fbpx

Pilav paelja

Pilav je deo naše kuhinje, poznat nam je a ovo je malo modifikovana verzija našeg tradicionalnog recepta, uz neke začine koje inače ne koristimo, te možda malo podseća i na špansku paelju. Zašto da ne, u kuhinji su sve kombinacije dozvoljene… i itekako ukusne!

sastojci:

  • piletina, batak i karabatak
  • 1 crni luk
  • 3, 4 šargarepe
  • basmati ili jasmin pirinač
  • kockice za supu
  • voda
  • so, biber
  • kurkuma, djumbir, ljuta mlevena paprika

U šerpu sa dosta vode staviti da se kuva batar i karabatak, najbolje bez kostiju. Kada voda provri, dodati par kockica za supu.

Kuvano meso iseci na jako sitno i ostaviti sa strane.
Sačuvati vodu u kojoj se kuvalo meso.

U velikom, baš velikom tiganju ili ako nemate veliki tiganj onda u šerpi, na malo više maslinovog ulja, prodinstati luk i 3, 4 šargarepe. Kada sve dobro izdinsta, dodati 3 šolje Basmati pirinča. Može i Jasmin pirinač. Dobro propržiti na srednjoj vatri i kada se pirinač zastakli, naliti supu u kojoj se kuvalo meso. Za početak neke 4,5 ili 5 šolja ali će trebati još da se doliva tokom kuvanja. Začiniti, so, biber i dosta tumerika (kurkume ili kako se već zove) i ako volite može da se doda i ljuta mlevena paprika. Dodati i meso prethodno isečeno i kuvati oko 15 minuta. Voditi računa da se pirinač ne lepi i dosipati supu po potrebi.

Kada je sve kuvano, presuti sadržaj u vatrostalnu činiju i zapeći u rerni nekih 20 do 30 minuta na oko 180C.

Poslužiti toplo.
Polako samo, sipaćete više puta u tanjir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *