos. Ili nešto ljutkasto.

Slatko izgleda kad se serviraju na daskama, i kad su same tikvice u nekom fišeku, u ovom našem slučaju iskoristili smo filter za kafu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *