Ne borite se protiv društva. Razumite Igru i ELEGANTNO se izvucite!

Buntovnik nije onaj ko se suprotstavlja i bori protiv društva, već onaj ko ga ”ignoriše”, onaj ko shvati čitavu ‘igru’ i elegantno se izvuče iz nje, bez pravljenja buke.

Društvo i predstava koja se u njemu odigrava postaju mu beznačajni. On se tome ne protivi. To i jeste lepota buntovništva, to je sloboda. Revolucionar nije slobodan. On se konstantno bori protiv nečega – kako on može biti slobodan? On stalno reaguje na nešto – kako reakcija može da bude slobodna kada je uslovljena početnom akcijom?

Sloboda podrazumeva razumevanje. Pojedinac je shvatio ‘igru’, shvatio je kako ona funkcioniše i kako sprečava čoveka da se razvije i da bude ono što jeste.

Nakon što je shvatio, povukao se iz te predstave, bez ožiljka na duši. Zaboravlja i oprašta, ne zadržava nikakvu vezu s društvom, bilo da se ona zasniva na ljubavi, ili na mržnji. Za buntovnika društvo jednostavno prestane da postoji.

On može da se izoluje od društva, a može i da nastavi fizički da živi u društvu, ali on mu više ne pripada; postao je autsajder.

……

Autor: Osho
Izvor: 
alternativainformacije.com
preuzeto sa portala novasvest.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.