On me je povredio. Da li je to istina?

U Radu Byron Katie ubrzo naučimo da je sav bol i patnja samoizazvana. Katie kaže – Niko me ne može povrijediti, to je moj posao. Mnogi su ovo već čuli i možda naslućuju istinu u ovim riječima, ali kako to izgleda praktično? Uzećemo jednu moju situaciju. Bila sam u vezi sa momkom koji se dvoumio i na kraju me ostavio zbog druge djevojke. Dosta ljudi se može poistovijetiti sa ovom situacijom. Ako niste imali takvo iskustvo, možete to zamisliti i ego će vam odmah dati sve što vam treba za ovu vježbu. Pa krenimo sa Radom – 4 pitanja i preokreti:

On me je povrijedio.

Da li je to istina? (Odgovor je samo ‘da’ ili ‘ne’.)

Unutrašnji monolog: Hmm, da povrijedio me je, rekao je da mu se sviđam, da želi da gradi budućnost sa mnom, a onda iznenada druga. Vjerovala sam i nadala se da je to ono pravo i to je došlo kao šok. Dobro, moj odgovor je ‘da’.

Mogu li apsolutno znati da je to istina?  (Odgovor je opet samo ‘da’ ili ‘ne’.)

Unutrašnji monolog – ovdje se zaista trudim se da zaronim u sebe: Mogu li apsolutno znati da me je on povrijedio u ovoj situaciji? Hmm, mogu li znati da bi bilo bolje za mene ili za njega da smo ostali zajedno? Možda mi je zapravo učinio uslugu. Nisam sigurna. Hmm. On je slobodan da bude sa mnom ili sa drugom i ako je izabrao drugu onda je ludilo zapravo što ja vjerujem da to tako nije trebalo da se desi kada se već desilo. Moje misli, reakcije i pokušaj kontrole je ono što me je boljelo. Ok, moj odgovor je ‘ne’, ne mogu apsolutno znati da je on taj koji me je povrijedio.

Šta se desi, kako se osjećam kada vjerujem u misao – On me je povrijedio?

Osuđujem ga i omalovažavam, osuđujem i tu drugu djevojku, upoređujem se sa njom i nalazim joj sve moguće mane. Ljuta sam što nije mene izabrao, nalazim i njemu mane da ga lakše prebolim. Udaljavam se emocionalno. Blokiram ga na FB, brišem broj sa telefona. Bijesna sam, razočarana, tužna – sve pomiješano. Pitam se šta nije u redu sa mnom. Osjećam grč u stomaku i tjeskobu.

Ko bih bila bez te misli – On me je povrijedio? 

Ovo pitanje zahtijeva malo dublju meditaciju i ja često svoje klijente pitam da pokušaju sagledati neku situaciju očima bebe koja se tek tu rodila. 

Kada nam um postane potpuno nevin kao bebin tj. oslobođen svega što smo naučili, svih ideja i uvjerenja, tada vidimo puno jasnije.

Ok, nazad na preispitivanje. Ko sam bez te misli…? Kako njega vidim bez te misli? Ovo traje malo duže – zaranjanje u to isto iskustvo samo bez misli. Bez ove misli vidim koliko sam se grčevito držala njega, koliko sam pokušavala da ga kontrolišem i manipulišem, koliko sam glumila hladnoću da bi ga pridobila, nije ni čudo što je otišao. Bez ove misli vidim i njega i njegovo dvoumljenje i nesigurnost, vidim da radi najbolje što umije. Bez ove misli vidim i sebe kako nakon svega jednostavno sjedim na kauču bez problema i u miru.

Katie nas pita – Osim onoga što mislite i vjerujete, jeste li u redu? Djevojka koja sjedi na kauču to je ono što se dešava, sve ostalo je neprovjerena priča.

Bitno je da iskusite ovo četvrto pitanje, a ne da mentalno pogađate. Riječi kao što su ‘vjerovatno’ ili ‘možda’ nemaju mjesta ovdje. Morate otići u datu situaciju koju preispitujete i osjetiti to kao da ste tamo i onda iz te prespektive vidjeti ko ste bez te stresne misli.

Nakon ova četiri pitanja idemo na preokrete. On me je povrijedio tako postaje:

On me nije povrijedio.

Za svaki preokret nalazim iskrene primjere koji potvrđuju da su i preokrenute izjave istinite. U mom slučaju to bi bilo – nije me udario, nije mi ništa ružno rekao, nije to namjerno učinio, jednostavno je slijedio svoje srce i ni ja ne bih htjela ostati s nekim reda radi, niti bih htjela da sa mnom neko bude iz sažaljenja. On je slobodan, nije moj rob, i vidim da njegove odluke nemaju veze sa mnom nego sa njim, sa onim što mu spontano dolazi da uradi, sa onim što osjeća. Neki koji su dublje u Radu, mogu još štošta ovdje otkriti ali za potrebe ovog teksta i ovo je dovoljno.

Drugi preokret je:

Ja sam sebe povrijedila.

Zatim pronađem sve primjere kako sam sama sebe povrijedila u toj situaciji. Povrijedila sam se poređenjem sa tom drugom djevojkom. Povrijedila sam se ljutnjom, bijesom, razočaranjem i ljubomorom koje sam nosila u sebi. Povrijedila sam se slikama koje sam još dugo nosila u glavi. Povrijedila sam se osjećajem manje vrijednosti (ili više kada sa njemu tražila mane). Povrijedila sam se i tom hladnoćom prema njemu (nije ugodno za mene da budem hladna i distancirana). Povrijedila sam se vjerujući da mi nešto fali što je on trebalo da ispuni tj. da nisam cjelovita bez njega.

Treći preokret je:

Ja sam njega povrijedila.

Mnogi će se možda zaletjeti da brane svoju nevinost, ali u Radu Byron Katie bitna je apsolutna iskrenost. Dakle, istražujem sve, ne samo riječi i dijela, nego i misli i emocije. Moguće da mu ništa ružno nisam rekla direktno, ali u mislima sam ga jako osuđivala, nazivala raznim pogrdnim imenima, sa kolegicom sam ga ogovarala i ponižavala da bih se ja osjećala bolje. Distancirala sam se od njega, izbacila ga iz svog života potpuno. Dakle, mogu da nađem dosta primjera i za ovu misao.

Na kraju ponekad možemo da preokrenemo i neke riječi u suprotnost – pa tako On je mene povrijedio postaje:

On me je iscijelio.

I u ovom preokretu otkrivam zahvalnost za iskustvo koje mi je dato. Postala sam svjesna svoje opsesije, posesivnosti, ljubomore kroz ovo iskustvo. Postala sam svjesna da sve ove emocije zapravo nemaju veze sa njim i da mi je on samo dao priliku da ih konačno iskusim poslije godina emocionalne hladnoće. U ovoj situaciji konačno je mene neko ostavio i moj obrazac u vezama se promijenio što je bio pomak za mene i znak da se nešto mijenja, da sazrijevam.

I to je to – a ovo je tek jedna od 6 izjava sa radnog lista za Rad. Kada uradite cijeli radni list – možda ćete na kraju završiti u suzama zahvalnosti za iskustvo ili smijehu. I preporučujem vam da radite kompletne radne listove jer tako situaciju ‘napadnete’ sa svih strana, ne ostavljate nepreispitane misli jer će se one vratiti kad tad da vas ponovo opsjedaju.

Na kraju, pozivam vas da sami uradite Rad na ovu misao (On/Ona…me je povrijedio/la) i u komentaru mi saopštite vaša otkrića.

 

S ljubavlju,

Gordana Ivetić
preuzeto sa sajta Stvarnost je ljubazna, gde možete pronaći sve o radu Byron Katie i Gordane Ivetić, kao i pregrst korisnih tekstova i radionica.
https://www.stvarnostjeljubazna.com/on-me-je-povrijedio-da-li-je-to-istina/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.