Najjača si kad si svoja

Već sam naslov knjige, “Najjači si kad si svoj” zvuči motivaciono. 

A kada se zna da je njen autor Kristina Ercegović, koja je i sama lični brend u oblasti preduzetništva, postaje jasno zbog čega je neophodno imati i stalno, iznova čitati ovaj dragoceni priručnik. 

            Što bi sama autorka kazala: “Ova knjiga govori o preduzetnicima novog doba koji su danas, doduše, retki u okeanu kopija, ali znaju da je najvažnije biti AUTENTIČAN, odnosno znaju da su NAJJAČI KAD SU SVOJI. U ovoj knjizi govorimo o tome kako SVOJE JEDINSTVENE TALENTE upakovati u proizvode i u usluge te ih ponuditi na tržištu, kako izgraditi biznis, a putem ne izgoreti, kako prestati vrteti se ukrug, juriti za ko zna čime i dokazivati se ko zna kome, te kako voditi svoj biznis, odnosno poslovati na svoj način i menjati time svet nabolje. I tako biti deo VEĆE SVRHE, njoj DOPRINOSITI i uživati u OSEĆAJU ISPUNJENOSTI iznutra.”

            Dakle, Kristina Ercegović nas, rekla bih, kao jedan harizmatski vođa, svojim primerom, pozitivnim stavom, iskustvom i znanjem, pri tom navodeći rezultate  istraživanja, vodi kroz razna poglavlja knjige koja se tiču svrhe biznisa, prodaje, marketinga, novca, networking-a, ljudi, sistema, nas samih…[1]

Sa naglaskom da “Naš put do uspeha mora biti usklađen s’ onim KO smo mi.” I da je, pri tome, vrlo važno imati u vidu da “Naš biznis može rasti samo do nivoa do kojeg i mi rastemo.”

            U ovom, zapravo, dnevniku preduzetništva, čitaocu se pristupa na jedan topao, ljudski način. Situacije iz iskustva protkane su humorom, i ukazuju na to da su prepreke sastavni deo ovog puta i napredovanja. U “dnevniku” su i odgovori na mnoge dileme sa kojima se preduzetnici suočavaju, kao i saveti koji pomeraju fokus sa problema na rešenje.

            Nakon svakog poglavlja nalaze se teme za razmišljanje, formulisane u vidu dobro osmišljenih pitanja. A u iskrenim odgovorima na njih, čitalac može steći uvid u to koje oblasti svog rada može poboljšati, i na taj način unaprediti svoje poslovanje.

            Nesebično deleći svoja iskustva i znanja, i sama autorka daje odgovore na pitanja koja nismo znali gde da tražimo, ali i otvara nova, za koja nismo ni znali da imamo. Čitalac na taj način oseća da nije sam u svojim težnjama. Da su i drugi, hvatajući se u koštac sa različitim izazovima, pravili greške. Te da se i na tuđim greškama može učiti.  

            Namenjena je preduzetnicima, zatim onima koji razmišljaju da se otisnu u preduzetničke vode, ali i ostalim čitaocima, jer kroz temu biznisa zapravo govori i o važnim životnim temama koje se tiču svih nas. Poruke koje knjiga daje su prihvatajuće, podržavajuće, jednostavne i vrlo korisne. Među redovima kao da se naslućuje rečenica: “Bez brige, razumem te. Jednom sam i ja bila na tvom mestu.

            Moglo bi se reći da je ovo u neku ruku roman o ljubavi i preduzetništvu… koji razbija predrasude o tome šta je, a šta nije preduzetništvo i daje savete kako pametno raditi, s ljubavlju, a ne sagoreti. Drugim rečima: kako izgleda zdravo preduzetništvo i kako ne izgubiti sebe na tom putu.  Pri čemu je vrlo važno “SLUŠATI SEBE i raditi po svom.” Koliko god se, sa strane, činilo da je to potpuno pogrešno.

            Sažetak samih poglavlja čine rečenice koje su sama esencija dugogodišnjeg rada sa ljudim, iskustva, savršenog poznavanja oblasti biznisa i stručnosti. One predstavljaju ne samo preduzetničke afirmacije, već i životne, koje treba stalno imati na umu.

            I na kraju, čime god da se bavite, bez obzira da li ste preduzetnik, da li uopšte razmišljate da postanete preduzetnik ili ne, ključno pitanje je:

Zašto radite to što radite?

I što bi vam Kristina Ercegović, uz širok osmeh, savetovala:

Držite se sebe i svojih reči.

Dovoljno dobro je zaista dovoljno.

Prvo ljudi, onda novac.”

“Vaše najveće bogatstvo su vreme i kontakti.

Manje je više. Sve pojednostaviti. I posao i život.”

………


[1] O iskustvima velikog broja uspešnih preduzetnika na putu do vrha, možete detaljnije saznati kroz zabeležene Bussines Cafe susrete. To je projekat čiji je idejni tvorac i realizator bila Kristina Ercegović. Trenutno, aktuelni projekat  je “Žene i novac”. Čiji je cilj da osnaži i edukuje žene u oblasti rukovođenja sopstvenim finansijama, a zatim i u sticanju finansijske slobode, kao krajnjem zadatku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.